Hoppa till huvudinnehåll

"Det är ju vår inlandsis som smälter" - grönländska ungdomar vädjar till politiker och resten av världen om klimatet

Nuoret Grönlantilaiset ilmastoaktiivit Nick Thorleifsen, Kiki Godtfredsen ja Sascha Blidorf
Nick Thorleifsen, Kiki Godtfredsen och Sascha Blidorf på Grönland ser väldigt konkreta följder av klimatuppvärmningen. Nuoret Grönlantilaiset ilmastoaktiivit Nick Thorleifsen, Kiki Godtfredsen ja Sascha Blidorf Bild: Juha Kivioja / Yle Grönland,klimatförändring,Nuuk

Över 75 procent av grönlänningarna säger att de upplever konkreta följder av klimatuppvärmningen. Alla människor på jorden är skyldiga att tala mer om klimatet, vädjar de unga.

- Jag tänker faktiskt mycket på det, det är ju våra inlandsisar som smälter, säger Nick Thorleifsen, 18 år.

- Jag känner verkligen att fler människor borde tänka mer på det här, säger Kiki Godtfredsen, också 18.

Nuoret Grönlantilaiset ilmastoaktiivit Nick Thorleifsen, Kiki Godtfredsen ja Sascha Blidorf
Också på Grönland har de unga ordnat klimatdemonstrationer, oroliga för sin framtid. Nuoret Grönlantilaiset ilmastoaktiivit Nick Thorleifsen, Kiki Godtfredsen ja Sascha Blidorf Bild: Juha Kivioja / Yle Grönland,Nuuk,klimatförändring

Precis som unga på många andra håll i världen har de unga i Grönlands huvudstad Nuuk engagerat sig för klimatet.

Gymnasieeleverna har ordnat klimatdemonstrationer i sin hemstad men också besökt Köpenhamn för att berätta för de danska politikerna om sin oro.

En stor del av befolkningen har upplevt konkreta följder

Klimatuppvärmningen på Grönland är synlig för blotta ögat: de smältande glaciärerna har redan nu haft följder för befolkningen.

Över 90 procent av grönlänningarna är säkra på att klimatuppvärmningen pågår, och över 75 procent säger att de personligen har upplevt följder av den, visar en nationell enkät.

- Det fanns mycket mera snö när vi var barn, säger Sascha Blidorf, en av initiativtagarna till de grönländska klimatdemonstrationerna.

Grönlantilainen ilmastoaktiivi Sascha Blidorf
Sascha Blidorf började ordna klimatdemonstrationer inspirerad av Greta Thunberg. "Politiker och människor världen över borde se klimatuppvärmningen som sin första prioritet", säger hon. Grönlantilainen ilmastoaktiivi Sascha Blidorf Bild: Juha Kivioja / Yle Grönland,Nuuk,klimatförändring

Hon och Kiki Godtfredsen berättar om hur de hade snö upp till midjan och mer, och hur mycket vanligare det var med snörutschkanor och snökonstverk.

- Jag har lagt märke till att barn i dag inte leker i snörutschkanor, säger Kiki Godtfredsen.

Nick Thorleifsen berättar om hur snön täckte bergstopparna året om när han var barn, och hur det fanns is längs med stränderna mycket längre in på våren. I somras arbetade i en verkstad i sommar med många hantverkare som var från Danmark.

- De berättade hur sommaren var varmare här på Grönland i år än i Danmark.

Han funderar mycket på vad som väntar i framtiden. Den smältande isen på Grönland påverkar städer och länder världen över.

- Städer som Köpenhamn, och hela Holland, säger han.

Den smältande isen påverkar hela ekosystemet och samhället på Grönland

Gymnasieeleverna har ännu ett perspektiv på bara ett par decennier, men också forskare har slagit larm om hur Grönlandsisen förtunnats i alarmerande takt särskilt de senaste 15 åren.

Också de grönländska jägarna och fiskarna vittnar om hur de under sitt yrkesliv sett isperioderna förkortas. Grönlands export är väldigt beroende av fiske. Kortare is- och snöperioder, ökade sötvattenströmmar och ombytligt väder påverkar både ekosystemet och hela samhället på Grönland.

Ändå är klimatdiskussionen inte tillräckligt prioriterad, säger de unga.

- Politikerna prioriterar många andra saker som man inte behöver prioritera. Till exempel självständighet, det får vi ju inte nu, det är många år dit. I stället för att stå och snacka om självständighet kan de ju snacka om klimat och global uppvärmning som faktiskt sker här och nu, säger Blidorf.

Den här hösten tänker hon och hennes vänner skriva brev till de grönländska landstingsmedlemmarna för att försöka lyfta klimatfrågan högre på agendan.

Nuorten Grönlantilaisten ilmastoaktiivien Nick Thorleifsen, Kiki Godtfredsen ja Sascha Blidorfin banderolleja
Fler människor i världen borde ta klimatuppvärmningen på allvar, hälsar de unga i Nuuk. Nuorten Grönlantilaisten ilmastoaktiivien Nick Thorleifsen, Kiki Godtfredsen ja Sascha Blidorfin banderolleja Bild: Juha Kivioja / Yle Grönland,Nuuk,klimatförändring

Blidorf oroar sig för attityder som den hon mötte hos en politiker i Köpenhamn som sade att han inte kan tvinga folk till klimatåtgärder. Hon säger att det förstås är lättare att skylla på länder med stora utsläpp, som Kina och USA - men att det inte duger:

- Alla människor på jorden är skyldiga att tala mer om det här, att vara mer som Greta Thunberg och ta det på allvar.

På onsdag publicerar FN:s klimatpanel en rapport om hur världshaven påverkas av klimatförändringen. Den blir troligen ännu en varning om hur fort de arktiska områdena påverkats av den globala uppvärmningen.

Läs också