Hoppa till huvudinnehåll

Stadionrenoveringen inte enda bygget där utländska byggarbetare utnyttjas: "Ibland ser vi situationer som ingen finländsk arbetare går med på"

Varningsskyltar vid en byggarbetsplats.
Låga löner och uteblivna ersättningar verkar höra till vanligheterna på byggarbetsplatser. Varningsskyltar vid en byggarbetsplats. Bild: Yle/Sarah Karjalainen skyltar,byggarbetsplatser,byggarbetsplats

Renoveringen av Olympiastadion i Helsingfors är långt ifrån det enda bygget där byggarbetarna inte får tillräckligt med lön eller blir utan ersättningar. Över hälften av alla inspektioner inom byggbranschen som regionförvaltningsverket i Södra Finland gjorde 2018 visade på samma sak.

- I 54 procent av inspektionerna som gjordes förra året hittade vi problem med löner och ersättningar för utländska byggarbetare, säger överinspektör Riku Rajamäki som leder teamet för övervakning av utländsk arbetskraft vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Andelen är högre bland företag inom byggbranschen än genomsnittet för alla branscher.

På onsdagen rapporterades att 340 byggarbetare som jobbat med renoveringen av Olympiastadion i Helsingfors fått lön enligt fel löneklass eller blivit utan övertids- eller reseersättning.

De har jobbat för 13 olika företag. Huvudentreprenör är byggbolaget Skanska.

Ingen kommentarer från stadionstiftelsen

Stadionstiftelsen, vars uppgift är att sköta om Olympiastadion, vill inte kommentera oegentligheterna.

Vd Ari Kuokkanen skriver i ett mejl att Skanska har informerat stiftelsen om saken och att stiftelsen inte har ett behov av att kommentera.

Stiftelsens styrelse leds av biträdande borgmästare Nasima Razmyar (SDP). Inte heller hon vill ge en intervju om saken.

- Enligt stiftelsens uppgifter har frågan utretts på ett korrekt sätt av Byggnadsförbundet och Skanska, skriver Razmyar i en kommentar.

Razmyar tillträdde som styrelseordförande den 1 september. Tidigare innehades posten av EU-parlamentariker Eero Heinäluoma (SDP).

I stiftelsens organ finns representanter för Helsingfors stad, utbildnings- och kulturministeriet och centrala idrottsorganisationer.

Nasima Razmyar håller i en mikrofon och talar.
Nasima Razmyar är Stadionstiftelsens styrelsordförande. Hon vill inte bli intervjuad om oegentligheterna. Nasima Razmyar håller i en mikrofon och talar. Bild: Axel Ridberg / Yle Nasima Razmyar,Helsingfors biträdande borgmästare

Stadionbygget har inspekterats av regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket har enligt överinspektör Riku Rajamäki inspekterat stadionbygget.

- Under en inspektion tittar vi på om byggarbetarna har rätt att jobba i Finland och på vilka företag som verkar på byggarbetsplatsen. Dessutom granskar vi arbetarnas löner, arbetstid och ersättningar, säger Rajamäki.

På onsdagseftermiddagen kunde Rajamäki inte uppge vad som framkommit när stadionbygget inspekterats.

"Finländare som befinner sig i en liknande situation har möjligheter att göra något åt saken"

Rajamäki som specifikt jobbar med övervakning av utländsk arbetskraft anser att det är vanligt att utländska arbetstagare utnyttjas.

- Ibland ser vi situationer som jag tror att ingen finländsk byggarbetare går med på, det vill säga låga löner och uteblivna ersättningar för övertid och helgjobb.

Varför utnyttjas utländsk arbetskraft?

- Finländare som befinner sig i en liknande situation har möjligheter att göra något åt saken. Men utländska arbetare känner inte till den finländska lagstiftningen och vad man kan göra.

- Ibland blir vi kontaktade av utländska arbetare som jobbar här med låg lön och de vet inte vad de ska göra om det inte fungerar med arbetsgivaren.

Flera åtgärder kan vidtas

Enligt Rajamäki finns flera åtgärder som kan vidtas för att förhindra att arbetare utnyttjas.

- En åtgärd är att anmäla till polisen och den vägen föra ärendet till rätten. Det handlar om diskriminering. Information till utländska arbetare om lönenivån inom olika branscher borde förbättras, säger Rajamäki.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen