Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Rinne och president Macron vill ha klara besked från Storbritannien om brexit före utgången av månaden

Emmanuel Macron och Antti Rinne i Paris
Emmanuel Macron och Antti Rinne i Paris Antti Rinne,Emmanuel Macron

Brexit satte en prägel på statsminister Antti Rinnes besök hos Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris. Duon efterlyser klara besked om brexit före utgången av månaden.

Paris

Frankrikes president Macron har sedan tidigare varit njuggt inställd till att bevilja Storbritannien tilläggstid för att reda ut brexit.

Nu sällar sig Finland till skaran länder som kräver omgående besked av Storbritannien om hur landet vill ha det gällande brexit.

- Om Storbritannien vill diskutera alternativ till det befintliga utträdesavtalet så måste dessa presenteras före utgången av månaden, sade Rinne.

Rinne sade att han och Macron är överens om att eventuella alternativa förslag från Storbritanniens sida ska presenteras skriftligen.

- Det måste ske något avgörande för att det ska vara värt att bevilja tilläggstid. Det verkar vara en utrbredd uppfattning bland EU27-länderna.

Johnson utbuad i Luxemburg

Macrons och Rinnes utspel kommer efter brittiska premiärministern Boris Johnsons mindre framgångsrika besök i Luxemburg i måndags.

Johnson lyckades inte presentera konkreta alternativ till det i Storbritannien illa omtyckta utträdesavtalet med unionen och möttes av buandet demonstranter efter sitt möte.

EU:s slutsatser av träffen var att Storbritannien inte lyckats presentera alternativ som är förenliga med innehållet i utträdesavtalet.

Diskussioner kring Finlands ordförandeskap

Finlands ståndpunkter är speciellt intressanta just nu på på grund av det pågående EU-ordförandeskapet.

I diskussionerna mellan Rinne och Macron tangerades även prioriteringarna i EU:s långtidsbudget, respekten för rättstatsprincipen och vikten av att stävja klimatförändringen.

Macron noterade inför mötet att det gått exakt ett år sedan hans besök hos president Sauli Niinistö i Helsingfors och att han värdesätter de bilaterala relationerna mellan länderna.


Läs mera:

Inget genombrott i diskussioner mellan Johnson och Juncker om brexit – brittiska premiärministern utbuad i Luxemburg

Lunchdiskussionerna mellan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker var fruktlösa.

Läs också