Hoppa till huvudinnehåll

Våld mot kvinnor är fortfarande ett av Finlands största problem - nu ska nationell rapportör ge frågan mera tyngd

kvinna sitter på huk intill en vägg och gömmer sitt ansikte, hon har blåmärken på armarna
Finland ligger högt upp i statistiken då det gäller våld mot kvinnor - nu ska frågan uppmärksammas mer via en nationell rapportör. kvinna sitter på huk intill en vägg och gömmer sitt ansikte, hon har blåmärken på armarna familjevåld,Våld mot kvinnor,våldtäkt

Finland kommer att få en nationell rapportör för våld mot kvinnor. Det här för att komma åt ett av Finlands största samhällsproblem. Rapportörens uppgift är att rapportera direkt till makthavarna för att hitta lösningar på problemet.

200 000 euro har budgeterats för nästa år för den nya befattningen. Amnesty International och Kvinnoorganisationernas Centralförbund har länge arbetat för en sådan lösning.

- Vi tycker att det är väldigt viktigt att få en rapportör eftersom kvinnor möter våld i Finland oftare än i de flesta EU-länder. Var tredje kvinna möter våld i sina nära relationer. Problemet är så allvarligt i Finland att vi behöver alla möjliga åtgärder, säger Terhi Heinilä, generalsekreterare vid Kvinnoorganisationernas Centralförbund.

I europeiska jämförelser är Finland det land där det förekommer näst mest våld mot kvinnor. Det har undersökts av bland annat EU:s byrå för grundläggande rättigheter FRA.

En direkt kanal till riksdagen?

Modellen för den nya befattningen har tagits från till exempel Diskrimineringsombudsmannens byrå, som fungerar som nationell rapportör för människohandel. Rapportören rapporterar direkt till riksdagen.

Idén är att samla information, komma med initiativ och ha tillräckligt stort inflytande genom en direkt kanal till makthavarna.

Beredningsarbetet börjar nu och det har inte ännu beslutats hur uppgiften ska se ut, vilken instans rapportören lyder under och vem man rapporterar till.

Men i regeringsprogrammet står att rollen ska vara självständig och oberoende.

Arbetet ligger på justitieminister Anna-Maja Henrikssons (SFP) bord.

- Det här är jätteviktigt och vi har äntligen i Finland kommit så långt att vi ser den här problematiken och inser att vi behöver en rapportör. Jag är glad att sitta i en regering som tar frågorna om våld mot kvinnor på allvar. Tanken är att rapportören ska ha en självständig roll och arbeta över alla sektorgränser, säger Henriksson.

En idé är att rapportören ska rapportera direkt till riksdagen. Vilken betydelse har det?

- Vi har inte startat upp lagstiftningsarbetet ännu. Det ska påbörjas, så vi får se. Det viktiga är att det finns pengar och vi kan sätta igång det beredande arbetet och framför allt ha målsättningen att minska på våldet mot kvinnor i Finland. Det är ett stort samhällsproblem hos oss, säger Henriksson.

"Nu har vi alla möjligheter att förbättra situationen"

Regeringen har dessutom lovat skriva ett program för att konkretisera arbetet mot våld mot kvinnor och skapa fler platser på skyddshem.

Också det har kvinnoorganisationerna arbetat för under lång tid.

- Nu har vi alla möjligheter. Vi har kvinnor i riksdagen och regeringen och för första gången en minister för jämställdhetsfrågor. Så vi har alla möjligheter att förbättra situationen under de här fyra åren, säger Terhi Heinilä.