Hoppa till huvudinnehåll

Efter den syrliga kritiken mot sin center Bryan Little tog Patrik Laine kontakt: "Han bad om ursäkt"

Närbild på Patrik Laine tagen utomhus.
Patrik Laine är fortsättningsvis utan NHL-kontrakt. Närbild på Patrik Laine tagen utomhus. Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa Patrik Laine

I väntan på ett nytt NHL-kontrakt tog ishockeyspelaren Patrik Laine i tisdags ut svängarna i en intervju. Han var frustrerad över att han inte matchats tillsammans med Winnipegs bästa spelare. Efter att intervjun publicerats fick lagets tilltänkta andracenter Bryan Little ett meddelande av Laine och efter ett kort samtal sägs luften nu vara ren.

Patrik Laines uttalanden till Iltalehti i tisdags har under de senaste dagarna varit en stor snackis i Nordamerika.

– Med de meriter jag har skulle jag någon annanstans få spela med de bästa. Alla som förstår något om ishockey vet detta, konstaterade Laine.

Det är ingen hemlighet att Laine helst skulle spela med förstacentern Mark Scheifele, men högeryttern och lagkaptenen Blake Wheeler har en fortlöpande prenumeration på den positionen.

Mark Scheifele och Blake Wheeler känner varandra utan och innan.
Mark Scheifele och Blake Wheeler känner varandra utan och innan. Mark Scheifele och Blake Wheeler känner varandra utan och innan. Bild: All Over Press Mark Scheifele,Blake Wheeler

I brist på övriga offensiva centeralternativ har Laine huvudsakligen spelat tillsammans med Bryan Little och de har aldrig riktigt fått det att klaffa. Det var inte särskilt svårt att mellan raderna notera frustrationen.

– Det finns toppkedjorna och så har det funnits vår kedja. Jag spelar med dem som jag blir beordrad att spela med, sade Laine.

Iltalehtis Pekka Jalonen påstod i intervjun att Winnipegtränaren Paul Maurice har sagt sig vara ett Bryan Little-fan.

– Det har märkts, kontrade Laine med och skickade en syrlig passning till Kanada.

Laine messade Little

Uppmärksamheten i Nordamerika fick Laine, som just nu tränar i Schweiz, att ta kontakt med Little.

– Jag talade faktiskt med honom för 2–3 dagar sedan, säger Little i klubbens videoklipp som publicerades på Twitter.

– Han skickade ett meddelande och bad mig ringa. Så jag ringde upp honom och vi snackade i några minuter. Han bad om ursäkt och var ledsen över hur det hela tolkats. Jag hade insett att det tolkats fel redan före jag talat med honom.

Närbild av Bryan Little på isen,  klädd i hockeyutrustning fast utan hjälm.
Bryan Little inleder sin tionde säsong i Winnipeg. Närbild av Bryan Little på isen, klädd i hockeyutrustning fast utan hjälm. Bild: Rex Features/All Over Press Bryan Little

Just nu är Laine utan NHL-kontrakt efter att ha betat av sitt treåriga nykomlingskontrakt. Laines intervju med Iltalehti har analyserats i minsta detalj och vissa spekulerar i att finländaren med sina uttalanden medvetet försöker få till ett klubbyte.

Little väljer ändå att gjuta olja på vågorna.

– Jag känner Patty tillräckligt bra för att veta att han inte är någon som medvetet säger negativa saker, speciellt inte om sina lagkamrater. Säger han någonting negativt så är det förmodligen om sig själv. Sådan är han, säger Little.

– Jag sade, du behöver inte be om ursäkt, jag förstår. Att han tog kontakt med mig bekräftar vilken person han är. Han är bra kille.

Spelet med Stastny fungerade

Statistik från Dobber Sports visar att Laine förra säsongen främst spelade med Bryan Little som center. I spel med fem mot fem blev det blygsamma 15 + 12 = 27 poäng på 82 matcher för finländaren.

Kritar Laine på för Winnipeg kan han räkna med att få fortsätta spela med Little som center.

– Vi behöver kommunicera för att kunna dra åt samma håll. Han försöker utvecklas som spelare. Då man är ung behöver man ställa en massa frågor, säger 31-årige Little.

– Det samma gäller för mig. Jag behöver snacka mer med honom. Kommunikationen är nyckeln. Jag inser att det inte alltid klickat mellan oss men ibland har samspelet ändå fungerat.

Succékedjan med Patrik Laine, Nikolaj Ehlers och Paul Stastny fotograferad på isen där alla männen är på gott humör.
Succékedjan med Patrik Laine, Nikolaj Ehlers och Paul Stastny. Succékedjan med Patrik Laine, Nikolaj Ehlers och Paul Stastny fotograferad på isen där alla männen är på gott humör. Bild: David Kirouac/Icon Sportswire/AOP Patrik Laine,Nikolaj Ehlers,Paul Stastny

Både våren 2018 och 2019 värvade Winnipeg andracentrar för slutspelsspurten, men varken Paul Stastny (2018) eller Kevin Hayes (2019) förlängde med klubben. Kedjan med Nikolaj Ehlers, Stastny och Laine fungerade perfekt våren 2018 men spräcktes då Stastny skrev på för Vegas.

Centerbrist i Winnipeg

Winnipeg har inte ännu heller lyckats hitta någon ny offensiv center och laget har fortsättningsvis en tunn mittfil. Scheifele är klar förstacenter, Little spelar i tvåan eller trean och Adam Lowry är ett givet val på rivjärnsavdelningen.

Det är fortfarande i högsta grad är oklart vem som tar den fjärde platsen som center och hur hierarkin sedan ser ut. Veteranen Mark Letestu, rutinerade vänsteryttern Andrew Copp och högerytterlöftet Jack Roslovic är några alternativ.

Jack Roslovic framåtlutad på isen.
Jack Roslovic är ett tänkbart alternativ som andracenter. Jack Roslovic framåtlutad på isen. Bild: /All Over Press Jack Roslovic

Little tycker att det inte är något konstigt med att Laine vill spela med lagets bästa spelare.

– Scheifele och Wheeler är våra bästa spelare så även jag skulle vilja spela med dem. Jag tror att alla vill det, säger Little.

– Då du är ung vill du göra fler mål och poäng, spela med de bästa och få mer istid. Jag tror att det var det han menade. Han vill vara en av våra nyckelspelare.

Läs också