Hoppa till huvudinnehåll

Lovisas idrottsföreningar fick tycka till om den nya idrottshallen - stor hall för bollsporter, teaterlokaler och simbassäng står på önskelistan

Flera personer sitter runt ett bord. De har ett papper framför sig och pekar på någonting som finns ritat på det.
Det blev livliga diskussioner kring bordet. På höger sida sitter Niclas Mattsson och Kati Kivilahti-Fagerudd. Flera personer sitter runt ett bord. De har ett papper framför sig och pekar på någonting som finns ritat på det. Bild: Yle/Mira Bäck Lovisa,idrottshallar,Lovisa dansinstitut

Lovisa ska få en ny idrottshall, men när det sker är ännu oklart. På onsdagskvällen fick Lovisaborna komma med idéer och synpunkter om hurdan den nya idrottshallen borde bli.

Planeringen av idrottshallen har precis börjat.

Innan årets slut ska en projektgrupp med arkitekt Anne Ranta-Eskola i spetsen göra upp en projektplan med flera olika alternativ för var idrottshallen kan placeras och vilka funktioner den kan innehålla.

Minimum är en idrottshall av samma storlek och med samma funktioner som Lovisas nuvarande idrottshall, men om pengar och behov finns så kan den vara större och mångsidigare.

Det är ändå vad som finns inuti som räknas. Man skulle inte få göra det för komplicerat― Niclas Mattsson från FC Lovisa

I bästa fall kan det bli en regelrätt välfärdshall där det kan finnas café, bibliotek och teaterverksamhet förutom idrottslokaler av olika slag.

Placeringen av hallen är också öppen. Det ena alternativet är att bygga den i Hagalund - bakom sportplanen och skidspåret, strax intill motorvägen. På så sätt skulle området bli en enhetlig idrottspark.

Det andra alternativet är att bygga idrottshallen, eller välfärdshallen, som en del av bostadsmässoområdet Drottningstranden på östra sidan om Lovisaviken.

Det är insidan som räknas

Lite på 20 representanter för många olika idrotts- och kulturföreningar deltog i onsdagens diskussionsmöte.

Särskilt under kvällens gruppdiskussioner kom det fram många olika synpunkter, både vad gäller placering och funktioner.

För skolelever skulle det vara lättare att ta sig till Drottningstranden, dit det är 560 meter från Lovisavikens skola. Från skolan till stället i Hagalund är det 1 250 meter.

Flera personer står upp i ett mötesutrymme och stretchar med armarna i luften.
Diskussionsmötet börjades med lite stretchning. Flera personer står upp i ett mötesutrymme och stretchar med armarna i luften. Bild: Yle/Mira Bäck Lovisa,idrottshallar,idrottshallen i Lovisa

Å andra sidan funderade många på om ett stort hallbygge faktiskt ryms på det anvisade området i Drottningstranden.

Arkitekt Ranta-Eskola kom med lugnande besked: Det går att bygga en upp till 7 500 kvadratmeter stor idrottshall där, vilket är betydligt större än den nuvarande idrottshallen på 2 500 kvadratmeter.

I Hagalund finns det ännu mer utrymme. Om idrottshallen byggdes där så skulle den dessutom inte vara på paradplats på samma sätt som i Drottningstranden.

Då skulle man kanske kunna spara pengar genom att låta bli att satsa alltför mycket på utseendet.

- Det är ändå vad som finns inuti som räknas. Man skulle inte få göra det för komplicerat, säger Niclas Mattsson från FC Lovisa.

Kombinera kultur och idrott?

Kati Kivilahti-Fagerudd från Lovisa dansinstitut hoppas att det ska gå att kombinera kultur och idrott i en välfärdshall.

Hon, liksom flera andra, upplever att verksamhet inriktad på kultur, dans och mindre lokaler för gympa skulle passa bra i en välfärdshall i Drottningstranden medan stora hallar för bollsporter skulle få plats i Hagalund.

Det är flera som undrar om det går att bygga nya idrottslokaler på båda de angivna platserna. Det är inte omöjligt, men mindre troligt eftersom det skulle kosta mer.

Mest kostnadseffektivt skulle det förstås vara att låta alla funktioner samsas i en byggnad.

