Hoppa till huvudinnehåll

Inför FM-ligan i handboll: Bekanta guldfavoriter, förstärkta utmanare, nya stjärnspelare och stympad serie – ”Det är illa, riktigt illa”

Dickens Filip Söderlund och Max Granlund försöker stoppa Nico Rönnberg i handbollsfinal nummer ett våren 2019.
Förra årets finalister Cocks och Dicken har de starkaste lagen inför säsongen 2019/2020. Dickens Filip Söderlund och Max Granlund försöker stoppa Nico Rönnberg i handbollsfinal nummer ett våren 2019. Bild: Tomi Hänninen handboll,Nico Rönnberg,Riihimäki Cocks,Dicken,filip söderlund

Under helgen är det dags för seriepremiär i FM-ligan i handboll. Yle Sporten tog en titt på lagen som under sommaren bantats ner från tio till åtta.

Efter tre säsonger med tio lag genomförs årets upplaga av FM-ligan med åtta klubbar. Senast säsongen startade med samma antal var hösten 2007.

Då avslutade Cocks säsongen med att fira klubbens andra FM-guld efter att ha besegrat HC West i finalerna.

Nu jagar Riihimäkilaget redan sitt tolfte mästerskap och utmanas närmast, som under de två senaste säsongerna, av Dicken.

Här kommer en genomgång av lagen och en tippning i vilken ordning de ligger då grundserien har spelats färdigt den 12 februari 2020.

1. Cocks

Nya spelare: Alaksandar Gugleta (HC Pelister/MKD), Aliaksandar Markelau ( Baia Mare/ROU), Elis Memic (Ness Ziona/ISR), Jevgeni Semenov (Spartak Moskva/RUS), Jurij Semenov (Balatonfüredi/HUN)

Spelare som har lämnat: Kalle Alander (HIFK), Giedrius Morkunas (Caen HB/FRA), André Udd (BK-46), Oleksandsr Kyrylenko, Viktor Kovalenko, Andrej Novoselov, Theo Westerlund

gintaras savukynas
Gintaras Savukynas inleder sin fjärde säsong i Cocks. gintaras savukynas Bild: Tomi Hänninen Cocks,gintaras savukynas

Intervju med tränaren Gintaras Savukynas

Tycker du att årets Cocks är bättre än ifjol?

– Svårt att säga. Spelarna som kommer till Cocks vet på vilken nivå vi spelar och vad som förväntas av dem. Vissa har kommit snabbare in i laget medan det för andra tar lite tid. Vi hade ett behov att förnya laget och tiden får visa om vi lyckats med våra värvningar.

Var ligger era styrkor?

– Rutinen och att flera av killarna har spelat en längre tid tillsammans som Nico och Teemu till vänster. Nu har vi fått in fler spelare på 9-meter både i mitten och till höger. Backarna är nog vår styrka. Mittförsvaret med Yuri Lukyanchuk och Aliaksandr Tsitou är vår ryggrad bakåt.

Svagheter då?

– Jag vet inte om man kan kalla skador för en svaghet men de har stört våra säsongsförberedelser. För tillfället saknar vi Davor Basaric, Bojan Zupanjac och Aliaksandar Markelau.

I år spelas FM-ligan med åtta lag istället för tio. Kommentarer kring det?

– Det är illa, riktigt illa i det stora hela att den högsta serien tappar två lag. Även om Cocks spelar en massa matcher under säsongen är jag inte lättad över att vi har fyra grundseriematcher färre.

Vem vill du lyfta fram av Cocks nya spelare?

– Jag tycker att vår mittback Jurij Semenov är riktigt bra. Han har spelat i den högklassiga ungerska ligan och har även rutin från spel i Europacuperna.

Ligans mest värdefulla spelare (MVP) den här säsongen?

– Svårt att säga just nu men det är positivt att BK-46 lyckades locka Jac Karlsson till sina led.

Var det i något skede aktuellt att du skulle ha blivit ny landslagstränare?

– Nej, nej. Det var det inte.

Karlssons kommentar: Faktum kvarstår – Cocks är den största favoriten till FM-guldet trots att Dicken kommit närmare och närmare för varje säsong.

Jämfört med förra säsongen har laget haft en livligare spelartrafik och återstår att se hur den nya kvintetten kommer in i laget.

Precis som ifjol deltar laget i både Champions League och den baltiska ligan. Får se hur Savukynas mannar klarar av utmaningen och vilken form Nico Rönnbergs kropp är i medlet av maj då guldmedaljerna delas ut.

