Hoppa till huvudinnehåll

Pilgrimsgudstjänst från danska vandringsleden Hærvejen

Människor vandrar i böljande grönt sommarlandskap.
Pilgrimsvandrare på danska Hærvejen på Jylland. Människor vandrar i böljande grönt sommarlandskap. Bild: Flemming Stentoft pilgrimsled,Härveijen

De nordiska public service-bolagen utbyter varje år en tv-gudstjänst med varandra. I år är det Danmarks Radio som producerat Pilgrimsgudstjänst från Hærvejen.

I Finland kan vi i TV1 se gudstjänsten inkommande söndag 22.9 Gudstjänsten sänds med både svensk och finsk text och kan senare ses på Arenan i 30 dagar.

Gudstjänst på vandringsled

I Pilgrimsgudstjänst från Hærvejen följer vi gudstjänstfirarna då de går på gamla stigar, genom snår, skog och mark och längs små landsvägar. I stillhet och i samtal. Iförda rejäla skor och med lätt packning.

Då och då stannar vandrarna till och sjunger en psalm, ber en bön eller delar en måltid. De är pilgrimer och säger att de "ber med fötterna".

De tycker mycket om att gå i naturen som de ofta kallar Guds Katedral.

Elisabeth Lidell är pilgrimspräst i Århus Stift i Danmark och är den som bjudit in den lilla gruppen på vandring cirka 15 km längs med Hærvejen som finns på danska Jylland.

De psalmer som sjungs i gudstjänsten är:

Hil dig Frelser og forsoner vers. 7
Herre, du vandrer forsoningens vej
Spænd over os dit himmelsejl
Dejlig er jorden

Prästen Elisabeth Lidell i sommarlandskap.
Elisabeth Lidell, pilgrimspräst i Århus stift i Danmark. Prästen Elisabeth Lidell i sommarlandskap. Bild: Flemming Stentoft prost,präst

Pilgrimsvandringsleden Hærvejen

Regissören bakom gudstjänsten, Fleming Stentoft, berättar att i Danmark har intresset blivit allt störrre för pilgrimsvandringar på senare år.

- Det är kanske bekant för oss att man kan pilgrimsvandra i Spanien, men man behöver inte åka så lång bort, det finns pilgrimsleder i hela Norden.

Pilgrimsvandringsleden Hærvejen finns på danska Jylland och sträcker sej från Padborg vid den dansk-tyska gränsen ända till Viborg mitt på Jylland. 2008 invigdes ett antal övernattningsställen längs med vandringsleden. Övernattningställena var enkla, företrädesvis fanns de på nedlagda jordbruk. Dessa härbärgen knöt samman vandringsleden och ledens popularitet ökade.

Danmarks Radio valde att göra tv-gudstjänsten från en liten del av Hærvejen, sträckningen mellan orterna Kollemorten och Nørhoved.

Det blivit allmänt i många församlingar att under sommaren fira en eller några sommargudstjänster ute i naturen och programmakarna ville förmedla en utomhusgudstjänst genom en pilgrimsvandring.

- Gudstjänsten firades under en hel dag det vill säga under hela vandringen säger Flemming Stentoft.

TV-regissören Flemming Stentoft står med hörlurar på huvudet framför altare i dansk kyrka.
Flemming Stentoft, tv-regissör för gudstjänster inom Danmarks Radio. TV-regissören Flemming Stentoft står med hörlurar på huvudet framför altare i dansk kyrka. Bild: Flemming Stentoft gudstjänst,kyrka

- Det var en av de varmaste dagarna sommaren 2018 men också en av de vackraste tycker vi i produktionen. Vi gladde oss över de många fina naturbilderna som förmedlas i gudstjänsten, inte minst över den sista, oplanerade bilden.

- Den bilden kom bara till oss, säger Stentoft.

Se gudstjänsten i TV1 22.9 kl 10.00 med svensk text.

Gudstjänsten finns 30 dagar på Arenan efter tv-sändningen, länk till Arenan hittar du längst ner i artikeln.

Blev du nyfiken på övriga nordiska public service-bolagens gudstjänstinnehåll så hittar du några länkar här:

Tv-gudstjänster från Norge
Radiogudstjänster i NRK (Norge)
Radiogudstjänster i Danmarks Radio
Tv-gudstjänster från Danmarks Radio
Tv-gudstjänster i SVT (Sverige)
Radiogudstjänster i Sveriges Radio

Läs också

Tro

 • "Vi såg kommunismen som en lek" - Kristi Ainjärv växte upp i Estland under sovjettiden

  I Kristi Ainjärvs skola handlade alla sånger om Lenin.

  Kristi Ainjärv var femton år då Estland blev självständigt och allting blev nytt. Den långa sovjettiden var plötsligt över, gränserna öppnades och hjälpsändningarna började strömma in i landet. Butikerna fylldes långsamt med spännande varor, man fick resa och ta reda på hur andra mänskor levde sina liv. - Frågorna var många och vi var oändligt nyfikna, minns Kristi.

 • Martin Luther - omstridd reformist och misstolkad livsnjutare

  Mannen som bröt med kyrkan och sökte en nådig Gud.

  Martin Luther var en präst, teolog och munk som levde i Sachsen i nuvarande Tyskland på 1500-talet. Han var kritisk till den katolska kyrkans praxis och moraliska förfall, och inledde reformationen med sin protest mot kyrkan. Den gav till slut upphov till en helt ny kyrka.

 • Berättelser om dop i Andrum

  Vad innebär det att döpa sitt barn?

  I fem Andrum i Yle Vega formulerar olika personer sina tankar på dopet, som kyrklig rit och familjehögtid. Här är det präster som döpt många barn, föräldrar och gudföräldrar som kommer till tals.

Nyligen publicerat - Tro