Hoppa till huvudinnehåll

Esboseger i säsongens sista metroderby – stark andra halvlek höll Honkas medaljdrömmar vid liv

Hårda tag mellan Honka och HJK.
FC Honka var illa ute men vände matchen mot HJK. Hårda tag mellan Honka och HJK. Bild: AOP / Matti Raivio FC Honka,HJK Helsingfors

I 60 minuter pekade mycket på att HJK skulle åka hem med tre poäng från Esbo. Två blixtsnabba mål av FC Honka vände på steken i andra halvleken och till slut vann hemmalaget med 3–1. Honka har tack vare segern häng på tättrion i fotbollsligan.

HJK var den aktivare parten under första halvleken. Gästerna fick utdelning efter en dryg halv timmes spel.

Kaan Kairinens distansskott hittade nätmaskorna via Tim Murrays nypor. Den amerikanska målvakten borde i ärlighetens namn ha klarat av att rädda bollen.

Honkas ytterbackar slog till

Honkas offensiv var uddlös i långa stunder, men i mitten av andra halvleken slog man till. Genom sina ytterbackar.

Först kvitterade Henri Aalto efter en tilltrasslad situation bara någon meter från HJK:s mål. Gästernas försvar rensade undan bollen någon centimeter på fel sida om mållinjen.

Ett par minuter senare var Honkas comeback fullbordad. Mikko Sumusalo avslutade sin räd genom att nicka bollen från främre stolpen bakom HJK-målvakten Maxim Rudakov.

– Vi betonade vid halvtid att det inte finns någon orsak att ändra på någonting. Vi var illa ute i första halvleken, men vi litade på att vi vänder matchen. Vi är kanske laget med ligans bästa fysik. Vi orkar löpa i 90 minuter, säger segerskytten Sumusalo till Ruutu efter matchen.

Honka har medaljvittring

I slutskedet jagade HJK en kvittering. Honka utnyttjade de allt större ytorna i HJK:s försvar genom att göra 3–1. Demba Savage punkterade kampen med sitt tredje mål för säsongen.

FC Honka ligger fyra i tabellen på 40 poäng efter dagens seger. Inter toppar på 45 poäng och skuggas närmast av KuPS som har 43. Trean Ilves har också 40 poäng. Honka har spelat en match mer än de övriga i tätkvartetten.

– Vi försöker vinna varje match, men avståndet till Inter är ganska stort. De får schabbla rejält om vi ska komma i kapp. Kanske andra platsen är ett mer realistiskt mål, säger Sumusalo.

Fotbollsligan, övre slutserien:

FC Honka – HJK 3 – 1 (0 – 1)

Nedre slutserien:

KPV – RoPS x – x (x – x)

HIFK – SJK x – x (x – x)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport