Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Från asylsökande till modedesigner, studentprov i modersmål, förbud mot e-cigaretter i New York

En man står framför en vägg och röker en e-cigarett. Huvudet är täckt i ett rökmoln.
E-cigaretter förbjuds nu i bland annat New York på grund av den senaste tidens växande oro kring e-cigaretterna. En man står framför en vägg och röker en e-cigarett. Huvudet är täckt i ett rökmoln. Bild: AFP / Lehtikuva e-cigaretter,Cigarett,cigaretter

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Det har gått fyra år sedan Bahaulddin Rawi tvingades fly från Irak. För tre år sedan fick han asyl i Finland och i lördags invigde han sin karriär som kläddesigner med modevisningen Love liberates. Han vill agera förebild för andra i samma situation.

I går avslutades regeringens budgetförhandlingar. I dag reser Antti Rinne för att träffa Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris. De träffas ungefär klockan 16 finsk tid.

Enligt Byggnadsförbundet har över 300 personer jobbat med renoveringen av Helsingfors Olympiastadion under förhållanden som strider mot rådande kollektivavtal. Låga löner och uteblivna övertidsersättningar har förekommit vid renoveringen.

I dag är det andra dagen för studentskrivningarna i höst. Abiturienterna skriver läskompetensprovet i modersmål. Det handlar alltså om provet i finska respektive svenska.

Utrikes:

Spanien kommer att hålla nyval för fjärde gången på fyra år. Efter en sista samtalsrunda med partierna konstaterade Spaniens kung Felipe att den tillförordnade premiärministern, socialistpartiets ledare Pedro Sánchez, också misslyckats med försöken att bilda en regering. Nyvalet hålls den tionde november.

I delstaterna New York och Michigan har man förbjudit försäljning av smaksatta e-cigaretter, skriver AFP. Elektroniska cigaretter har sålts i USA sedan år 2006. Ny forskning visar att det finns oroande höga halter av mint och mentol i e-cigaretter.

Väder

Det är halvklart till mulet och lokalt svagt regn och regnskurar.

I landets södra och mellersta delar samt i västra delen av Norra Österbotten är högsta temperaturen är mellan 9 och 13 grader.

Dagens högsta temperatur är i de nordliga delarna mellan 5 och 10 grader. Snöbyar och minusgrader i fjällen i natt.

Läs också