Hoppa till huvudinnehåll

Lagen förbjuder Fido på torget – i Ekenäs önskar hundägarna ett undantagslov

Vit liten hund sitter vid sin husses fötter.
Många hundägare vill ta kompisen med till torget. Vit liten hund sitter vid sin husses fötter. hund,sällskapsdjur

Frågan om människans bästa vän ska få tassa med till torget eller inte har väckt en livlig diskussion på Facebook bland Ekenäsbor. Skyltar som förbjuder hundar på Rådhustorget har väckt förvåning och frustration hos hundvänner.

- Det var ganska överraskande. Jag har aldrig upplevt att hundar innebär några problem. Tvärtom bidrar de till en vänlig atmosfär.

- Äldre människor och barn kommer fram och hundarna får godis av försäljarna, kommenterar Ullamaja Skoglund som brukar ta med sig sina två hundar till torget.

Två kvinnor ser in i kameran och ler.
Katianna Kuula (t.v.) och Ullamaj Skoglund diskuterade hundar på torg i Yle Västnylands sändning från Ekenäs höstmarknad. Två kvinnor ser in i kameran och ler. Bild: Yle / Patrik Rosström Ekenäs,Hundägare,Västnyland,ekenäs höstmarknad

I ett inlägg i en Facebookgrupp för Ekenäsbor får hon medhåll av många andra hundägare.

Andra funderar över om det verkligen är nödvändigt att ta med hunden och påpekar att det till exempel kan vara begränsade för personer som lider av hundrädsla.

Glömde bort ordningslagen

Skyltarna har satts upp av Ekenäs centrumförening på önskemål av Sydspetsens miljöhälsa.

Ordningslagen är nämligen tydlig med att hundar inte är välkomna på torg under torgtid.

Det finns ändå möjlighet att kringgå förbudet genom att ordna med ett särskilt tillstånd. Det har en del kommuner gjort, och Ullamaja Skoglund efterlyser samma i Raseborg.

- Hunden är en familjemedlem. I Ekenäs är situationen ganska rolig i och med att båda kaféerna vid torget tillåter hundar, konstaterar hon.

Liten hund slickar en glasstrut.
I dag är det vanligt att hundar får följa med på kafé. Liten hund slickar en glasstrut. Bild: Mostphotos/Leif Westling hund,sommar,glass,värme,semester

Det har sin förklaring i att man glömde bort ordningslagen då man luckrade upp bestämmelserna kring sällskapsdjur på kaféer och restauranger, förklarar Katianna Kuula, direktör för hälsoövervakningen vid Sydspetsens miljöhälsa.

- Det är säkert för att den hör till ett annat ministerium. Det är polisen som övervakar ordningslagen. Jag tror inte att deras prioritet är att stå på torget och räkna hundar, säger hon skämtsamt.

Centrumföreningen har också hörsammat önskemålet om att tillåta hundar på torget, och ordförande Pia Stenros säger att de ska ta upp ett eventuellt undantagslov till diskussion när det finns tid för det.

Artikeln bygger på en intervju av Veronica Montén och Sebastian Dahlström.

Artikeln uppdaterades 22.9.2019 kl. 20:51. Ordet undantagstillstånd ändrades till undantagslov.