Hoppa till huvudinnehåll

Näthandelsjätten Amazon lovar bli klimatneutral 2040: “Vi vet att vi kan göra det”

Jeff Bezos fotograferad under presskonferens. I bakgrunden syns texten "The Climate Pledge".
Jeff Bezos presenterade Amazons klimatlösningar under en pressträff. Jeff Bezos fotograferad under presskonferens. I bakgrunden syns texten "The Climate Pledge". Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Jeff Bezos,Amazon.com

I dag är Amazon en stor förorenare med sina miljardtals leveranser världen över. Men om bara 20 år ska det ha skett en helomvändning.

Mycket ska hinna hända innan vi höjer våra glas för att fira nyårsafton och år 2039 blir 2040. Det är bara 20 år dit, och vid det laget ska ett av världens största företag, Amazon, vara klimatneutralt.

Det lovar bolagets vd och grundare Jeff Bezos. Han presenterade planerna och slog fast målet under torsdagen.

Det blir en stor utmaning för företaget att nå målet. I dag levererar de ungefär 10 miljarder varor per år och dess klimatavtryck är gigantiskt.

Men Bezos, världens rikaste person, låter sig inte nedslås.

– Vi vet att vi kan göra det, och vi vet att vi måste göra det, säger han.

Ska kolla noggrant vilka kandidater som kan få valfinansiering

Bezos presenterade flera åtgärder under en pressträff i Washington.

Bolaget ska beställa 100 000 eldrivna leveransfordon och all verksamhet ska drivas med förnybara energikällor före år 2030.

Vidare ska företaget investera 100 miljoner dollar i att återställa skogar och våtmarker.

Amazons kartonglådor.
Amazons varor fraktas världen över. Amazons kartonglådor. Bild: EPA/UWE ZUCCHI Amazon.com,amazon

Bezos kom också med något som kan tolkas som en känga i USA:s president Donald Trumps riktning. Amazon kommer att vara försiktigt med att donera pengar till valkampanjer för politiker som förnekar klimatvetenskapen.

Tidigare har Trump varit skeptisk när det gäller klimatförändringen och tonat ner riskerna med den. Han har också valt att dra USA ur det internationella klimatavtalet från Paris.

Vill nå målen i Parisavtalet

Bezos går inte med på att uppskatta hur mycket insatsen kommer att kosta bolaget. Han säger däremot att en del av åtgärderna tvärtom kommer att spara pengar.

De senaste månaderna har en del av Amazons egna anställda kritiserat bolaget för att inte satsa tillräckligt på klimatåtgärder.

Nu har Amazon för avsikt att sätta sig i förarsätet och samtidigt utmana andra företag till liknande åtgärder.

Bezos säger att Amazons giv är ämnat som ett led i att nå målen Parisavtalet.

– Tidigare har vi befunnit oss mitt i flocken när det kommer till att handskas med det här problemet, men nu vill vi flytta fram till främsta linjen, säger Bezos.

Källor: Amazon, Reuters, Yahoo, AFP