Hoppa till huvudinnehåll

Riksåttan mellan Vassor och Kärklax rustas upp – regeringen lovar 11 miljoner

Valtatie 8, Maksamaan kohdalla
Satsningen på riksåttan gäller vägsträckan från Vassorvägens avtag till Öling där man svänger in mot Maxmo kyrkby. Valtatie 8, Maksamaan kohdalla Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle Riksväg 8,Maxmo,bilism,vägar

De österbottniska pendlarna fick ytterligare en glädjenyhet på onsdagen. Riksåttan mellan Vassor i Korsholm och Kärklax i Vörå kommer att förbättras för elva miljoner euro.

Förbättringsarbetet ska göras under år 2020 och 2021.

Anders Östergård, direktör för södra Österbottens NTM-central, gläds över att riksåttan får mer pengar.

- Det är absolut nödvändigt.

Anders Östergård, direktör med ansvarsområdet för trafik och infrastruktur vid NTM-centralen i södra Österbotten.
Anders Östergård Anders Östergård, direktör med ansvarsområdet för trafik och infrastruktur vid NTM-centralen i södra Österbotten. Bild: Yle/Markus Bergfors Närings-, trafik- och miljöcentralen (ntm),Österbotten,vägdirektör

Får omkörningsfiler

Satsningen på riksåttan gäller vägsträckan från Vassorvägens avtag till Öling där man svänger in mot Maxmo kyrkby. Det handlar om en sträcka på drygt fem kilometer.

Valtatie 8, Vassorin kohdalla
Valtatie 8, Vassorin kohdalla Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle Riksväg 8,Vassor,bilism,vägar

Vägsträckan får fyra miljoner euro nästa år och sju miljoner euro året därpå.

- För de pengarna ska där bland annat byggas omkörningsfiler i båda riktningarna. De ska vara klara hösten 2021, säger Anders Östergård.

Enligt Östergård kommer man att inleda förbättringarna av riksåttan med jordschaktningsarbeten. Vägen ska rätas ut i både sidled och höjdled.

Valtatie 8, Tieosuus välillä Vassor ja Maksamaa
Valtatie 8, Tieosuus välillä Vassor ja Maksamaa Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle Riksväg 8,Vassor,Maxmo,bilism,vägar

Vägarbetet ska ändå inte påverka trafiken, säger Östergård.

- Man ska nog kunna köra där under alla skeden av arbetet.

Hur överraskande var det att just den här vägsträckan får pengar?

- Våra riksdagsledamöter har gett en sådan vink att vi ligger bra till.

Valets stora röstmagneter i Vasa: Kim Berg (SDP) och Joakim Strand (SFP).
Kim Berg (SDP) och Joakim Strand (SFP) Valets stora röstmagneter i Vasa: Kim Berg (SDP) och Joakim Strand (SFP). Bild: Yle/Joni Kyheröinen Joakim Strand,joakim strand

"Viktigt för näringslivet och pendlande österbottningar"

Flera av de österbottniska riksdagsledamöterna har uttryckt sin glädje över att vägavsnittet får pengar.

– En smidig riksåtta är oerhört viktig för allt näringsliv, exporten samt pendlande österbottningars vardag, skriver Joakim Strand (SFP) i ett pressmeddelande.

– 40 procent av Finlands export- och importtrafik går längs riksåttan och via hamnarna på västkusten. Riksåttan är en av de viktigaste och specialtransportvägarna i vårt land och är därför en central del av TEN-T och huvudledsnätverket, skriver Kim Berg (SDP).

Mikko Ollikainen står på en spiraltrappa i kommunkanslit i Vörå
Mikko Ollikainen. Mikko Ollikainen står på en spiraltrappa i kommunkanslit i Vörå Bild: Yle/Sofi Nordmyr ollikainen

- Riksåttan är Kustösterbottens livsnerv och otroligt viktig för oss. Just den här sträckan är en flaskhals som nu förbättras. Genom att bland annat bygga omkörningsfiler blir trafiken smidigare samt trafiksäkerheten på sträckan ökar bland annat i form av en underfart för vilt. Den här nyheten gläder väldigt många, skriver Mikko Ollikainen (SFP).

- Eftersom vi saknar järnvägsnät på kusten är ett fungerande vägnät i Österbotten desto viktigare. Därför är det med glädje jag tar emot beskedet att avsnittet Vassor-Kärklax på riksväg 8 finns med bland de projekt som regeringen satsar på, säger Anders Norrback (SFP).

En man med kort mörkt hår och glasögon.
Anders Norrback. En man med kort mörkt hår och glasögon. Bild: Yle/Juho Teir riksdagsval,Närpes,Svenska folkpartiet i Finland,Valvaka,anders norrback

Strand lyfter upp att samarbetet mellan de österbottniska riksdagsmännen har burit frukt.

– Liksom under senaste riksdagsperiod när vi fick in riksåttan i stomvägsnätverket är även dagens besked en följd av ett mycket gott och mångsidigt lagarbete mellan aktiva beslutsfattare och tjänstemän på olika nivåer. Förutom till minister Sanna Marin vill jag rikta ett speciellt tack till de österbottniska kollegorna men i egenskap av styrelseordförande för Riksåttan r.f. även till vänner längs med hela exportkusten, skriver Strand.