Hoppa till huvudinnehåll

”Tyvärr kan jag inte säga att jag har samma iver”

Motvilliga hemvändaren Jac Karlsson saknar livet som handbollsproffs – BK-hjärtat bultar svagt

Om det inte var för familjen hade Jac Karlsson knappast tackat nej till karriärens lukrativaste kontrakt och återvänt till BK-46. Men han kan fortfarande flytta tillbaka utomlands. I Danmark besvärades familjen av Karlssons stjärnstatus – nu kämpar Jac med anpassningen till en mer anonym tillvaro i Karis.

Gårdsarbete pågår utanför familjen Karlssons nybyggda hus i Karis. Grävmaskinen är igång på bakgården och framför huset springer barnen upp på den stora grushögen.

Jac Karlsson har avslutat arbetsdagen på lagret och hämtat dottern Majken från daghemmet och sonen Julian från skolan. Hemma hinner han laga mat och leka med barnen en liten stund innan det är dags att åka iväg på handbollsträning.

Det här är hans nya liv. Ett liv som känns väldigt annorlunda än proffslivet i Holstebro i Danmark där Karlsson spelade de fyra senaste åren.

JAc Karlsson med dottern Majken.
Jac i sitt nybyggda hem tillsammans med dottern Majken. JAc Karlsson med dottern Majken. Bild: Mikael Oivo / Yle handboll,BK-46 Handboll,jac karlsson

– Förhållandet till handbollen har förändrats en hel del i och med att jag har ett fulltidsjobb som jag först ska sköta, sedan lite familj här och sedan kommer handbollen som tredje. Det är inte på samma allvar som jag har varit van med, säger Karlsson i Sportliv.

Han har återvänt till sin barndomsklubb BK-46, men omställningen har varit utmanande. Karlsson hör fortfarande till Finlands allra främsta handbollsspelare, vilket han gjort under de senaste tio åren, men glöden har svalnat efter att han lämnade proffsmiljön.

– När vi åkte för tolv år sedan hade jag själv en tanke att vi kanske inte kommer hem tillbaka. De senaste åren trivdes vi jättebra i Danmark och det var svårt att ta beslutet att flytta.

– Nu har den danska handbollsserien börjat och jag har sett några matcher på tv. Jag börjar sakna det mer och mer. Det är lite annat att få spela de matcherna än att spela en träningsmatch mot Sjundeå.

Se Sportlivs minidokumentär om den motvilliga hemvändaren Jac Karlsson:

”Inte kan jag säga att det är klubben i mitt hjärta i och med att jag inte har spelat här på jättelänge.”

-Jac Karlsson

BK-46 vann sitt senaste FM-guld våren 2006 när Jac Karlsson var en lovande 20-åring. Efter mästerskapet spelade han ännu ett år i Karis före flytten till norska IL Runar.

Hösten 2019 känns Karisklubben högintressant tack vare den skickliga spelfördelarens återkomst, men Karlsson själv känner ingen större iver inför sin första BK-säsong på tolv år.

– Ivern hade funnits där om jag skulle ha satsat fullt på handbollen och inte ha behövt fundera på jobb och allt möjligt annat. Det är jättehårt att jobba och spela handboll på kvällen.

Familjen före pengarna

Karlsson är inte slut som spelare, långt ifrån faktiskt. Han är 33 år och under det senaste halvåret har han erbjudits de lukrativaste proffskontrakten så här långt i karriären.

De kontrakten har han ändå tackat nej till.

Jac Karlsson och fru Malin sår gräsmatta utanför sitt nybyggda hus i Karis.
Jac och Malin Karlsson sår gräsmatta på gården. Jac Karlsson och fru Malin sår gräsmatta utanför sitt nybyggda hus i Karis. Bild: Mikael Oivo / Yle Karis,BK-46 Handboll,malin karlsson

Jac och hans fru Malin hade bestämt att det var dags för familjen att återvända till Karis.

– Vi har hållit på med vårt husprojekt i tre år, så nog har det alltid funnits en baktanke om att vi skulle komma hem. Men det var aldrig aktuellt förrän i vintras, säger Jac.

