Hoppa till huvudinnehåll

Raseborgs enda bank med kvällsöppet och utan avgifter – efter en månad har både restauranger och kunder hittat matsvinnsbanken i Karis

en svart väggtavla som det står "hävikkiruokapiste matsvinnsbanken" på
I en pytteliten lokal invid en sportaffär i Karis finns banken som jobbar extra mycket för hållbar konsumtion. en svart väggtavla som det står "hävikkiruokapiste matsvinnsbanken" på Bild: Yle / Tiina Grönroos Matsvinn,klimatförändring,klimat,Karis,Raseborg,Västnyland,mat,matsvinnsbanken i Raseborg

Matsvinnsbanken i Karis har fått en riktig rivstart. Efter en månad har ett tiotal restauranger i Ekenäs, Karis och Pojo hakat på trenden att ta tillvara överbliven mat och ge det till matsvinnsbanken i stället för att slänga maten i soporna.

En av dem är salladskaféägare Samira Zaoui-Nyberg i Ekenäs.

- När lunchen är slut går jag genom hur mycket mat jag har kvar. Efter det skickar jag ett meddelande till matsvinnsbanken och packar den överblivna maten i kärl, säger Samira Zaoui-Nyberg.

En kvinna sitter. I bakgrunden en svart tavelvägg. Skrivet med vit krita dagens lunch.
Samira Zaoui-Nyberg har drivit salladskaféet på Kungsgatan i Ekenäs sedan mitten av juni. En kvinna sitter. I bakgrunden en svart tavelvägg. Skrivet med vit krita dagens lunch. Bild: Yle / Tiina Grönroos Matsvinn,klimatförändring,klimat,Karis,Raseborg,Västnyland,mat,Ekenäs,Samira Zaoui-Nyberg

Enligt henne går det lika snabbt att sätta maten i kärl som att slänga maten i soporna. Det känns också mycket bättre.

Istället för att det blir matsvinn kommer Zaoui-Nybergs soppor, bröd och sallader till nytta och glädje för någon som inte har tid, ork, lust eller råd att göra middag just den kvällen.

Två salta pajer i pajform.
En bit paj... Två salta pajer i pajform. Bild: Yle / Tiina Grönroos Matsvinn,klimatförändring,klimat,Karis,Raseborg,Västnyland,mat,Ekenäs,pajer och piroger,paj
En soppkastrull med gräddgul fisksoppa.
... eller en portion soppa smakar gott på kvällen för till exempel stressade småbarnsföräldrar med barn som snabbt ska få mat efter sina kvällshobbyer. En soppkastrull med gräddgul fisksoppa. Bild: Yle / Tiina Grönroos Matsvinn,klimatförändring,klimat,Karis,Raseborg,Västnyland,mat,Ekenäs,fish soup,soppa

- När jag för mina kärl ena kvällen får jag dem diskade och rena tillbaka följande dag.

Förbättringar är också på kommande.

- Jag har förstått att vi som är med i matsvinnsbanken snart får kärl av banken. Efter det blir det ännu enklare, säger Samira Zaoui-Nyberg som hoppas att ännu fler restauranger ansluter sig till banken.

Drömmen är en större lokal och kvällsföreläsningar

Initiativtagare till matsvinnsbanken i Karis är Karisbon Sole Garghentino-Nygård. Hon håller banken öppen så gott som varje kväll.

- Det har kommit in mat nästan varje dag och ingenting har blivit kvar, säger Garghentino-Nygård som är en riktig eldsjäl.

En kvinna står vid en liten betjäningsdisk. Kylskåp bakom henne. Hon ler, är glad.
Sole Garghentino-Nygård har säkert fler timmar än 24 per dygn till sitt förfogande. Hon jobbar dagtid i sportaffären som är granne till matsvinnsbanken, där det frivilliga kvällsskiftet börjar efter klockan 18 och ibland först efter klockan 20. En kvinna står vid en liten betjäningsdisk. Kylskåp bakom henne. Hon ler, är glad. Bild: Yle / Tiina Grönroos Matsvinn,klimatförändring,klimat,Karis,Raseborg,Västnyland,mat,sole garghentino-nygård

Hon sköter hela ruljangsen på egen hand utan att få ett korvöre för det. Tvärtom kostar matsvinnsbanken henne en bra slant eftersom hon själv står för hyran av en liten lokal mitt på Köpmansgatan i Karis.

- I framtiden hoppas jag få hjälp med finansieringen så jag skulle kunna öppna matsvinnsbanken i en större lokal, säger Garghentino-Nygård, som hittills har fått ett understöd som täcker cirka två månaders hyra i nuvarande lokal.

