Hoppa till huvudinnehåll

After Bark-partyn på restauranger och extra hotellrum - hundvänliga Åbo bjuder till under agility-VM

En del av Schweiz agilitylandslag samlade i hotellobby.
Ett schweiziskt lag har samlat sig i hotellets lobby där de kommer bo nu de kommande dagarna. Sammanlagt har de 15 hundar med sig. En del av Schweiz agilitylandslag samlade i hotellobby. Bild: Jasmine Nedergård/Yle agility,agility-vm i åbo 2019

Många hotell i Åbo är fullbokade bland annat med både hundar och hundägare. Världsmästerskapen i agility börjar nämligen idag och pågår fram till söndag.

Själva VM kommer att äga rum i Åbohallen i Artukais och dit ska till exempel Martin Eberle, som är med och deltar från ett schweiziskt lag.

- Jag älskar de nordiska länderna, Finland, Sverige, Danmark och så vidare. Det kommer bli spännande med tävling.

Martin Eberle är med i Schweiz agilitylandslag som tävlar i agility-VM i Åbo.
Martin Eberles första intryck av staden Åbo är positiv. Han och hans lagkamrater har redan gått längs med Aura å i centrum. Martin Eberle är med i Schweiz agilitylandslag som tävlar i agility-VM i Åbo. Bild: Jasmine Nedergård/Yle agility,martin eberle

"Magiska vackra skogar utanför Åbo"

Hela 15 hundar har fått komma med från Schweiz och Eberle säger att många människor ler och blir euforiska av att se så många hundar komma emot dem på gatorna.

Han tycker ändå att staden inte verkar ha så många gröna områden i centrum, och jämför med hur det ser ut där han kommer ifrån, i Schweiz.

- Men från flygplatsen såg vi att det fanns en massa underbara gröna områden och stora skogar här utanför Åbo. Det skulle säkert vara magiskt att besöka dem.

Hoppas på medalj, men marginalerna är små

Laget hoppas förstås på medalj, men i agility är marginalerna väldigt små.

- Så vi behöver nog lite tur om vi ska få några medaljer, säger Eberle.

De har ändra tränat 2-3 gånger i veckan, så i ganska bra form tycker Eberle ändå att de är.

Märkvärdig skillnad med alla hundar på hotellen

Anna Koenkytö är receptionist vid ett av Scandichotellen i Åbo och hon säger att skillnaden är stor just gällande mängden hundar som hon nu ser dagligen.

- Vi brukar nog annars alltid ha någon hundfamilj här, men det är nog en märkvärdig skillnad just nu. Men andra gäster har inte klagat, och jag tycker om hundar.

Anna Koenkytö, receptionist vid hotellet Scandic Atrium i Åbo.
Scandic har fått köpa in flera vattenskålar för hundar bara på grund av världsmästerskapen, berättar Anna Koenkytö. Anna Koenkytö, receptionist vid hotellet Scandic Atrium i Åbo. Bild: Jasmine Nedergård/Yle person,anna koenkytö

Förberedelser i över två år

Och vid Visit Turku är det full rulle. Björn Widenius som arbetar där har huvudansvaret och han och hans team sköter om alla hotellbokningar för agilitylagen som deltar.

I över två år har de förberett sig och förra året besökte de också Sverige, då VM ordnades där det året.

- Redan då började det komma bokningar till hotellen i Åbo.

"Ett massivt projekt för Åbo stad"

Widenius kallar det här evenemanget för massivt.

- Man ser på många olika fronter att det här är en stor händelse för Åbo stad. Både hotell och restauranger deltar.

Björn Widenius
Björn Widenius säger att Åbo stad har möjlighet att ordna ett till två sådana här stora evenemang per år. Björn Widenius Bild: Amanda Vikman/Yle person,björn widenius

Widenius berättar att hotellen har städat och fixat om sina rum så att fler kan vara hundvänliga. Och vissa restauranger har också öppnat upp för hundar i deras utrymmen.

- Restaurangerna deltar också med alla möjliga “after bark”-partyn. Åbo är nog en hundvänlig stad just nu för turister med hund.

Hundbajs i gatubilden och i parkerna är inga problem

Med så många hundar så funderar kanske någon hur det är riktigt med hundbajset.

Finns det en ökad risk för att stöta på en massa hundbajs nu den här veckan, Björn Widenius?

- Nej, det är nog inget stort problem. Jag måste säga att jag inte har märkt någon extra mängd med hundbajs på gatorna. Det är nog experter de här hundtränarna, så de går nog i parkerna och plockar upp allt.