Hoppa till huvudinnehåll

Förr i tiden hörde cirkuslejon och slagsmål till Ekenäs höstmarknad - se gamla bilder!

En svartvit bild av en man som vid ett försäljningstånd håller upp ett par långkalsonger för människor som går förbi.
Långkalsonger till salu på Ekenäs höstmarknad. Bilden är troligtvis tagen på 1950-1960-talet. En svartvit bild av en man som vid ett försäljningstånd håller upp ett par långkalsonger för människor som går förbi. Bild: Harry Holmström / Ekta museum Ekenäs,lokalhistoria

Ekenäs höstmarknad har nästan 300 år på nacken men trots det har vissa delar av marknaden bestått. I dag har karusellerna tagit platsen som cirkusdjur hade förr.

I år har marknaden omkring 270 försäljare som säljer allt från kringlor och lakrits till yllesockor och vykort.

Storleken på marknaden har vuxit under årens lopp men utbudet är inte så annorlunda än förr i tiden, konstaterar museichefen Dan Lindholm.

Svartvit bild av en försäljare på en marknad. På bordet står olika slags emaljskålar.
Emaljskålar till salu på Ekenäs höstmarknad. Svartvit bild av en försäljare på en marknad. På bordet står olika slags emaljskålar. Bild: Harry Holmström / Ekta museum Ekenäs,lokalhistoria

Förr sålde man inte lika mycket godis, men kringlorna har hängt med länge, säger han.

- Kringlor är en mycket gammal produkt som har sålts på marknaden åtminstone sedan medlet av 1800-talet.

En man synar utbudet vid ett marknadsstånd. I bakgrunden syns ballonger.
Ballonger på marknaden har också hängt med en längre tid. En man synar utbudet vid ett marknadsstånd. I bakgrunden syns ballonger. Bild: Torsten Rancken / Ekta museum Ekenäs,lokalhistoria

Då ordnades också två marknader – en på hösten och en på vintern. Marknaderna var viktiga för befolkningen som bodde i staden men också på landsbygden.

Försäljare och köpare kom också längre bort ifrån för att delta i Ekenäs höstmarknad.

Människor trängs vid ett marknadsstånd.
Trångt kring försäljningsståndet som säljer bland annat leksaker. Människor trängs vid ett marknadsstånd. Bild: Torsten Rancken / Ekta museum Ekenäs,lokalhistoria

Marknaden gjorde det möjligt för folk att byta varor och bulla upp inför vintern.

- Det var viktigt att man hade alla produkter för att klara av vintern och marknaden var tillfället då man gjorde det, säger Lindholm.

Nästan som i Emil i Lönneberga

I Astrid Lindgrens sagor om Emil i Lönneberga är slagsmål, superi, kreaturförsäljning och auktion viktiga beståndsdelar på en marknad.
Lite så var det också på Ekenäs höstmarknad, kan museichefen berätta.

- Det var skriverier i tidningen om fylleri, slagsmål och suspekta personer. Så visst finns det en gnutta sanning i det där, säger han.

Försökte ersätta marknaderna med torgdagar

Underhållningen, som i dag består av ett tivoli, var också förr en given del av marknaden. I mitten av 1800-talet underhöll cirkusdjur som tigrar och lejon marknadsbesökarna.

En svartvit bild av en clown som underhåller. I bakgrunden syns några personer som tittar på.
Clowner kunde också stå för underhållningen på Ekenäs höstmarknad förr i tiden. En svartvit bild av en clown som underhåller. I bakgrunden syns några personer som tittar på. Bild: Harry Holmström / Ekta museum Ekenäs,lokalhistoria

Marknaderna var stora evenemang som orsakade ofog och fylleri och därför försökte man minska på deras betydelse genom att ordna olika torgdagar.

Det lyckades ändå inte och Ekenäs höstmarknad har behållit sin plats som ett viktigt evenemang för bygden till dags dato.

En svartvit bild av en man som står och balanserar med en hund på huvudet.
En man som balanserar en hund på huvudet. Bilden är troligtvis tagen på Ekenäs höstmarknad på 1950-1960-talet. En svartvit bild av en man som står och balanserar med en hund på huvudet. Bild: Harry Holmström / Ekta museum Ekenäs,lokalhistoria

I dag besöker många marknaden för att träffa bekanta. Den sociala upplevelsen är inget som köpcenter och webbutiker kan ersätta. Därför är Lindholm inte orolig för att marknadens framtid.

- Det kan vara det enda tillfället under året då du träffar bekanta från andra orter, säger Lindholm som själv besöker marknaden så gott som varje år.

Artikeln är baserad på en radiointervju av Veronica Montén och Sebastian Dahlström.