Hoppa till huvudinnehåll

”Det här är efterlängtat” – stor lättnad för Pargas och Kimitoöns risiga ekonomier då statsandelar ökar med miljoner

Pengar uppradade i olika torn på ett schackbräde.
Pengar uppradade i olika torn på ett schackbräde. Bild: Mostphotos. pengar,mynt

Statsandelarna till kommunerna kommer nästa år att växa med 1,1 miljarder euro. Regeringens beslut är en lättnad för många kommuner, inte minst för Pargas och Kimitoön som hoppas att de förhöjda statsandelarna ska hjälpa dem stabilisera ekonomin.

Statsbidragen till kommunerna uppgår till 11,4 miljarder euro år 2020, vilket är 9 procent mera än 2019.

Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén konstaterar att det här beslutet var mer än nödvändigt.

- Vi haft nedåtgående statsandelar i fyra års tid. Det här är en mycket viktig och efterlängtad normalisering.

Till stor del handlar de förhöjda statsandelarna om att återgå till ett så kallat normalläge, det vill säga den nivå statsandelarna hade innan förra regeringens nedskärningar. Det här hoppas man ska förbättra kommunernas ekonomiska situation.

Stadsdirektör Patrik Nygrén.
Patrik Nygrén. Stadsdirektör Patrik Nygrén. Bild: Yle/Lotta Sundström stadsdirektörer,patrik nygrén

Tack vare höjningen kan Pargas förvänta sig ungefär 3 miljoner euro mer i statsandelar för nästa år.

- Det är något vi har räknat med, och som Kommunförbundet har prognostiserat redan tidigare. Vi har inlett vårt budgetarbete utgående från det.

De ökade statsandelarna kan innebära att vi inte behöver göra så drastiska nedskärningar.

Enligt Nygrén hör inte Pargas till de kommuner i landet som är allra mest beroende av statsandelarna. Men det är en betydande del av stadens finansiering.

För Pargas del kommer statsandelarna alltså att öka från 28 miljoner till 31 miljoner euro under nästa år. Pargas totala budget ligger på drygt 100 miljoner.

Vad kommer de extra miljonerna att läggas på i Pargas?

- Att balansera den ekonomi som det här året ser mycket risig ut, dels på grund av de nedskurna statsandelarna och dels på grund av skatteutvecklingen.

Kahdenkymmenen sentin kolikoita pinossa.
Kahdenkymmenen sentin kolikoita pinossa. Bild: Henrietta Hassinen / Yle euro,mynt,eurocent,cent,pengar,kontanter,valutakurser,valutamarknaden,förmögenhet,fattigdom,relativ fattigdom,utkomst,utkomststöd

- Vi har i dag en alldeles för stor verksamhet och för mycket utgifter i förhållande till vår ekonomi. Det här normaliserar lite situationen, fortsätter Nygrén.

Nygrén konstaterar att det oberoende kommer bli tufft för Pargas framöver. Staden har ett åtgärdsprogram för nästa år, ett omfattande sparpaket.

- De ökade statsandelarna kan innebära att vi inte behöver göra så drastiska nedskärningar.

Statsandelarna avgörande för att hålla Kimitoön ovanför ytan

Kimitoöns kommun hör till en av de kommuner som är mycket beroende av statsandelarna. Statsandelarna utgör kring 40 procent av kommunens intäkter.

Som det ser ut nu kommer Kimitoön att få drygt 1,6 miljoner mer i statsandelar nästa år jämfört med 2019. Det betyder att kommunen skulle få 22,9 miljoner i statsandelar år 2020.

- Det är klart en lättnad i och med att vår kommun är jätteberoende av statsandelarna. Vi har inte en så stor positiv skatteutveckling som skulle gynna oss. Statsandelarna är mycket viktiga för oss. Statsandelarna är basen som håller oss flytande. säger Daniela Sundberg, controller på Kimitoöns kommun.

Daniela Sundberg är tillfällig förvaltningschef på Kimitoöns kommun.
Daniela Sundberg. Daniela Sundberg är tillfällig förvaltningschef på Kimitoöns kommun. Bild: Daniela Sundberg Kimitoön,ekonomi,Förvaltningschef,daniela sundberg

Sundberg säger att läget också varit utmanande i och med Skatteförvaltningens nya inkomstregister skapat problem för kommunerna.

Vad innebär den extra slanten för Kimitoön?

Liksom för Pargas handlar det om att använda den extra pengen till att normalisera läget.

- Statsandelarna kommer att hjälpa kommunen i den vardagliga driften. En del av statsandelarna går direkt till ökade personalkostnader i och med att det troligen väntas löneförhöjningar inom den kommunala sektorn.

Sundberg säger att statsandelarna är mycket välkomna i och med att allt mer press sätts på kommunerna.

- Kommunerna får hela tiden mera uppgifter. Därför borde statsandelarna också höjas.

Hur kommer invånarna i Kimitoön att märka att statsandelarna höjts?

- Kanske genom att servicenivån troligtvis hålls oförändrad. Man får service i den mån man också tidigare har haft. Statsandelarna ser till att den vardagliga verksamheten hålls rullande.