Hoppa till huvudinnehåll

Omsusade Jonne Virtanen spelar för Tuto i kväll – intygar ändå för Yle att det inte handlar om en långsiktig lösning: ”Familjen går först”

Jonne Virtanen iklädd ishockeymundering.
Jonne Virtanen. Jonne Virtanen iklädd ishockeymundering. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Jonne Virtanen

September har varit en berg- och dalbana för Jonne Virtanen. Den tidigare TPS-bjässen fick gå från ligalaget i Åbo, men har nu anslutit sig till Mestislaget Tutos trupp. Men det handlar bara om träning, säger han för Yle.

I månadsskiftet augusti-september skrevs alla planer om. TPS meddelade att de hade brutit kontraktet med Virtanen och satte samtidigt igång en enorm spekulation på sociala medier.

Vad i hela fridens namn hade hänt?

De första uppgifterna talade om ett stort gräl mellan Virtanen och TPS-lotsen Kalle Kaskinen på flygplanet tillbaka från ett träningsläger i Danmark. Men det stämmer inte över huvudtaget, säger Virtanen nu.

– Jag har spelat hockey i 13 år. Jag är ingen idiot. Jag grälar inte med tränaren, säger han bestämt.

– Tränaren kan ställa en spelare en fråga som svaret sedan kan vara annorlunda än tränaren hade hoppats på. Man kan vara av olika åsikt, men man gör ändå alltid som tränaren säger, fortsätter Virtanen och tillägger att han fortfarande kunde tänka sig gå på kaffe med Kaskinen.

"Stämplad som alkoholist, drogmissbrukare och gängkriminell"

Men vad var det som hände då?

Virtanen själv berättade sin syn på saken på Twitter. Enligt honom använde klubben en blöt lagmiddag och en återställare på flygplatsen nästa dag som svepskäl för att avskeda honom.

Nu vill Virtanen inte gå in närmare på detaljerna eftersom ärendet fortfarande behandlas av både spelarens och klubbens jurister.

– Men det är många saker som har eskalerat sedan dess, suckar han.

– Visst har jag fått ta emot skit för hur jag har spelat tidigare, men att sedan bli stämplad som alkoholist, drogmissbrukare och gängkriminell vet jag inte om. Jag tränar ändå juniorer som bäst och baserat på hur föräldrarna tittar på mig så kan jag nog säga att det har påverkat mitt rykte.

Jonne Virtanen sitter på läktaren.
Jonne Virtanen på plats under TPS-Ässät förra veckan. Jonne Virtanen sitter på läktaren. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Jonne Virtanen

Framtiden då? Virtanen hade tidigare skrivit under ett treårskontrakt med TPS som täckte spel i ligan fram till våren 2021.

Meningen var att slå rot i hemstaden Åbo med trebarnsfamiljen.

– Vi hade en treårig son som hade bott i tre olika städer under sin livstid. Därför valde vi att stanna här, berättar Virtanen.

Det har också ryktats om att Virtanen kunde vara aktuell för en flytt utomlands, men det ryktet skjuter han också ner omedelbart.

– Eller åtminstone har ingen berättat det här för mig. Men jag har förståelse för tystnaden. Jag förstår att klubbar vill avvakta och se hur tvisten med TPS slutar. I värsta fall måste jag sadla om. I första hand är jag ändå en familjefar, berättar han.

Spelar för Tuto i kväll

Att sadla om verkar i nuläget i praktiken innebära spel i Mestis och Åbolaget Tuto. På måndagen klarnade det att Virtanen börjat träna med laget och på torsdagen meddelade klubben att Virtanen kommer att spela i en träningsmatch mot KeuPa HT samma kväll.

Men det är allt annat än en långsiktig lösning.

– Den enda lönen jag kan få av dem är att de betalar min försäkring, som verkligen inte är billig. Det handlar ganska långt om hur länge vi klarar oss på mina besparingar. När når jag punkten där jag måste skaffa ett riktigt jobb? Som sagt kommer familjen först, säger Virtanen.

Men TPS har han inte lämnat.

– Jag såg matchen mot Ässät på plats och ställe och kommer att fortsätta gå till hallen. Jag hoppas verkligen det bästa för killarna. De har stött mig genom den här processen och inte tänker jag bryta banden bara för att vi har olika arbetsgivare, säger Virtanen.

Artikeln baserar sig på Yle Urheilus TPS:stä ulos potkittu Jonne Virtanen äimistelee hurjia huhuja ja elättää nyt perhettään säästöillä – vaikeatkin ratkaisut käyneet mielessä kohun keskellä: "Tässä on eskaloitunut aika moni asia" skriven av Matias Strozyk.

Läs också