Niclas Mattson på den nya konstgräsplanen
Niclas Mattsson från FC Lovisa önskar sig en tillräckligt stor hall för bollsporter. Även om det går att spela fotboll utomhus en stor del av året skulle det vara viktigt att få en bra idrottshall också för FC Lovisa. Niclas Mattson på den nya konstgräsplanen Bild: Yle/Stefan Paavola lovisa,Lovisa

Enligt Niclas Mattsson är det viktigt att idrottshallen i första hand är just en idrottshall och att den är tillräckligt stor.

Att kombinera kultur och idrott tycker Mattsson att är en bra idé, men det måste göras på rätt sätt.

- Det går att vara i samma byggnad, men inte på samma yta för då äter man varandra. Då tar kulturen tid av sporten och sporten av kulturen och så kan det inte vara för båda ska ha rätt till sin egen tid, säger Mattsson.

Det skulle till exempel inte fungera att ha en del av hallen avskärmad för ett teateruppförande samtidigt som det är en högljudd innebandymatch på gång på andra sidan draperiet.

Med skilda rum och bra ljudisolering kan det förstås gå.

Skissar visioner

Kati Kivilahti-Fagerudd skissade upp sin vision på ett papper under gruppdiskussionens gång.

- Jag drömmer om ett välfärdscenter. Vi borde tänka långt och möjliggöra verksamhet för alla åldrar. Det skulle kunna finnas ett kafé och en black box-teater som kan öppnas upp så att publiken kan sitta i kaféet. Det kunde finnas bibliotek och olika lokaler för dagverksamhet, funderar Kivilahti-Fagerudd.

Tätt kamp vid målet i innebandymatch
Lovisa Tor är en publikmagnet till den nuvarande idrottshallen i Lovisa. Att kombinera kultur och idrott går bra så länge innebandy och teater inte behöver samsas om samma lokaler samtidigt. Tätt kamp vid målet i innebandymatch Bild: Yle/Mikael Kokkola Lovisa Tor,innebandy,innebandyspelare

Idrottsinstruktör Karolina Hovi anser att det behövs en stor hall som går att dela upp så att den kan användas av flera grupper samtidigt.

Idrottshallen ska också passa för utövare av grenar som dans, gymnastik och yoga vilka kräver mindre rum.

- Sedan behövs det en konditionssal, säger Hovi.

En simhall, eller åtminstone en simbassäng, skulle också behövas men Hovi är lite skeptisk till om finansieringen hittas.

Särskilt Lovisa simsällskap vill väldigt gärna att den nya idrottshallen ska ha en bassängavdelning och har samlat ihop nästan 100 namn på personer som tycker lika.

Användarna ska tas med i planeringen

Niclas Mattsson upplever att staden tidigare har gjort olika beslut där användarna inte har kunnat påverka slutresultatet tillräckligt mycket.

Enligt Leif Eriksson, chef för kultur- och fritidsväsendet, så ska företrädare för de olika idrottsföreningarna i staden tas med i planeringsarbetet av idrottshallen.

Enligt Eriksson borde det gå att få med idrottshallsprojektet i nästa års budget även om projektplanen knappast blir färdig före budgetbehandlingen.

Det går ändå att besluta hur mycket staden är beredd att satsa på projektet.

- Enligt den nuvarande budgeten så får idrottshallen kosta 11 miljoner euro. Jag har hört att man för det får en hall som är lite bättre än den vi har i dag, inte mycket mer.

En man och en kvinna står framför ett trädd med röda bär. Bakom dem syns en byggnad i röd tegelsten.
Leif Eriksson och Karolina Hovi framför den gamla idrottshallen. En man och en kvinna står framför ett trädd med röda bär. Bakom dem syns en byggnad i röd tegelsten. Bild: Yle/Mira Bäck Lovisa,idrottshallar,karolina hovi

Det blev nyligen klart att Lovisa stad ser ut att gå cirka 10 miljoner euro på minus i år.

Enligt Eriksson påverkar det planerna för idrottshallen, men på vilket sätt återstår att se.

- Risken finns alltid att projektet kommer att skjutas framåt. I dagens läge vågar vi inte säga vilket år hallen kommer att byggas, men så småningom, säger Eriksson.

Det allra tidigaste årtalet då hallen skulle kunna stå färdig är till bostadsmässan 2023.

- Blir det inte av 2023 så tror jag att det går ganska många år framåt, säger Eriksson.