Hoppa till huvudinnehåll

Två skålar med vegetarisk mat på ett utsmyckat bord.




Två skålar med vegetarisk mat på ett utsmyckat bord.
vegetariska rätter,vegval

Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

Klart på en kvart är ofta det viktigaste kravet för vardagsmiddagen - maten ska serveras direkt, helst lite fortare än så. Jag brukar ha basråvaror som tomatkross, bönor eller kikärter och en burk havregrädde i mitt skafferi för hektiska dagar.

Den här curryn är snabb och läcker vardagsmat, som du rör ihop av enkla basingredienser ur skafferiet, eller åtminstone efter en tur via närbutiken.

Hanna Kuusisalo

Kolla in Hannas blogg (på finska) Vegeviettelys, för mera härlig vegeinspiration!

Ingredienser

  • 5 dl (cirka 2 brk) kokta kikärter
  • 1 medelstor lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • olja för stekning
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 tsk garam masala
  • 1/2 tsk chilipulver
  • 1/2 tsk mald ingefära eller lite riven färsk
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk (400 g) tomatkross
  • 1 burk (2 1/2 dl) havregrädde
  • 3 msk osötat jordnötssmör
  • 100 g bladspenat eller fryst spenat
  • 1/2 tsk salt
  • rejält med svartpeppar

Till servering: kokt pärlkorn eller ris.

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Värm upp olja i en kastrull och stek löken försiktigt på medelhög värme i ca. 10 minuter. Lägg vitlök, tomatpuré och kryddor i pannan, låt småkoka en stund.
  3. Tillsätt tomatkross, havregrädde, jordnötssmör och kokta kikärter. Låt sjuda en kvart.
  4. Tillsätt till sist spenaten. Hetta upp och smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Servera med kokt ris eller korngryn.

Kikärts- och spenatcurryn är välsmakande och kryddig men kräver ändå inte ett avancerat kryddförråd, torkade baskryddor duger bra.

Låt såsen sjuda en stund för full smakexplosion. Toppar du ännu med färsk koriander blir portionen extra läcker.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det: