Hoppa till huvudinnehåll

En rödbetstartar på en tallrik.




En rödbetstartar på en tallrik.
vegetariska rätter,vegval

Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm

Lakrits och rödbeta är för mig den perfekta kombinationen där grönsakernas förmåga att att brygga smaker verkligen lyser klart. Jordigheten från betan och sötman av lakritsen öppnar upp smakhimlen på ett fantastiskt sätt.

Anders Samuelsson

Ingredienser

  • 1 kg rödbetor
  • 1 st gul lök
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 1 citron saften
  • salt och peppar
  • 1 st lakritsrot eller 1tsk lakritspulver
  • 40 gram hasselnötter

Fetaostcreme

  • 100 gr fetaost
  • 50 gr crème fraiche

Fänkålssallad

  • 1 st fänkål
  • 1 knippe dill
  • 1 kruka dragon
  • olivolja

Gör så här

  1. Skrubba och tvätta rödbetorna och skär bort lite vid rotändan. ⅔ av betorna bakas i ugn under folie på 160 grader ca 1timme. Råriv den resterande mängden rödbetor. När betan är genombakad, låt svalna och riv sedan grovt på rivjärn. Blanda med den rårivna.
  2. Finhacka löken och svetta den lite i en kastrull, koka ihop med vinäger och låt svalna.
  3. Blanda rödbetorna med vinägerkokta löken, salt peppar, citronsaft och lakritspulver.
  4. Rosta hasselnötterna i het panna och låt svalna, gnugga så skalet lossnar och krossa sedan grovt, tex. med en stekpanna.
  5. Mixa fetaosten med crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
  6. Hyvla fänkål på mandolin ner i kallt vatten. Blanda till en sallad med fänkålen några örter t.ex. dill, dragon. Häll på lite olivolja.
  7. Forma en “biff” av rödbetsröran. Ringla fetaostkrämen runt biffen. Toppa med salladen samt de krossade hasselnötterna.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det: