Hoppa till huvudinnehåll

Japanska kärnkraftschefer friades i Fukushimarättegång: "Ingen kunde ha förutsett tsunamin"

Tepcos före detta direktör Tsunehisa Katsumata och vice direktörer Ichiro Takekuro och Sakae Muto anländer till rättegången i Tokyo
Tepcos före detta direktör Tsunehisa Katsumata och vice direktörer Ichiro Takekuro och Sakae Muto anländer till rättegången i Tokyo Tepcos före detta direktör Tsunehisa Katsumata och vice direktörer Ichiro Takekuro och Sakae Muto anländer till rättegången i Tokyo Bild: AFP / Lehtikuva Fukushima,Ichirō Takekuro

En domstol i Japan har friat tre före detta kärnkraftsdirektörer som bland annat åtalades för professionell vårdslöshet med anledning av kärnkraftsolyckan i Fukushima år 2011. Cheferna ansågs inte heller skyldiga till att 44 åldringar avled efter tvångsevakueringar under och efter olyckan.

De tre åtalade var direktörer i kärnkraftsbolaget Tepco (Tokyo Electric Power Company) som drev anläggningen i Fukushima.

De åtalades för att inte ha förutspått en tsunami som utlöstes av ett jordskalv på havsbottnen.

Det innebar att förberedelserna i och omkring Dai-ichi anläggningen i nordöstra Japan var bristfälliga, enligt åklagarna som yrkade på fem års fängelsestraff för alla tre.

De har själva hela tiden hävdat sin oskuld och sagt att det var omöjligt att förutse den tsunami som utlöste partiella härdsmältor med vätgasexplosioner i tre reaktorer och utsläpp av radioaktiva ämnen från kärnkraftsanläggningen.

Rättegången mot Tepcos förra vd, den 79 årige Tsunehisa Katsumata och två av hans vicedirektörer har fångat japanernas uppmärksamhet eftersom det här var den enda rättegången mot det ansvariga bolagets högsta ledning.

Kärnkraftverket i Fukushima efter flodvågen 2011.
Den stängda kärnkraftsanläggningen i Fukushima skall rivas och hela det drabbade området dekontamineras Kärnkraftverket i Fukushima efter flodvågen 2011. Bild: EPA Japan,Fukushima,radioaktivitet

Advokaten Hiroyuki Kawai, som representerar över 5 700 invånare i Fukushima säger att rättegången ingalunda är över i och med dagens domslut.

– Det här är bara början på en större strid. Vårt slutliga mål är att utrota farliga kärnkraftsanläggningar som driver många invånare i närheten till desperation, säger Kawai.

Åklagarna lade fram stora mängder bevis på att Tepcos högsta ledning var medveten om möjligheten av en förödande tsunami och de risker för kärnkraftsanläggningar som det medför.

Regeringens och parlamentets utredningar stöder också åklagarnas argument om att Tepco led av en svag säkerhetskultur och dåligt ledarskap på högsta nivån. Både Tepco och statliga övervakare fick hård kritik av utredarna för att de i samråd försummade säkerhetskontroller

Bolaget har medgett att det kunde ha förberett sig bättre på tsunamin
men att det inte kunde förutspå hur massiv förödelse tsunamin år 2011 orsakade på Japans västkust.

Tepco har redan betalat omkring 75 miljarder euro i skadestånd och det skall ännu betala 66 miljarder för att riva den stängda anläggningen i Fukushima.

Tepco måste dessutom punga ut 50 med miljarder euro för saneringen av anläggningen och dess omgivning.

Källor:Reuters, AP