Holstebro skaffade in nya spelare och meddelade Karlsson att han blivit ersatt. Klubben ville pröva på något nytt.

Skulle det vara helt upp till Jac, om inte jag och barnen skulle vara med, tror jag han aldrig hade kommit hem― Malin Karlsson

Det var inte lätt för Karlsson att tacka nej till de erbjudanden han fick. Han kunde ännu ha upplevt stora saker inom handbollen, exempelvis i Danmark eller Tyskland.

Nu var det ändå dags att tänka på vad som var bäst för hela familjen, barnen Majken och Julian, samt frun Malin.

– Skulle det vara helt upp till Jac, om inte jag och barnen skulle vara med, tror jag han aldrig hade kommit hem. Då tror jag han hade stannat i Danmark eller någonstans och fortsatt att spela så länge som hans kropp håller och sedan blivit tränare direkt, konstaterar Malin med sin Karisdialekt som färgats en del av danskan under årens lopp.


Jacs barn Majken och Julian Karlsson.
Jacs barn Majken och Julian Karlsson.
Bild: Mikael Oivo / Yle
barn (familjemedlemmar),barnfamiljer,majken karlsson

Flytten tillbaka har varit en stor omställning för hela familjen.

Barnen Julian och Majken har fötts och vuxit upp i Danmark. Det danska språket är starkt hos båda barnen som nu får jobba lite extra med svenskan, och dessutom försöka lära sig en del finska. Flytten har varit mest utmanande för den sjuåriga sonen.

– Vår pojke har varit jätteledsen över att flytta hem. Han har saknat sina kompisar, speciellt sitt fotbollslag i Danmark. Han har gråtit massor i sommar och han brukar annars vara en glad pojke. Nu har det gått lite bättre den senaste månaden för honom också, berättar mamma Malin.

– Vår flicka som är fyra år tycker bara det är skönt att hon får komma hem och vara med mommo och fammo.

Jac Karlsson och fru Malin utför gårdsarbete utanför sitt nybyggda hus i Karis.
Jac Karlsson och fru Malin utför gårdsarbete utanför sitt nybyggda hus i Karis. Bild: Mikael Oivo / Yle Karis,BK-46 Handboll,malin karlsson

När Jac Karlssons proffskarriär inleddes i Norge var han 21 år. Malin, som ursprungligen skulle åka med för bara ett år, hade precis blivit myndig. De har levt sina vuxna liv utomlands, men för Malin har anpassningen till livet i Karis varit enklare än för familjens karlar.

– För min egen del har det varit skönt att komma hem. Jag har ännu alla mina kompisar kvar här i Raseborg och vi umgås ganska mycket och barnen leker tillsammans. Sen är det jätteroligt att ha familjen nära, säger Malin.

– Ändå saknar jag Danmark till en viss del. Handboll var så mycket roligare där. När Jac hade match var det veckans höjdpunkt och det var så roligt att komma till hallen och se på. Här har jag inte samma känsla.

”Vår pojke undrade varför de alltid efter matcherna ska prata med honom, och varför de ska ha autograf när man kommer till lekis. Det var ett annat liv för Jac.”

-Malin Karlsson

Kändis i Holstebro

Familjens nya hem är prydd med danska flaggor. En stor del av möblerna är av dansk design. Sonen Julian bär stolt det danska fotbollslandslagets röda skjorta med namnet Eriksen på ryggen.

Under sina tolv år utomlands vistades Jac nio år i Danmark. Först fem säsonger i Mors-Thy Håndbold och sedan fyra säsonger i TTH Holstebro.

Det var i Holstebro som familjen Karlsson trivdes bäst, och det var där som Jac fick vara med om sina största stunder som handbollsspelare.

Under hans första säsong i klubben var laget nära att vinna mästerskapet, men fick nöja sig med silver. År 2018 kom den stora höjdpunkten då Holstebro vann den danska cupen.

Jac Karlsson i Holstebros EHF-cupsemifinal mot THW Kiel våren 2019.
Jac Karlsson i Holstebros EHF-cupsemifinal mot THW Kiel våren 2019. Jac Karlsson i Holstebros EHF-cupsemifinal mot THW Kiel våren 2019. Bild: imago images / PanoramiC/ All Over Press handboll,Team Tvis Holstebro,jac karlsson

Orten Holstebro har inget fotbollslag. Handbollsklubben är den lilla stadens stora stolthet. Det präglade familjen Karlssons liv också utanför handbollsarenorna.

– När jag gick på stan i Danmark var det alltid någon som ville komma och prata något om den senaste matchen eller fråga lite hur det går, någon som man aldrig sett förut.

Jac vande sig vid uppmärksamheten, men för resten av familjen kunde det bli lite för mycket emellanåt.

– Vi kunde aldrig vara i fred. Vart än man kom såg man att de visste vem vi var. Om inte de viskade det sade de det högt eller pekade, berättar Malin.

Under de sista åren i Danmark kunde sonen tycka det var jättekonstigt att han och pappa drog till sig uppmärksamhet var än de rörde sig.

– Vår pojke undrade varför de alltid efter matcherna ska prata med honom, och varför de ska ha autograf när man kommer till lekis. Det var ett annat liv för Jac, konstaterar Malin.

Där kan jag få lite på nerverna. De som inte har spelat på en sådan nivå ska inte heller säga vad de tror― Jac Karlsson

Under den sista säsongen i Holstebro var äventyret i EHF-cupen, framför allt medverkan i Final Four-turneringen i Kiel, en stor upplevelse trots att Holstebro slutade på fjärde plats.

– Att få avsluta i Kiel, det var helt perfekt, berättar Jac med en saknad i blicken.

Tiotusen människor stod och applåderade före matcherna, även när bortalagen sprang in.

– Man fick rysningar i hela kroppen när man var där. De som var med härifrån Finland, mamma och pappa och andra, de fick också nästan rysningar. Det var nog stort.

Jac Karlsson i BK-46 inför comebacksäsongen 2019-2020.
Jac Karlsson sitter en kort stund på avbytarbänken i träningsmatchen mot Sjundeå IF. Jac Karlsson i BK-46 inför comebacksäsongen 2019-2020. Bild: Mikael Oivo / Yle handboll,BK-46 Handboll,jac karlsson

Trots att Karis är en handbollsort, och Karlsson lagets största stjärna, får han leva ett betydligt mer anonymt liv nu jämfört med tillvaron i Holstebro.

– Här är det inte så många som kommer och pratar, främst sådana som man känner förstås. Det har jag inget emot, men sedan finns det sådana som har mycket att säga som inte vet så mycket om saken, som tror att de vet.

– Där kan jag få lite på nerverna. De som inte har spelat på en sådan nivå ska inte heller säga vad de tror.

”Jag har inte gett upp handbollen ännu i alla fall. Man vet ju aldrig om man flyttar tillbaka eller vad man gör.”

-Jac Karlsson

Håller skyhög nivå

Några veckor före seriestarten spelar BK-46 en träningsmatch mot Sjundeå IF. Några tiotal sitter i publiken för att se hur BK:s spel ser ut efter att Andreas Rönnberg tagit över som tränare, och Jac Karlsson kommit in och axlat det största ansvaret på planen.

Karlsson styr spelet och levererar passningar som varken motståndare eller publiken kunnat ana sig till. Det går ett lågmält sus genom hallen, tränaren Rönnberg och spelarna på bänken ser på varandra med höjda ögonbryn och ler.

BK-46 vinner träningsmatchen men nyförvärvet Karlsson rör inte en min.

Att ha en spelare av denna kaliber är en fullträff för BK-46, men känslan är ömsesidig bara till en viss del.

– Inte kan jag säga att det är klubben i mitt hjärta i och med att jag inte har spelat här på jättelänge. Men det var ett naturligt val när huset här var färdigt, istället för att börja köra längre vägar.

Mästerskapsvimplarna pryder hallen i Karis.
BK-46 har vunnit 20 FM-guld på herrsidan, det senaste år 2006. Mästerskapsvimplarna pryder hallen i Karis. Bild: Mikael Oivo / Yle handboll,BK-46 Handboll

Sedan tidigare är Karlsson bekant med lagets nya chefstränare Rönnberg. De två spelade tidigare tillsammans både i BK-46 och i landslaget.

I övrigt är alla spelare nya för stjärnvärvningen.

– Jag känner inte spelarna. Jag vet inte helt vad de kan och vad de är bra på, så tar det tid att lära sig.

– Jag är van att spela på en viss nivå som inte är densamma här, så hur mycket ska man kräva av de här spelarna som inte är fulltidsproffs? Hur mycket satsar de i förhållande till vad jag är van med i Danmark?

Medaljmål – trots falnad iver

Innan Karlsson kom överens om att spela i BK pratade han om lagets situation tillsammans med tränaren Rönnberg och managern Peter Kihlstedt.

– Jag tyckte det såg helt okej ut med unga och lovande spelare som vill satsa. Därför valde jag att fortsätta spela just i BK, för vi kan ha en chans att komma upp och blanda oss i striden. Jag har nog målsättningar om att få medaljer.

– Men inte kan jag säga att det är samma iver som det var i Danmark. Tyvärr är det inte så mera.

”På senare år har jag tänkt att det kanske finns en tränare i mig.”

-Jac Karlsson

Efter matchen vill motståndarlagets tränare Teddy Nordling ha en pratstund med Jac. Nordling har nyligen blivit herrlandslagets assisterande tränare och undrar ifall Karlsson kunde tänka sig att återvända till landslaget efter en paus på flera år.

Karlsson har tackat nej till landslaget sedan sommaren 2013. Efter flytten tillbaka till Finland känns medverkan i landslaget inte lika långsökt som under de sista åren i Danmark.

Samtidigt har han nu i och med det nya jobbet mindre tid för familjen. I Danmark kunde Karlsson fokusera helt på handbollen och vistas mer hemma.

Den nya vardagen har inte satt sig än, och Karlsson behöver mer tid för att känna efter. Efter några dagars betänketid kommer han och Nordling överens om att återkomma till saken inför Finlands kvalmatcher i januari. Tillsvidare spelar Jac inte med landslaget.

Jac Karlsson i landskamp år 2010.
Jac Karlsson i landskamp år 2010. Jac Karlsson i landskamp år 2010. Bild: Yle/Dan Gustafsson handboll,Finlands herrlandslag i handboll,jac karlsson

Ny flytt utomlands möjlig

Just nu är Jac Karlsson mitt inne i en brytningspunkt. Omvälvningarna har varit betydande och han har besvärligt att förutspå hur livet ser ut om några år.

Han vill fortsätta med handboll så länge det känns kul och kroppen håller. Helst skulle han spela utomlands, men familjesituationen gör det alternativet svårt.

Men kanske inte helt omöjligt.

– Jag har inte gett upp handbollen ännu i alla fall. Man vet ju aldrig om man flyttar tillbaka eller vad man gör. Det är ju helt öppet, men det måste man diskutera med alla inblandade om det blir så.


Jac Karlsson i BK-46 inför comebacksäsongen 2019-2020.
Jac Karlsson i BK-46 inför comebacksäsongen 2019-2020.
Bild: Mikael Oivo / Yle
handboll,BK-46 Handboll,jac karlsson

Jobbet på lagret känns inte som en långsiktig lösning, men Karlssons framtidsutsikter på arbetsmarknaden är oklara. Han har inget drömjobb i tanke som han vill ta itu med efter spelarkarriären, men att fortsätta jobba inom handbollen är inte uteslutet.

– På senare år har jag tänkt att det kanske finns en tränare i mig. Det är också många som har sagt det till mig, att de ser potential, säger Karlsson som redan gått tränarkurser.

Frun Malin öppnar framtidsutsikterna lite mer.

– Jag är osäker om han har lust att bli tränare i Finland eller vill tillbaka till Danmark. I Danmark har det varit så där att “välkommen tillbaka när du blir tränare”. Många klubbar där har redan sett jättestor potential i hans tränande.

– Om han eller vi far iväg igen när barnen blir äldre, det vet vi inte.

Se Sportliv med Jac Karlsson på Yle Arenan (klippet nedan) eller på Yle Fem på söndag 22.9 klockan 19.48.