Hoppa till huvudinnehåll

"Folk är mer stressade och oroade än någonsin" – Shakiba Adil är nyss hemkommen från Afghanistan, där bombdåden avlöser varandra

Shakiba Adil, bosatt i Finland, ska ordna workshopar om fred och konfliktlösning för ungdomar i Kabul.
Shakiba Adil är född i Kabul men bor numera i Finland. Shakiba Adil, bosatt i Finland, ska ordna workshopar om fred och konfliktlösning för ungdomar i Kabul. Bild: YLE / Marcus Floman Afghanistan,ungdomar,medborgarorganisationer,konfliktlösning,Civilsamhället

Talibanrebellernas så gott som dagliga bomber sprider igen rädsla och osäkerhet bland afghaner. Shakiba Adil kom nyss hem från en resa i Afghanistan. "Folk vill verkligen att presidentvalet arrangeras", säger Adil.

Om en dryg vecka ska afghanerna välja president.

Talibanerna motsätter sig presidentvalet så kraftfullt att de attackerat valmöten. Rädslan för nya attentat syns i vardagen, berättar den i Finland bosatta Shakiba Adil.

– Varje gång jag gick ut eller satte mig i en bil tänkte jag för mig själv "tänk om något händer". Så har jag inte känt under tidigare resor i Afghanistan. Den spända atmosfären var påtaglig hela tiden, säger Shakiba Adil.

Dokumentärfilmaren Adil, som är född i Kabul men nu bor i Finland, har besökt Afghanistan regelbundet under de senaste åren.

Hon inledde sin senaste resa till Afghanistan i slutet av juli och kom hem för en dryg vecka sedan.

Under den perioden har talibanrörelsen kraftigt trappat upp sina attacker runtom i Afghanistan.

En man som skadats vårdas på sjukhus i närheten av Kabul i Afghanistan. Mannen skadades efter att en bilmomb detonerat vid ett valmöte  i utankanten av Kabul.
En man vårdas på sjukhus för sina splitterskador. Han hör till de över 30 personer som skadades när en bilbomb exploderade vid ett valmöte den 17 september i staden Charikar. Talibanerna låg bakom bomben som dödade minst 24 personer. En man som skadats vårdas på sjukhus i närheten av Kabul i Afghanistan. Mannen skadades efter att en bilmomb detonerat vid ett valmöte i utankanten av Kabul. Bild: EPA / HEDAYATULLAH AMID Afghanistan,Afghanistankriget 2001-,civilbefolkning,terrorattacker,väpnade konflikter,krigsskadade,talibaner

Aldrig tidigare har Adil upplevt sådan stark stress och oro hos sina medmänniskor.

– Jag var i Kabul under två allvarliga attacker. Jag kände hela tiden på mig hur folk ute på gatorna var rädda på grund av det försämrade säkerhetsläget. Det var säkerhetsvakter och checkpoints överallt, berättar Shakiba Adil.

En av attackerna som Adil berättar om inträffade i mitten av augusti.

Det var ett talibanattentat mot ett bröllop i huvudstaden som dödade 63 personer.

Ökat våld runtom i landet

I veckan smällde det igen. En bilbomb som sprängdes utanför ett sjukhus i staden Qalat i södra Afghanistan på torsdagsmorgonen har dödade minst 20 personer och skadade över 90.

Talibanerna meddelade att de låg bakom attentatet.

Tidigare i veckan dog minst 48 personer i två separata attacker.

Den ena attacken var riktad mot sittande presidenten Mohammad Ashraf Ghanis valmöte i staden Charikar, drygt 60 kilometer norr om huvudstaden Kabul.

Talibanerna tog på sig skulden också för det attentatet.

Den andra bomben detonerade i Kabul nära den amerikanska ambassaden.

En säkerhetsvakt granskar området i närheten av platsen där en bilmbomb detonerade i staden Charikar den 17. september 2019.
En afghansk säkerhetsvakt granskar området invid platsen där en bomb dödade minst 24 personer den 17 september i staden Charikar. Bomben var riktad mot sittande presidenten Ashraf Ghanis valmöte. Affishen till vänster är en valaffish med Amrullah Saleh, som ställer upp som vicepresidentkandidat. En säkerhetsvakt granskar området i närheten av platsen där en bilmbomb detonerade i staden Charikar den 17. september 2019. Bild: EPA / HEDAYATULLAH AMID Afghanistan,Afghanistankriget 2001-,civilbefolkning,terrorattacker,väpnade konflikter,krigsskadade,talibaner

Talibanrebellerna har uppgett att de tänker angripa både valmöten inför presidentvalet den 28 september och vallokaler på själva valdagen.

Fredssamtal avbröts

För mindre än två veckor sedan meddelade USA:s president Donald Trump att fredssamtalen mellan USA och talibanerna avbryts.

Presidenten angav talibanernas fortsatta attacker som skäl. Att en amerikansk soldat dödades i en av attackerna i början av september spelade en stor roll för Trumps beslut.

Den förklaringen måste ändå sättas i ett sammanhang: under hela den tid som USA:s chefsförhandlare Zalmay Khalilzad förhandlat med talibanerna har attackerna pågått.

Många afghaner ställde sig väldigt kritiska till att USA förhandlade uteslutande med talibanerna, medan afghanska politiker och det civila samhället lämnades utanför.

– Folk kände att de inte hade koll på vad samtalen egentligen handlade om och vad talibanerna och amerikanerna ville fatta beslut om. Också dessa samtal skapade stress.

Shakiba Adil berättar att en del människor vågar vara hoppfulla inför framtiden trots det ökade våldet, medan andra inte vet vad de ska tro.

– Varje gång jag skulle gå ut i Kabul blev min bror väldigt orolig. Han ringde mig hela tiden och bekymrade sig för min säkerhet.

– Men trots de bomber som exploderade och alla säkerhetsvakter överallt som påminner om det oroliga läget så lever folk ett vanligt liv. Vad annat kan de göra?

Två afghanska kvinnor som arbetar som valfunktionärer  granskar biometriska apparater som används i det afghanska presidentvalet i slutet av september 2019
Två afghanska kvinnor som arbetar som valfunktionärer granskar biometriska apparater som används i det afghanska presidentvalet i slutet av september 2019. Två afghanska kvinnor som arbetar som valfunktionärer granskar biometriska apparater som används i det afghanska presidentvalet i slutet av september 2019 Bild: . EPA / HEDAYATULLAH AMID Afghanistan,Afghanistankriget 2001-,civilbefolkning,terrorattacker,väpnade konflikter,presidentval,Valarbetare,biometrisk identifiering

Presidentval ska enligt planerna hållas i Afghanistan om en dryg vecka.

– I går frågade jag flera av mina kompisar, som är i Afghanistan nu, om de tror att valet kommer att arrangeras som planerat lördag 28 september. "Jo", sade alla - bara arrangörerna skulle lyckas hålla valfusket borta.

Valfunktionärer granskar valurnor i Afghanistans huvudstad Kabul.
Valfunktionärer granskar valurnor i Afghanistans huvudstad Kabul. Valfunktionärer granskar valurnor i Afghanistans huvudstad Kabul. Bild: EPA / HEDAYATULLAH AMID Afghanistan,civilbefolkning,terrorattacker,väpnade konflikter,presidentval,Valarbetare,Valurna

– Jag tycker det skulle vara väldigt viktigt att valet verkligen kan hållas nu. Jag tror att många afghaner ser fram emot att få vara med om att bestämma om sitt lands framtid, säger Shakiba Adil.

I juni berättade Shakiba Adil om det nylanserade Salam-projektet för Svenska Yle. Projektet finansieras av Finlands utrikesministerium.

Läs också