Hoppa till huvudinnehåll

Robert O'Brien blir Trumps nya nationella säkerhetsrådgivare - den fjärde sedan Trump blev president

Donald Trumps USA:s nya nationella säkerhetsrådgivare Robert O'Brien
Donald Trumps USA:s nya nationella säkerhetsrådgivare Robert O'Brien har haft olika roller i den amerikanska politiken. Donald Trumps USA:s nya nationella säkerhetsrådgivare Robert O'Brien Bild: Reuters TV USA,Robert C. O'Brien

USA:s president Donald Trump har utsett gisslanförhandlaren Robert O'Brien till sin nya nationella säkerhetsrådgivare efter John Bolton som nyligen avgick.

Robert O'Brien blir Trumps fjärde nationella säkerhetsrådgivare sedan år 2017 då han tillträdde presidentposten.

O'Briens främsta uppgifter är att fungera som presidentens närmaste säkerhetspolitiska rådgivare och att leda det nationella säkerhetsrådet, som har över 200 anställda experter.

Robert O'Brien är relativt okänd för omvärlden. Han besökte nyligen Sverige på grund av rättegången mot rapartisten Asap Rocky.

Hoppa över Twitterpostning

President Trump har skrivit på Twitter att han glad över att få meddela att han kommer att utse Robert C. O’Brien - som nu tjänstgör som framgångsrik särskilt sändebud för gisslanfrågor - till ny nationell säkerhetsrådgivare. "Jag har jobbat hårt och länge med Robert. Han kommer att göra ett bra jobb!"

"Ett säkert val"

Robert O'Brian var med och grundade en advokatbyrå i Los Angeles, och har haft olika roller i den amerikanska politiken med fokus på Afghanistan och Mellanöstern.

O'Brian ses som ett säkert val och är - enligt en anonym källa - en kontrast till sin föregångare John Bolton som var känd för att vara en skoningslös och stridslysten byråkrat.

Den politiska höken Bolton hade en skeptisk inställning till en hel del av det som fanns på Trumps agenda. Han opponerade sig bland annat mot Trumps sätt att förhålla sig till Nordkorea, Iran, Afghanistan och Venezuela.

Källa: Reuters

Läs också