Hoppa till huvudinnehåll

CKP: "Det är frågan om ett omfattande fall"- Airiston Helmis förundersökning ännu långt ifrån klar

Bild tagen ovanifrån av en av fastigheterna som hör till Airiston Helmi.
En av Airiston Helmis många fastigheter som beslagtogs för ett år sedan. Bild tagen ovanifrån av en av fastigheterna som hör till Airiston Helmi. Airiston Helmi

Det har gått ett år sedan den stora polisoperationen i Åbolands skärgård då företaget Airiston Helmis fastigheter granskades. Tre personer greps och flera miljoner euro i kontanter konfiskerades.

Polisen har ännu inte förhört ägaren Pavel Melnikov.

Förundersökningsledaren och kriminalinspektör Tomi Taskila säger att polisen just håller på med internationellt samarbete och går igenom det beslagtagna datamaterialet.

- Det är frågan om ett omfattande fall med många internationella dimensioner. Jag misstänker att förundersökningen kommer att dra ut på tiden långt in i nästa år, säger Taskila.

Centralkriminalpolisen, CKP, misstänker personerna bakom Airiston Helmi för grovt penningtvätt samt skattebedrägeri.

Tomi Taskila i en kylig korridor.
Enligt Tomi Taskila utreder man fortfarande det beslagtagna materialet. Tomi Taskila i en kylig korridor. Bild: Yle person,centralkriminalpolisen

Under sommaren 2019 försattes det ryskägda bolaget i likvidation och ägaren Pavel Melnikov valde att sätta alla fastigheter i skärgården till försäljning. Två av fastigheterna som ägts av bolaget Airiston Helmi är nu sålda.

Trots att företaget misstänks för grov ekonomisk brottslighet har de kunnat sälja egendomen.

Enligt polisen är det möjligt på grund av den stora mängd pengar som beslagtogs under räden mot bolagets fastigheter. Polisen konfiskerade 3,5 miljoner euro i kontanter under husrannsakan.

Därför finns inget skäl att hindra fastighetsförsäljningen.

- Tillsvidare har myndigheterna inte gjort några åtgärder gällande fastigheterna. Men inget är uteslutet i samband med att förundersökningen framskrider, säger Taskila.

Vad har CKP gjort under det gångna året?

Under den omfattande polisoperationen den 22 september 2018 greps tre personer och flera personer förhördes.

En av de gripna frigavs snabbt medan de två andra häktades och släpptes på fri fot efter att ha suttit häktade i månader.

- Då den brådskande perioden med häktningarna lättade under vårvintern 2019 kunde vi börja koncentrera oss på det internationella samarbetet och gå igenom det datamaterial som vi beslagtog, säger Taskila.

Vyer vid Airiston Helmi.
Vyer vid Airiston Helmi. Airiston Helmi

Totalt fick polisen tag på över 200 terabyte datamaterial i samband med den omfattande skärgårdsoperationen. CKP säger att de datafiler som beslagtogs utgör den intressantaste delen av undersökningsmaterialet.

Centralkriminalpolisen har också bett om internationell hjälp för att reda ut den ekonomiska brottshärvan vid Airiston Helmi.

Karta på Airiston Helmis fastigheter och försvarsmaktens skyddsområde.
Karta på Airiston Helmis fastigheter och försvarsmaktens skyddsområde. Bild: Yle Uutisgrafiikka Airiston Helmi

Pavel Melnikov har ännu inte förhörts

Airiston Helmis ägare, den ryska affärsmannen Pavel Melnikov, har ännu inte blivit hörd av polisen. Melnikovs jurist Kari Uoti har under flera tillfällen förundrat sig över att ägaren inte förhörts.

Taskila säger att han inte kan kommenterar enskilda personer i det här skedet, men att polisen följer en viss arbetsprocess.

- Jag kommenterar inga namn. Vi har fortfarande en hel del datamaterial som vi ännu inte har gått genom. Vi väntar också på detaljerade siffror av Skatteförvaltningen. Det är inte vettigt att fortsätta förhören innan vi analyserat materialet. Men såklart förhör vi alla som är misstänkta, säger Taskila.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland