Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Greenwashing och råvaror bakom Googles investering - hallen i Fredrikshamn är en fabrik med väldigt få anställda

Googles vd Sundar Pichai i Finland.
Googles vd Sundar Pichai är på besök i Finland och berättade om en jätteinvestering i Fredrikshamn. Googles vd Sundar Pichai i Finland. Bild: Lehtikuva Google Inc.,Sundar Pichai

Google investerar i Fredrikshamn på grund av tillgången på kylvatten, konstaterar forskaren Julia Velkova som har specialiserat sig på datahallar. Logistik och tillgången på energi är viktig, men allra viktigast är att kunna kyla ner servrarna. Finland är en råvaruleverantör för Google, anser hon.

Google meddelade på fredagen att de kommer att investera ytterligare 600 miljoner i datacentralen i Fredrikshamn. Det här kommer att ge arbetsplatser under byggnadsskedet, men trots den stora investeringen så kommer arbetsplatserna i det långa loppet inte att bli speciellt många.

- När man talar om datahallar ska man glömma att Google är ett dataföretag. De här anläggningarna är industrilokaler, berättar forskaren Julia Velkova på Centrum för konsumentforskning vid Helsingfors Universitet.

- Man ska tänka på datahallen på samma sätt som på pappersbruket som i tiderna fanns i Fredrikshamn. Det är en ny typ av fabrik som inte har mycket personal på grund av digitalisering och automatisering.

Forskaren Julia Velkova på Centrum för konsumentforskning vid Helsingfors Universitet
När man talar om datahallar ska man glömma att Google är ett dataföretag. De här anläggningarna är industrilokaler, anser forskaren Julia Velkova. Man ska tänka på datahallen på samma sätt som på pappersbruket som i tiderna fanns i Fredrikshamn. Forskaren Julia Velkova på Centrum för konsumentforskning vid Helsingfors Universitet Bild: Niina Into forskare

"Allra viktigaste är att bli av med all värme som servrarna alstrar"

Orsakerna till att Google väljer Fredrikshamn är flera. Men en av dem är väldigt krass. Det handlar om tillgång på kylvatten.

- Det här med att kyla ner datorerna är a och o när man bygger en datahall, säger Velkova. Datakablar och energitillgång är en viktig aspekt, men det allra viktigaste är hur de kan bli av med all värme som servrarna alstrar.

Google investerar i vindkraft för att täcka det stora behovet av energi som datahallen har. Google kommer att köpa 125 megawatt från en vindkraftspark i Kajana och lika mycket till från leverantör som tillsvidare är okänd.

"Det finns ett slags greenwashing i det hela"

Investeringarna i vindkraft ska ses som en reaktion på den kritik som Google fått för att generera stora koldioxidutsläpp.

Två googlesökningar motsvarar lika mycket energi som det går åt för att koka upp en kopp vatten i en tekokare. Det kanske inte låter så farligt, men varje dag uppskattas det att vi människor gör 200 miljoner sökningar på internet.

- Det finns ett slags greenwashing i det hela. Att investera i förnyelsebar energi i Finland är ett sätt att kompensera för koldioxidutsläpp på andra ställen, säger Velkova. Google kan säga i USA att det är sant att vi orsakar koldioxidutsläpp, men samtidigt har vi investerat i förnyelsebar energi i Europa. Det framstår som om Google gör något bra för klimatet.

"Bolagets rykte är jätteviktigt för Google"

I Google-paketet ingår också att bolaget finansierar datautbildning på 30 - 35 finländska företag. Google satsar på utbildning i olika länder, men kombinationen av förnyelsebar energi och satsningar på utbildning handlar också om marknadsföring.

- Bolagets rykte är jätteviktigt för Google, säger Velkova. På det här sättet kan Google bemöta kritiken om att de inte bidrar med något för klimatet eller den lokala marknaden när de möter sina europeiska och amerikanska kunder. Men som sagt, effekterna av de här satsningarna är tveksamma.

Google investerar alltså i Fredrikshamn på grund av tillgången på kylvatten, konstaterar forskaren Julia Velkova. Logistik och tillgången på energi är viktig, Men allra viktigast är att kunna kyla ner servrarna. Finland är en råvaruleverantör i bästa u-landsstil för Google, anser Velkova.

- I Sverige blev det uppror norr om Stockholm där Microsoft hade köpt mycket mark. Gävleborna skrev insändare i tidningarna om att de inte vill bli kolonaliserade. Gävleborna ansåg att Microsoft högg ner skog för att placera sin datahall, men de förstod inte vad bolaget tillförde området.