Hoppa till huvudinnehåll

Samtal och stadsvandringar på LitteraTur och Retur

En grupp kvinnor vandrar på en stenlagd trottoar.
Carola Harmaakivi guidar en grupp västerbottningar genom Vasa. En grupp kvinnor vandrar på en stenlagd trottoar. Bild: Yle/Roger Källman kvinnor,promenadvägar

Under veckoslutet samlas författare och litteraturintresserade i Vasa för det "Kvarkenöverskridande" evenemanget LitteraTur och Retur. En av programpunkterna på lördagen var en litterär stadsvandring.

- Vasa som litteraturstad bjuder på en del överraskningar, även om man själv är litteraturvän och tror sig veta allt. Så säger Carola Harmaakivi, som jämte Barbro Nedermo skötte om guidningarna.

- Nu på lördag är det massor av saker på gång. För våra besökare från Västerbotten är det förutom stadsvandringarna också ett specialbesök på Wasa Teater.

Två kvinnor talar till en grupp lyssnare.
Carola Harmaakivi och Barbro Nedermo guidade västerbottniska deltagare i evenemanget. Två kvinnor talar till en grupp lyssnare. Bild: Yle/Roger Källman Guide

På eftermiddagen hölls också två samtal om poesi i huvudbibliotekets dramasal: Ralf Andtbacka pratade på temat "Poesin och platsen", medan Eva-Stina Byggmästar och Erik Vernersson samtalade om naturens roll i poesin och naturskildringar i klimatkrisens skugga.

På kvällen kan deltagarna välja mellan att se premiären av "Spelman på taket" på Wasa Teater, "Sugar" på stadsteatern, eller konserten med Sarah Klang och The Heartbeat Band på Ritz - den sistnämnda är en del av Musik & Talang, som också den pågår under veckoslutet.

Lärorikt om historia, arkitektur och litteratur

Stadsvandringarna var vikta för deltagarna från Västerbotten. Av dem hade många visserligen besökt Vasa tidigare - nyligen eller för många år sen - men nu bjöds de på en djupare inblick i staden i litterärt hänseende

Deltagarna fick höra om Vasa stads historia, ändra från grundandet, till branden och uppbyggandet av den nya staden. Gator och platser som figurerar i litteraturen och byggnader som författare har bott i pekades ut.

Även skulpturer och statyer med litterär och historisk anknytning uppmärksammades. Till exempel Fågelstatyn vid Strandgatan, som rests till poeten Jarl Hemmers minne.

En grupp personer tittar på en staty i en stadspark.
Fågelstatyn, rest till minne av Jarl Hemmer, var ett av stoppen på vandringen. En grupp personer tittar på en staty i en stadspark. Bild: Yle/Roger Källman statyer,Jarl Hemmer,Fågelkvinnan

Katarina Persson och Lena Sandgren är två av deltagarna i rundvandringen. De är medlemmar i en studiecirkel som har läst bland annat österbottniska författare.

- Det har varit fantastiskt roligt, säger Katarina, som nämner Hannele Mikaela Taivassalos "In transit" som ett exempel och Ellen Strömbergs "Jaga vatten" som ett annat.

Åsa Forsberg är gymnasielärare från Umeå. Hon säger att hon känner till ganska lite om Vasa, som hon senast besökte på 70-talet.

- På 70-talet bodde jag i Örnsköldsvik och då åkte vi ju hit ganska ofta, men den trafiken har ju dött ut så jag har inte varit här sen dess.

Åsa berättar att hon har varit med om mycket skolutbyte med Petrozavodsk i ryska Karelen. Hon får en liknande känsla av att vandra i Vasa som hon får där.

En grupp kvinnor på en strandpromenad.
Ett stopp nere vid Hovrättsbassängen. En grupp kvinnor på en strandpromenad. Bild: Yle/Roger Källman Guide,kvinnor

- De breda gatorna och färgsättningen på husen, nämner hon som några likheter.

Då det kommer till litteraturen så känner Åsa inte till så mycket mer än Kjell Westö och Monica Fagerholm bland finlandssvenska författare. Därför kommer LitteraTur och Retur säkert att vara lärorikt.

Späckat program

Söndagen är huvuddagen för LitteraTur och Retur. På Ritz avlöser programpunkterna varann, från klockan 9 på morgonen till kl 18.

Det här är andra gången som LitteraTur och Retur ordnas. I fjol hölls det i Umeå. Blir det fler gånger?

- Vi ska hoppas det, säger Carola Harmaakivi. Kanske inte direkt med samma upplägg, men det här är nog för bra för att lämnas.