Hoppa till huvudinnehåll

Jakob vägrar vara en del av reserven trots att han gjort militärtjänstgöring: "Enda orsaken till att jag gjorde lumpen var tjänstgöringstiden"

Jakob Wartiovaara i trädgården
Jakob Wartiovaara fick gå en kurs i Lappträsk för att komma ur reserven. Jakob Wartiovaara i trädgården Bild: Mathias Gustafsson / YLE civiltjänstgörare,civare

Sedan några år tillbaka har möjligheten för reservister att bli civila funnits. Det enda som krävs är en kurs på civiltjänstcentralen i Lappträsk.

Den enda anledningen till att helsingforsaren Jakob Wartiovaara valde militärtjänstgöring var att tjänstgöringstiden är kortare.

- Redan innan militären hade jag tänkt göra civiltjänsten, men problemet är att civiltjänstgöringen är dubbelt längre än militärtjänsten. I det skedet ville jag inte pausa mina studier för ett helt år. Så jag valde militärtjänstgöringen i stället, säger Jakob Wartiovaara.

Därför granskar Svenska Yle värnplikten

  • Svenska Yle granskar värnplikten tillsammans med publiken 2–27.9.2019.
  • Svenska Yle gör en granskning av värnplikten eftersom Försvarsmakten just nu ser över värnplikten. Reformarbetet kallas Utbildning 2020.
  • Dessutom är den allmänna värnplikten en central samhällelig och försvarspolitisk institution, som involverar tiotusentals ungdomar varje år. Att kritiskt granska hur den fungerar eller borde fungera är således en journalistiskt relevant frågeställning.
  • Vi kommer att belysa frågeställningar kring värnplikten ur många olika perspektiv.
  • I det första skedet efterlyser vi berättelser om mobbning, diskriminerande eller kränkande beteende som du utsatts för i samband med värnplikten. Vi garanterar anonymitet om du vill.
  • Finns det något annat du tycker vi borde rapportera om i samband med vår granskning? Hör av dig till annica.lindstrom@yle.fi.

Stor inre konflikt

Wartiovaaras sex månader i Dragsvik i Raseborg var inte helt problemfria.

- Det pågick en inre konflikt hela tiden. Det var helt enkelt inte enligt mina egna värden att vara där. Jag visste att om det blir krig så är jag inte redo att döda en annan människa, säger Jakob Wartiovaara.

Jakob Wartiovaara
Jakob Wartiovaara tog tillfället i akt och gick ur reserven. Jakob Wartiovaara värnplikt

När bara några dagar av militärtjänsten återstod, fick Jakob höra om möjligheten att reservvägra. Några veckor efter hemförlovningen tog han beslutet att åka till civiltjänstcentralen i Lappträsk för att gå kursen, som varar i en vecka, och på så sätt komma i civilregistret.

- Veckan vi var i Lappträsk var riktigt intressant. Vi var uppdelade i tre olika grupper och vår grupp fick lära sig utvecklingspolitik, globala naturproblem och om mänskliga rättigheter, berättar Jakob Wartiovaara.

- Så här i efterskott var det faktiskt det enda rätta jag kunde göra. Det finns ingen möjlighet att ta till vapen för att döda i mitt sätt att tänka, säger Jakob Wartiovaara.

År 2015 togs personalen i Lappträsk på säng då mängden personer som ville ut ur försvarsmaktens register ökade markant.

- Jag kollade lite på statistiken här och år 2015 var det nästan 1000 män som kom, vilket var en chock för oss, säger utbildningsexpert Katarina Haddas-von Martens.

Katarina Haddas-von Martens vid civiltjänstcentralen i Lappträsk.
Katarina Haddas-von Martens hade mycket att stå i år 2015. Katarina Haddas-von Martens vid civiltjänstcentralen i Lappträsk. Bild: Yle/Katarina Lind katarina haddas-von martens

Årligen utbildas mellan 1 500 och 1 700 civiltjänstgörare i Lappträsk så en extra kull på 1 000 personer kändes överväldigande.

- Vi fick nog fundera lite att hur det ska gå, de måste ju kallas in ganska fort. Men efter det har trycket lättat lite. Följande år hade vi 790 och i år räknar vi med ungefär 300 stycken, fortsätter Haddas-von Martens.