Hon drömmer om att kunna hålla gratis föreläsningar om kvällarna för ensamma, äldre eller drogberoende.

I framtiden hoppas hon också kunna anställa någon långtidsarbetslös eller ungdom som saknar studieplats och som riskerar falla mellan stolarna.

- Jag har fått enbart positiv feedback. Det enda tråkiga är att jag kan hålla öppet endast om kvällarna eftersom jag jobbar dagtid, säger Sole Garghentino-Nygård.

Den klassiksa affischen med  en kvinna med duk runt huvudet, blå skjorta och som visar sin biceps med texten "we can do it"
En väldigt beskrivande väggprydnad i den sparsamt, men fint inredda matsvinnsbanken. Den klassiksa affischen med en kvinna med duk runt huvudet, blå skjorta och som visar sin biceps med texten "we can do it" Bild: Yle / Tiina Grönroos Matsvinn,klimatförändring,klimat,Karis,Raseborg,Västnyland,mat,affischer,makramé,matsvinnsbanken i Raseborg

Ytterligare en orsak till kvällsöppet är att det också är Garghentino-Nygård som far efter överbliven mat från restaurangerna i Karis och Pojo. Den här maten kan förstås hämtas först efter avslutad lunchservering eller i och med att restaurangen stänger.

Nästan all mat går att värma upp på nytt och äta

Samira Zaoui-Nyberg är tillsvidare den enda restaurangägaren som kommer till matsvinnsbanken med mat.

- Det går helt bra för mig eftersom jag bor i Karis. Det skulle kännas så onödigt att Sole skulle komma till Ekenäs.

Nu har Samira Zaoui-Nyberg dessutom kommit överens med en annan restaurang i Ekenäs att hon också tar med överbliven mat därifrån när hon startar hemåt mot Karis.

det är trevligt att maten kommer till nytta nu― salladskaféägare Samira Zaoui-Nyberg

- Det där hur mycket mat som blir över varierar också. Jag har redan före matsvinnsbanken försökt minimera mitt matsvinn genom att fylla på och laga mat efterhand, berättar Zaoui-Nyberg som ogärna slänger bort mat.

Salladsbar, det vill säga olika sallader i en kyldisk.
Också sallader och råkost håller sig till kvällen och till och med nästa dag om de förvaras rätt. Salladsbar, det vill säga olika sallader i en kyldisk. Bild: Yle / Tiina Grönroos Matsvinn,klimatförändring,klimat,Karis,Raseborg,Västnyland,mat,sallader (maträtter),Ekenäs,Salladscafé Papaya

Före matsvinnsbanken tog hon också hem överbliven mat.

- Men det är trevligt att maten kommer till nytta nu, säger Samira Zaoui-Nyberg.

Det mesta i matväg går att att sätta i förvaringskärl, kyla ner och äta några timmar senare eller nästa dag. Det här vet vilken hemmakock som helst. Men vissa saker väljer Samira Zaoui-Nyberg att inte ge vidare till matsvinnsbanken.

- Salladsost är något jag inte ger vidare, men ost brukar jag inte heller sätta fram i salladsbaren mer än vad som just då går åt, säger hon, medveten om att ansvaret för matens kvalitet ligger på henne.

Matsvinnsbankens kundkrets är stor och bred

Under den månad matsvinnsbanken har hållit öppet i Karis har Sole Garghentino-Nygård märkt att kunderna varierar från dag till dag.

- Det är både gamla och unga och olika personer varje dag, säger Sole Garghentino-Nygård.

Hon tycker det är fint att många har hittat matsvinnsbanken.

Banken finns inte till för någon särskild ålders- eller samhällsgrupp, den finns till för alla raseborgare poängterar Sole Garghentino-Nygård.

En kylväska av vit styrox.
Sole Garghentino-Nygård fraktar restaurangmaten i stora styroxlådor. En kylväska av vit styrox. Bild: Yle / Tiina Grönroos Matsvinn,klimatförändring,klimat,Karis,Raseborg,Västnyland,mat,Kylväska,matsvinnsbanken i Raseborg

Matsvinnsbanken i Karis är en idé Sole Garghentino-Nygård fick när hon väntade barn.

- Vad skulle jag kunna göra för att ge min dotter, hennes barn och barnbarn en bättre framtid. Inte räddar jag världen med matsvinnsbanken, men jag sover bättre om nätterna, säger Sole Garghentino-Nygård.