2. Dicken

Nya spelare: Ian Martin (HIF Karlskrona/SWE), Tuomas Laitinen (Atlas)

Spelare som har lämnat: –

Björn Monnberg.
Björn Monnberg har avslutat de två senaste säsongerna med ett silver kring halsen. Björn Monnberg. Bild: Tomi Hänninen / Handbollsförbundet Björn Monnberg

Intervju med tränaren Björn Monnberg

Cocks och Dicken gör upp om guldet igen, eller?

– Nog är det ju utgångsläget att Cocks är ett finallag och vi aspirerar att vara med i toppen. Samtidigt är det ändå flera lag som har förstärkts och jag ser framemot en intressant säsong.

Hur katastrofalt är det att FM-ligan genomförs med endast åtta lag?

– Inte vet ja nu om det är katastrofalt, men det är bilden av den finländska herrhandbollen för tillfället. Det hjälper inte att gråta över det utan satsa på det långsiktiga arbetet och försöka få upp en tillräcklig mängd med lag som håller kvalitetsmässigt.

Vad säger du om era nyförvärv Ian Martin och Tuomas Laitinen?

– Båda är bra tillägg till vår trupp. De bidrar med både ungdomlig energi och rutin. Martin är ur tränarsynvinkel en väldigt bra spelare som vi kan använda mångsidigt både framåt och bakåt.

Ligans MVP?

– Roligt att så många finländska spelare med Jac Karlsson i spetsen har återvänt till FM-ligan. Sen måste jag medge att jag inte har full koll på alla nya utländska spelare.

Max Granlund studerar under hösten i Stockholm och kommer inte att spela alla matcher. Ett hur stort problem är det?

– Det är klart att det är en utmaning för oss att inte ha med honom. Jag har läst kort matematik så jag börjar inte ge några procentenheter kring hans medverkan i höstens matcher.

Hur kom det sig att han landade i just Hammarby IF?

– Jag har snackat en hel del med deras sportchef och tränare och det gick ganska smärtfritt att komma till den här lösningen. Han tränar där under veckorna och reser alltid nu och då under veckosluten till Finland.

Ville Hammarby att han skulle spela för dem?

– Det var aldrig aktuellt då vi ville att Max ska spela med oss då vi har Challenge Cup-matcherna under hösten.

Karlssons kommentar: Cocks kommer att spela i finalerna och får med 95 procents sannolikhet sällskap av Dicken då finalerna rullar igång i början av maj.

Våren 2018 blev det 3–1 till Riihimäkilaget och 2019 slutade finalserien 3–2. Därmed kan Dickens målsättning inte vara någon annan än att spela om guldet igen.

Litauern Tadas Stankevicius fortsätter som förstacenter och på de övriga positioner har laget blåvita landslagsspelare. En sammansvetsad och stark trupp som de andra tränarna säkert avundas tränaren Björn Monnberg.

Hur han ska hålla målvakterna Mikael Mäkelä, Patrik Roslander och Tuomas Laitinen nöjda i kampen om speltid kommer inte att bli enkelt, men det är knappast något som ”Snadi” stressar över alltför mycket.

Under hösten kommer Max Granlund att plugga ekonomi i Stockholm och träna några gånger i veckan med Hammarby som i år spelar i Allsvenskan. Den äldre av bröderna Granlund kommer att resa hem till Finland under de flesta veckosluten och Dicken kommer att kunna använda sig av ligans mest fruktade niometerskanon i en handfull matcher.

På frågan om Max Granlund spelar i premiären mot GrIFK fick jag svaret ”om han platsar i laget” och ett leende á la Monnberg.

3. BK-46

Nya spelare: Jac Karlsson (TTH Holstebro/DEN), André Udd (Cocks)

Spelare som har lämnat: Victor Gruziskii (PIF?), Grygorii Semenchenko (Donbas/UKR), Oscar Snellman (Borlänge HK/SWE), Oscar Kihlstedts fortsättning är oklar

Andreas Rönnberg berättar för BK:s målvakt Bogdan Klepa hur han ska öppna spelet.
Andreas Rönnberg gör sin första säsong som spelande tränare. Andreas Rönnberg berättar för BK:s målvakt Bogdan Klepa hur han ska öppna spelet. Bild: Yle/Kristian Karlsson Andreas Rönnberg,handboll,BK-46 Handboll

Intervju med spelande tränaren Andreas Rönnberg

Hur går dina tankar några dagar inför er seriestart mot HIFK?

– Det blir riktigt roligt att börja spela matcher som verkligen gäller någonting. Jag tror och hoppas att vi är redo för ligaspel. Det passar riktigt bra att vi möter HIFK hemma så kan vi direkt ta revansch på dem efter vårens kvartsfinalförlust.

Hur har livet som spelande tränare kommit igång?

– Det har varit jävla roligt men jag har också märkt att det skulle vara lättare att fungera endast som tränare. Jag har märkt av utmaningarna, speciellt då jag varit inne på planen men jag tror att jag kommer att växa in rollen.

Blir det hälften av tiden på bänken och den andra hälften på planen?

– Lite sådana tankar har jag haft själv. Men inte är något fastslaget. Får se hur det blir med skador och hur vårt spelar börjar rulla på.

Var har ni era största utmaningar just nu?

– Då måste jag nog lyfta fram samarbetet i försvaret, det har varit lite si och så. Där har vi saknat skadade Robin Sjöman men han borde vara tillbaka nästa vecka.

Ligans MVP?

– Då lyfter jag fram min bror Nico i Cocks. De är nog favoriter till guldet med sina resurser men plockar man bort Nico så är de ett helt annat lag. Utan Nico skulle kampen om mästerskapet bli mycket jämnare. Max Granlund är givetvis viktigt för Dicken och Jac för oss.

Karlssons kommentar: Här har det hänt en del kan man lugnt konstatera. Mikael Källman lämnade laget efter kvartsfinalförlusten mot HIFK och ersattes av Andreas Rönnberg som fungerar som spelande tränare.

Jac Karlsson anlände till Karis efter en paus på 12 säsonger, men får se hur han tänder till efter flera år som proffs i både Norge och Danmark. Spelmässigt finns det väl inte någon som ifrågasätter hans kunnande.

Oscar Kihlstedt har under de senaste åren varit förföljd av en massa skador och ännu en vecka före öppningsmatchen är det oklart hur hans handbollsframtid ser ut. Med en frisk Kihlstedt i laget är BK-46 definitivt en medaljkandidat, men utan honom är det lite si och så om BK ska kunna utmana favoriterna Cocks och Dicken.

Karislaget är något av ett frågetecken i mina papper men jag tror ändå att de lyckas knipa en tredjeplats i grundserien.

4. Grankulla IFK

Nya spelare: Daniel Lång (Akilles), Ville Viljanen (Dynamo Riihimäki), Tommi Haverinen (Atlas), Fredrik Forss (Frederiksberg IF/DEN), Richard Sundberg (TSG AH Bielefeld/GER), Niki Tuominen (Atlas)

Spelare som har lämnat: Sami Silfver, Jasper Hellberg, Niclas Laurent, Axel Rehnberg, Emil Carlander, Miro Koljonen (Fjellhammer IL/NOR), Benjamin Olsson (Esbo IF)

Anthony Hellakoski i EM-kvalmatchen mot Bosnien-Hercegovina våren 2019.
Anthony Hellakoski är igen en av lagets viktigaste spelare. Anthony Hellakoski i EM-kvalmatchen mot Bosnien-Hercegovina våren 2019. Bild: Handbollförbundet/Matti Matikainen/Newspix24 handboll,Finlands herrlandslag i handboll,anthony hellakoski

Karlssons kommentar: På pappret ser laget starkare ut än för ett år sedan. Nya trion Viljanen, Sundberg och Forss för med sig en hel del vinnarmentalitet men visst blir mångsidiga Miro Koljonen svår att ersätta.

Grankullalagets stora utmaning är att trion Anthony Hellakoski, Patrik Johanson och Richard Sundberg hålls friska. Om Kaj Hagman har hela truppen till sitt förfogande och att målvakterna når en högre nivå än ifjol är till och med en tredjeplats möjlig.

Nu lutar det ändå mot en hård kamp om den sista platsen till den övre slutserien tillsammans med Sjundeå IF och HIFK.

5. Sjundeå IF

Nya spelare: Anton Luuppala (Anderstorp SK/SWE)

Spelare som har lämnat: Eduard Zakharov (Permskie Medvedi/RUS), Vidar Cabell, Alexander von Numers fortsättning är oklar

Teddy Nordling.
Teddy Nordling fortsätter coacha medaljaspiranten SIF. Teddy Nordling. Bild: Yle/Janne Karinkanta Teddy Nordling,handboll,Sjundeå if (Handboll)

Karlssons kommentar: Här var det nästan att singla slant mellan SIF och GrIFK. Två oerhört jämna lag och ”slanten” placerade Sjundeålaget på den nedre halvan.

Det skulle i och för sig inte vara någon katastrof för SIF som ifjol tog brons efter att ha varit sexa i grundserien.

Anton Luuppala är tillbaka efter flera år i Sverige men där är det slut på lagets nyförvärv. Får se om laget ännu förstärker manskapet under säsongen. Det skulle inte vara någon jättestor överraskning.

För tillfället ser det ut som att Alexander von Numers missar hela säsongen på grund av sviterna av den hjärnskakning han ådrog sig i vårens slutspelsserie mot GrIFK. I värsta fall är den hårtskjutande backens karriär över.

Bara att hoppas att kan återvända till handbollsplanerna, men för tillfället utgår lagets tränare Teddy Nordling ifrån att laget får klara sig utan von Numers som ifjol stod för 94 mål.

6. HIFK

Nya spelare: Erkka Nääntö, Samuel Alexandersson (PIF), Joonas Nokelainen (PIF), Géza Vasvári (Atlas), Gheorghe Safronii (Atlas), Jonathan Manner (Hangö IK)

Spelare som har lämnat: Antti Koskela, Kristofer Karlsson, Christoffer Eneberg, Harri Pitkänen, Olli Taminen, Tom Lindström

Ardo Puna med bollen
Ardo Puna måste leverera i år igen om HIFK vill nå medaljmatcherna. Ardo Puna med bollen Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24 handboll,HIFK Handboll,ardo puna

Karlssons kommentar: Aningen turbulent som vanligt. Och då syftar jag på att laget ännu i början av veckan inte ”officiellt” hade någon tränare.

Nu är det ändå Jaakko Horelli som har ersatt Rostislav Grinisjin som i fortsättningen fokuserar endast på klubbens damlag.

Klubbens målsättning är ta medalj för första gången sedan 1989. Ett tufft mål med tanke på att de värsta konkurrenterna BK-46, GrIFK och SIF blivit starkare.

Trion Erkka Nääntö, Géza Vasvári och Gheorghe Safronii (samtliga med ett förflutet i Atlas) är ett fint komplement till truppen som från tidigare innehåller profiler som Ardo Puna, Roman Protcenko, Kristian Jansson och Johannes Bargum.

7. Åbo IFK

Nya spelare: Robin Mattsson (PIF)

Spelare som har lämnat: Albin Järvinen, Markus Aspelin, Paavo Brummer, Wilhelm Hammarberg, Mikael Manderoos och Benjamin Fellman är under hösten utlånade till PIF

Robin Karlsson.
Robin Karlsson håller i taktpinnen i Åbo. Robin Karlsson. Bild: Kalle Parkkinen / Handbollsförbundet Robin Karlsson,Åbo IFK,Åbo ifk (Handboll)

Karlssons kommentar: Robin Karlsson fortsätter leda ett Åbo IFK som har den otacksamma rollen att kämpa om plats sju tillsammans med Pargas IF.

Samtidigt ska vi vara glada att Åbolaget fortsätter sin elitsatsning på herrsidan i motsats till klubbens damer.

På hemmaplan kommer laget fortsättningsvis att sätta käppar i hjulen för de flesta men en plats bland de sex främsta blir för tufft.

Andreas Nyström håller som bekant i taktpinnen tillsammans med Peik Sjöblom och Oscar Berglund.

8. Pargas IF

Nya spelare: Victor Gruziskii (BK-46), Mikael Manderoos och Benjamin Fellman (ÅIFK, spelar höstsäsongen i PIF)

Spelare som har lämnat: Samuel Alexandersson (HIFK), Robin Mattsson (ÅIFK)

Aleksa Veselinovic från Pargas IF.s handbollslag.
Pargas IF får igen kämpa mot på förhand sett starkare motståndare. Aleksa Veselinovic från Pargas IF.s handbollslag. Bild: Kalle Parkkinen/Handbollsförbundet handboll,Pargas IF,Pargas IF (Handboll)

Karlssons kommentar: Efter Boris Dvorsek och Marko Brezic satsar Pargas IF på en inhemsk tränare i Michael Lindblom som assisteras av bekanta Besim Qerimi.

Förra veckans cupmatch mot BK-46 som laget förlorade med 21–46 var ingen höjdare. PIF lyckades skrapa ihop endast nio spelare vilket inte ger en speciellt proffsig bild av lagets verksamhet.

Under torsdagens pressträff påpekade lagledaren Tommi Suominen att läget ska se bättre ut då PIF möter Sjundeå IF i öppningsmatchen nästa veckas lördag.

Suominen berättade också att klubben har haft visumproblem med lagets nyförvärv Victor Gruziskii. För tillfället är det oklart när han blir spelklar.

Förra säsongen vann PIF tre matcher i grundserien. Blir det lika många i år kan det räknas som ett stort steg framåt.

De första matcherna

20.9 ÅIFK–SIF
21.9 GrIFK–Dicken
25.9 BK-46–HIFK
27.9 HIFK–GrIFK
28.9 Dicken–ÅIFK
28.9 SIF–PIF
2.10 Cocks–BK-46

Läs också