Hoppa till huvudinnehåll

"Några euro hit eller dit" - grönt uttalande om bränsleskatten får samlingspartist att se rött

Man sittandes vid ett kafébord.
Heikki Vestman: Arbete ska löna sig Man sittandes vid ett kafébord. Bild: Yle/Hedvig Sandell politiker,heikki vestman

Samlingspartiets riksdagsledamot Heikki Vestman riktar hård kritik mot inrikesminister Maria Ohisalos (De gröna), enligt hans mening, nonchalanta inställning till medelklassens skattevåndor.

I en intervju för Helsingin Sanomat på lördagen undrade Ohisalo - med anledning av planerna att höja bränsleskatten - om "några euro hit eller dit" spelar någon roll för medelklassen.

Det här uttalandet fick Vestman att se rött.

- Hur omedveten kan en partiledare vara om situationen för medelinkomsttagarna? För en familj där båda föräldrarna arbetar och behöver bil blir det 100 euro mindre i handen per månad om regeringens skatteplaner förverkligas - inte "några euro" som Ohisalo tror.

Här räknar Vestman upp effekterna av en höjd bränsleskatt och skärpt inkomstskatt, samt en nedskärning av hushållsavdraget. Han kallar Ohisalos uttalande verklighetsfrämmande.

Snart brister kamelens rygg

- I Nyland är den krassa verkligheten den att många medelinkomsttagare inte klarar sig på sin lön, säger Vestman. Inkomstbeskattningen, trafikskatterna och levnadskostnaderna är höga i internationell jämförelse, och nu vill regeringen Rinne ytterligare skärpa totalbeskattningen.

Snart brister kamelens rygg, säger Westman, och det är nonchalant att undervärdera medelinkomsttagarnas problem.

- Det måste löna sig att gå på jobb, säger han. I praktiken tycks regeringen Rinne prioritera alla andra än den arbetande befolkningen.

Läs också