Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Finland får rapportör för våld mot kvinnor, inget eldupphör i Syrien, Rinne träffar Googles vd

Antti Rinne
Antti Rinne träffar i dag teknologijätten Googles vd, som besöker Helsingfors. Antti Rinne Antti Rinne

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Finland kommer att få en nationell rapportör för våld mot kvinnor. Det här för att komma åt ett av Finlands största samhällsproblem. Rapportörens uppgift är att rapportera direkt till makthavarna för att hitta lösningar på problemet.

Finländska firmor är världsbäst då det gäller att bygga isbrytare och tankfartyg. Inom de närmaste tjugo åren planeras omkring 800 nya fartyg. Finland har ett mycket gott rykte inom fartygsindustrin i Ryssland. Många finländska företag har nu flyttat delar av sin verksamhet österut.

Statsminister Antti Rinne (SDP) träffar i dag teknologijätten Googles verkställande direktör Sundar Pichai, som besöker Helsingfors. Det finns inga uppgifter om vad mötet handlar om, men parterna träffar pressen efteråt. I maj meddelade Google att företaget investerar 600 miljoner euro i en ny servercentral i Fredrikshamn.

Utrikes:

Ryssland och Kina satte stopp när FN:s säkerhetsråd röstade om eldupphör i Syrien. De två länderna lade i stället fram ett eget förslag.

I fjol föddes 29 miljoner barn i konfliktzoner runt om i världen, rapporterar FN:s barnorganisation Unicef. Det betyder att var femte barn föddes i otrygga och hotade områden i länder som Afghanistan, Sydsudan och Syrien.

I Tyskland väntas regeringen i dag komma överens om nya åtgärder i kampen mot klimatförändringen. Det centrala i paketet är att prissätta utsläppen av koldioxid. Kritik har riktats mot planerna för trafiken där det ingår bland annat miljardsatsningar på järnvägen och nya premier vid köp av elbilar

Väder

Klart och uppehåll i väst. I öst kan regnskurar förekomma och i norr kan det snöa.

Dagens högsta temperatur är 7 till 12 grader, nattens lägsta 2 till 8 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes