Hoppa till huvudinnehåll

Dramaserien La república - omtyckt och omstridd hemma i Spanien - kan nu ses på Yle Teema & Fem

Fernando (Félix Gómez) ja Alejandra (Verónica Sánchez) sarjassa La republica - tasavalta
Kärlek och samhällskamp i den spanska serien La república. Fernando (Félix Gómez) ja Alejandra (Verónica Sánchez) sarjassa La republica - tasavalta Bild: Javier de Agustin Aldeguer / RTVE

Nu bjuder Yle på en ny spansk dramaserie, La república, som tar vid där serien La Señora om 1920-talets Spanien slutade. Den nya berättelsen är förlagd till 1930-talet och har blivit väldigt omtyckt - och omstridd - hemma i Spanien.

dramaserien la republica
dramaserien la republica Bild: RTVE La República

La república behandlar de första åren av 1930-talet, tiden innan inbördeskriget i Spanien bröt ut år 1936. Historien kretsar kring den välbärgade familjen de la Torre som äger en gård i Madrid och vars framtid i ett allt mer oroligt Spanien ser hotad ut.

la republica
la republica Bild: RTVE La República

Folket är tudelat i vänster och höger och klyftan mellan fattiga och rika blir allt djupare ju längre in på 1930-talet vi kommer.

Spanska dramaserien La republica
La república är dramatisk och känsloladdad och blev vid starten snabbt populär hemma i Spanien. Spanska dramaserien La republica Bild: Mario Martin / RTVE La República

Som dramaserie är La república späckad med oväntade händelser, intriger och dubbelliv, en mix som gjorde att tre och en halv miljoner spanjorer satt bänkade framför den första säsongen då den sändes år 2011.

La república
1930-talet delade det spanska folket. La república Bild: RTVE La República

1930-talet och allt det som hände då är inte en lätt fråga ens i dagens Spanien. Den uppdelning som då skedde finns i viss mån kvar politiskt, vilket fick konsekvenser just för det här dramat.

Efter framgången med första säsongen år 2011 gjordes en andra säsong som skulle sändas året därpå. Men ett maktskifte kom emellan. Några månader innan hade högerpartiet Partido Popular segrat i parlamentsvalet, med partiledaren Mariano Rajoy som ny statsminister, och plötsligt bromsades också La repúblicas andra säsong.

dramaserien la republica
dramaserien la republica Bild: RTVE La República

Under åren som kom ställdes i pressen återkommande frågan om varför serien inte visades? Ekonomi angavs officiellt som orsak men bland de insatta talades det om regelrätt censur.

2017 diskuterade till och med det spanska parlamentet en begäran om att serien skulle sändas.

La república var sist och slutligen inte den enda historiska serie som under 2010-talet blev satt på is. Draman som behandlade revolutionen 1936, Spaniens sista kung innan Franco, Alfonso XIII, separatiströrelsen ETA m.m. råkade ut för liknande öden.

Men Mariano Rajoys regering föll sommaren 2018. På hösten fanns La repúblicas andra säsong i den spanska tv:ns programtablå. Det avslutande avsnittet sändes i januari i år, sju år efter att det ursprungligen var tänkt.

la republica
la republica Bild: Mario Martin / RTVE La República

Se La república på Yle Arenan
I Yle Teema & Fem onsdag, torsdag, fredag kl. 20.00 samt de tre nyaste avsnitten i repris på lördagar kl. 12.00-14.45.

Källor:

Sensuuri iski draamasarjaan? Espanjassa 1930-luvun tapahtumista kiistellään yhä

Tunteita, juonia, repivää rakkautta – Teeman uusi sarja sijoittuu Espanjan tasavallan myrskyisiin vuosiin

Läs också