Hoppa till huvudinnehåll

Man åtalad för 47 fall av sexuellt utnyttjande av barn – träffade ingen av flickorna i verkligheten men krävde bilder och filmer via nätet

Instragram-ikon på en mobilskärm
Mannen krävde bilder och filmer bland annat via Instagram. Instragram-ikon på en mobilskärm Bild: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH ILLUSTRATION Instagram

Nu har åtal väckts i ett omfattande fall av sexuellt utnyttjande av barn där en man via nätet har begärt bilder och filmer av flickor mellan 9 och 15 år. Den 29-åriga mannen, som är bosatt i Esbo, åtalas för 11 fall av grovt sexuellt utnyttjande av barn, 36 fall av sexuellt utnyttjande av barn och 1 fall av spridning av pornografisk bild.

Det här uppger åklagaren för Yle Huvudstadsregionen.

Polisen misstänkte tidigare mannen för över 50 sexualbrott, men antalet misstänkta brott minskade alltså en aning under åtalsprövningen.

Polisen meddelade när förundersökningen var färdig att mannen kontaktat sina offer via sociala medier. Han chattade med barnen och i något skede fick chatten en sexuell ton.

Offren från olika delar av landet

Mannen begärde via Instagram och Snapchat bilder och videofilmer av barnen, som är mellan 9 och 15 år gamla.

- Utnyttjanden har skett under åren 2018 och 2019. Offren är hemma från olika delar av Finland och de är flickor mellan 9 och 15 år, sade förundersökningsledare kriminalkommissarie Max Bock tidigare i ett pressmeddelande.

Mannen bor själv i Esbo och har enligt polisen inte träffat flickorna i verkligheten.

Rättegång i oktober

Förundersökningen inleddes efter att en av flickorna kontaktade polisen i början av 2019.

- Alla andra fall uppdagades i polisutredningen. Som det går att slå fast utgående från antalet offer har vi jobbat mycket med fallet och jag är nöjd att det går vidare, sade Max Bock tidigare.

Mannen har varit häktad sedan i mars. Rättegången inleds i början av oktober.

  • Ministrarna i Ålands landskapsregering är utsedda

    De nio ministrarna presenterades på onsdagen.

    Ålands lantråd Veronica Thörnroos (C) presenterade de ministrar som ska sitta i hennes regering. Några politiska sakfrågor ville hon dock inte presentera än, utan väntar tills regeringsprogrammet är klart.

  • Arbetskonflikt under uppsegling också bland högre tjänstemän

    Övertidsförbud råder i en månads tid.

    Fackförbundet för de högre tjänstemännen YTN har utfärdat övertidsförbud inom vissa branscher för att sätta fart på kollektivavtalsförhandlingarna som har stampat på stället i flera veckor. YTN befarar att de bästa krafterna flyttar utomlands om inte lönerna höjs.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen