Hoppa till huvudinnehåll

Kör försiktigt – köldgrader har gjort vägarna hala

Frost i gräset i soluppgången
Det har varit köldgrader i stora delar av landet i natt. Frost i gräset i soluppgången Bild: Mostphotos frost,höst,höstfärger,väderlek,kyla,höstmorgon

Väglaget är dåligt i landets mellersta och norra delar. I bland annat de österbottniska landskapen har vägytorna frusit till under natten, varnar Meteorologiska institutet.

Under morgonen varnas det för dåligt väglag i landets norra del och i landskapen Mellersta Finland, Norra Savolax, Norra Karelen, Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten.

Ganska snabbt väntas isen ändå smälta bort.

– Det finns ännu så pass mycket värme lagrat i vägarna att de värms upp redan innan solen börjar värma ordentligt, säger jourhavande meteorolog Iiris Viljamaa.

Hon tror att varningarna kommer att upphöra redan vid niotiden på söndagsmorgonen.

Enligt Viljamaa har de låga temperaturerna tillsammans med den fukt som samlas på vägarna under dagen gjort vägarna hala redan flera nätter.

Nästa vecka ser väglaget ut att bli dåligt åtminstone natten mot onsdag.

Hård vind på havet

På Finska viken, Södra och Norra Bottenviken, Norra Bottenhavet och i Kvarken varnas det för kraftig nordlig vind. Men under dagen avtar vinden.

– Den blåser måttligt från norr hela söndagen och i öst kan vinden vara byig. På land orsakar vinden inga farosituationer men vädret kan nog kännas blåsigt, säger Viljamaa.

Fortsättningsvis kyligt väder

De närmaste dagarna ser inte ut att bjuda på några särskilt varma dagar.

Under söndagen är den högsta temperaturen 5–11 grader. Varmast är det i sydväst.

På natten kan det bli ett par köldgrader.

– Så här ser det ut åtminstone i ett par dagar, kanske fram till onsdag, bedömer Viljamaa.

Läs också