Hoppa till huvudinnehåll

Vegetarisk mat insvept i papper på ett skärbräde.




Vegetarisk mat insvept i papper på ett skärbräde.
vegetariska rätter,vegval

Läckra glutenfria zucchinitortillas

Jag har ett trädgårdsland som ibland ger stor skörd av zucchini som jag måste få användning av. Hade tidigare gjort de här med skorpsmulor men nu ville jag testa en glutenfri version. Degen blandar man ihop på nolltid och slutresultatet är frasiga och goda tortillaliknande plättar som dessutom är vackra och populära.

Sari Pylsy

På Saris blog Saaran lautasella (på finska) hittar du fler läckra recept.

Ingredienser (6 st)

  • 400 g zucchini
  • 1 ½ dl mandelmjöl
  • 3 dl riven ost
  • 1 ägg
  • 2 dl (baby)spenat
  • 1 dl färsk basilika, hackad
  • en nypa salt och peppar

Gör så här

  1. Tvätta och riv zucchinin. Lägg den rivna zucchinin i en sil och pressa ur överloppsvätska. Om zucchinin fortfarande känns väldigt fuktig, placera mellan två handdukar och klappa torr.
  2. Lägg zucchinin i en skål, tillsätt mandelmjöl, riven ost, kryddor och ägg. Rör om väl till en deg.
  3. Tillsätt några grovt hackade spenatblad och hackad basilika.
  4. Ställ in ugnstemperaturen på 180 varmluftsugn, 200 normal.
  5. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt och klicka ut zucchinideg, 4 st á 1 dl.
  6. Lägg ett annat bakplåtspapper över zucchinin och pressa ut till plättar.
  7. Ta bort pappret och grädda tortillorna i cirka 15-20 minuter mitt i ugnen tills de fått lite färg på ytan.Om du bakar två plåtar samtidigt ska du byta plats mellan plåtarna efter 10 minuter.
  8. Låt tortillorna svalna i några minuter innan du lyfter av dem från plåten.

Fyll tortillorna med valfri fyllning, t. ex.salladsblad, tomater, gurka, paprika, avokado och lökringar. Riven ost eller fetaost passar också utmärkt som tillbehör. Som sås gräddfil, smetana, guacamole eller salsa.

I den här versionen av Saris tortillarecept använde vi bönröra som fyllning. Fräs gul paprika, lök och svarta bönor. Krydda med svartpeppar och rökt paprikapulver. Garnera med finklippt persilja och några klickar växtbaserad färskost som du tunnar ut med lite vatten.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det: