Hoppa till huvudinnehåll

Tre av Airiston Helmis öar sålda för en halv miljon

en svart figur gjord av tyg och trä vinkar ut mot havet.
Brygga vid en av Airiston Helmis fastigheter i Pargas. Fastigheten är inte en av dem som nu blivit sålda. en svart figur gjord av tyg och trä vinkar ut mot havet. Bild: Yle/Annika Holmbom Airiston Helmi,Ybbersnäs,Pargas,figur

Två av fastigheterna som ägts av bolaget Airiston Helmi är nu sålda. Det ryskägda bolaget har försatts i likvidation och säljer sina skärgårdsfastigheter i Åboland.

Fastigheterna som har sålts består av tre holmar runt ön Innamo i närheten av Nagu. Holmarna har köpts av en affärsman från Åbotrakten som driver flera företag i Åbo och Helsingfors. Den nya ägaren har inte velat kommentera köpet.

I somras blev det klart att Airiston Helmi inte längre klarar av att bedriva affärsverksamhet och bolaget försattes i likvidation. Bolagets ägare Pavel Melnikov meddelade i slutet av sommaren att han kommer att sälja all egendom och avsäga sig ägarskapet till fastigheterna som hör till företaget.

Fastigheterna har sålts trots att förundersökningen kring Airiston Helmi inte är färdig ännu. Fastigheterna kan säljas på grund av den stora mängd pengar som beslagtogs under räden mot bolagets fastigheter.

- Polisen hittade så pass mycket pengar att det ser ut som att de täcker de obetalda skatter och avgifter som bolaget har, säger undersökningsledaren, kriminalinspektör Tomi Taskila vid Centralkriminalpolisen.

Tre fordringsägare krävde bolaget på sammanlagt cirka 2 miljoner euro. Enligt Airiston Helmis förvaltare Dan Högström är två av skulderna betalda. Den tredje är Skatteförvaltningen som kräver Airiston Helmi på 1,7 miljoner euro, främst på grund av obetalda skatter.

Karta. Heponkari, Kolkan och Tampankari.
Karta. Heponkari, Kolkan och Tampankari. Bild: Karta: Google Karta,tampankari

Tre sålda holmar

Den större av de sålda fastigheterna består av holmarna Kolkan och Tampankari. Fastigheten med en area på drygt 6 hektar såldes för 285 000 euro. På Kolkan finns det en bastubyggnad, ett förråd och en brygga.

Den mindre ön, Hepokari, som är en hektar stor, såldes för 250 000 euro. På ön finns en bastubyggnad, ett förråd, en gäststuga, ett grilltak och en brygga.

Dessa priser är gångbara, bedömer de fastighetsmäklare som Yle Åboland har talat med.

Lag ska begränsa utlänningars markköp

Polisens razzia mot Airiston Helmi startade en diskussion om utländskt markägande på strategiskt viktiga områden. Vid tiden för razzian ägde bolaget närmare ett dussin fastigheter intill viktiga farleder. En del experter på försvarsfrågor ansåg att räden var en markering mot Ryssland. Polisen höll fast vid att det handlar om ekonomisk brottslighet.

Beslutsfattarna fick hur som helst bråttom. En ny lagändring klubbades igenom som gör det möjligt att begränsa utlänningars markköp i Finland. Ändringen träder i kraft 2020 och berör medborgare från länder utanför EES-området. Till EES-området hör EU-länderna och EFTA-länderna Norge, Liechtenstein och Island.

Lagändringen ger staten rätt till förköp av områden som ligger nära försvarsmaktens eller gränsbevakningens anläggningar. I praktiken betyder det att Försvarsmakten eller Försvarsministeriet kan stoppa markköp med hänvisning till den nationella säkerheten.

Staten får också större möjligheter att tvångsinlösa strategiskt viktig mark.

Artikeln uppdaterad 19.09.19 klockan 7:40, med en länk till en tidigare artikel på ämnet.
Artikeln uppdaterad 19.9.2019 med information om att Yle kontaktat köparen som inte har velat kommentera affären.

Läs också