Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Världens äldsta flygbolag går i konkurs, tv-serier belönas på Emmygalan, det är höstdagjämning och halt på vägarna

Thomas Cook-flygplan på landsningsbana.
Thomas Cook-flygplan på landsningsbana. Bild: /All Over Press Thomas Cook Airlines,Thomas Cook Group,flygplan,landningsbana,konkurs

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

I dag är det höstdagjämning vilket betyder att dagen och natten är lika långa på hela jordklotet. Från och med i dag blir dagarna kortare på norra halvklotet och längre på södra. Vintersolståndet infaller strax innan jul, då blir dagarna igen småningom längre på norra halvklotet.

Allt fler finländska unga studerar till läkare utomlands. Antalet har stigit kraftigt under de senaste åren. Enligt Läkarförbundets statistik studerade över tusen finländska medicinstudenter utomlands under förra läsåret. Av dem studerade ungefär en tredjedel i Sverige, ungefär var femte i Lettland och var tionde i Estland.

I Finland ges fortfarande ingen sjukpenning för långvarig utmattning. Här måste diagnosen vara depression för att du ska kunna vara långtidssjukskriven med rätt till sjukdagpenning. Enligt den internationella klassificeringen sorteras burnout under rubriken symptom och inte sjukdom och ger därför inte rätt till ersättning.

Utrikes:

Världens äldsta resebyrå, det brittiska flygbolaget Thomas Cook går i konkurs. Det främsta omedelbara målet blir nu att ta hem de 150 000 strandade brittiska turister från resmål i olika delar av landet. Thomas Cook har sammanlagt 600 000 kunder utomlands.

Tv-branschens prisgala Emmygalan är som bäst igång i Los Angeles. Game of Thrones kammade hem priset för bästa dramaserie. Bästa manliga roll fick Bill Hader för sin roll i serien Barry, och bästa kvinnliga huvudroll gick till Jodie Comer från dramaserien Killing Eve. Bland de nominerade finns Yles komediserie Luottomies, som enda nordiska bidrag.

Statschefer och ledare från runtom i världen samlas till den traditionella FN-veckan i New York, och det största samtalsämnet är klimatet. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har uppmanat deltagande länder att komma med konkreta förslag för att uppnå klimatmålen och få ner koldioxidutsläppen.

Väder

I söder är det klart eller halvklart och mest uppehåll. Dagens högsta temperatur är 6 till 11 grader och nattens lägsta -3 till +3 grader.

Meteorologiska institutet varnar för dåligt väglag i hela landet. Speciellt på morgonen ska bilisterna vara försiktiga eftersom vägen kan vara hala efter nattens köldgrader. Temperaturen är lägre än vanligt den här tiden på året.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes