Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Trudeau ber om ursäkt för "brownface"-utklädnad, vädret blir svalare, många byggarbetare får för lite lön

Närbild på Justin Trudeau.
Kanadas premiärminister, Justin Trudeau, ber om ursäkt för en bild från år 2001 där det syns att han målat sitt ansikte brunt. Närbild på Justin Trudeau. Bild: EPA/PETER FOLEY Justin Trudeau

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Över hälften av alla inspektioner som gjordes inom byggbranschen av regionförvaltningsverket i Södra Finland i fjol visar att byggarbetarna inte får tillräckligt med lön eller blir utan ersättningar. Det är speciellt vanligt att utländska arbetstagare utnyttjas.

De finska volleybollsherrarna vann mot Turkiet i den sista EM-gruppspelsmatchen i gårkväll. Spelarna kämpade hårt och säkrade en 3–2-seger. Härnäst väntar starka Frankrike i åttondelsfinalen.

I dag drar Ekenäs höstmarknad igång och Svenska Yle är på plats under alla de tre dagar som marknaden pågår. Yle Västnyland är på plats från och med 6.30 och på förmiddagen går det att önska musik och skicka hälsningar till programmet "Förmiddag i Nyland"! Det utlovas också en tjuvstart av programmet Daniel Olin och mycket mera.

Utrikes:

En bild på Kanadas premiärminister, Justin Trudeau, där han målat sig mörkbrun i ansiktet på en fest med temat "Arabien" år 2001 har spridit sig som en löpeld. Det var tidningen Time som publicerade bilden först. Premiärministern har bett om ursäkt för incidenten och säger att bilden är rasistisk och att han borde ha vetat bättre.

Invånare i området Red light district i Amsterdam är trötta på mängden turister, oljudet och det faktum att många kommer för att dricka, ta droger, skrika och festa på gatorna. Ett förslag är att begränsa eller utlokalisera verksamheten, men sexarbetare som Yle pratat med menar däremot att de inte tänker ge vika.

Väder

Det kyliga vädret fortsätter åtminstone fram till helgen. I söder kan temperaturen stiga över 10 grader under dagen, men i resten av landet blir det under 10 grader varmt.

Speciellt i söder och i mellersta Finland förekommer det regnskurar och i norra Lappland snöbyar.

Det är mellan 7 och 12 grader varmt i landets södra och mellersta delar, samt västra delen av Norra Österbotten. I Kajanaland, nordöstra Österbotten och Lappland är temperaturen mellan 3 och 9 grader. På nätterna kan det bli minusgrader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes