Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö på FN:s klimatmöte: "Vi måste anpassa all vår politik till effektiva klimatåtgärder"

Enligt president Sauli Niinistö krävs övergripande samhällsförändringar för att en global övergång till klimatneutralitet ska kunna ske.

– Vi måste anpassa all vår politik till effektiva klimatåtgärder. Halvdana åtgärder räcker inte, sade Niinistö i sitt tal under FN:s klimatmöte i New York på måndag.

Niinistö betonade att i synnerhet finansministrarna måste lägga klimatåtgärderna i fokus.

Niinistö var bland de första statscheferna som fick hålla sitt anförande på mötet. Finland fick tala tidigt under mötet på grund av att Finland har som mål att nå koldioxidneutralitet senast år 2035. Målet är ambitiöst internationellt sett.

Före Niinistö talade Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern, Marshallöarnas president Hilda Heine, Indiens premiärminister Narendra Modi, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Chiles president Sebastián Piñera.

Tre representanter för de ungas klimatrörelse talade före statscheferna. En av dem var svenska klimataktivisten Greta Thunberg. Under helgen gick också de ungas toppmöte om klimatet av stapeln i New York.

Enligt Niinistö är det viktigt att lyssna på de unga i klimatfrågan.

– Kraven från den unga generationen ljuder högt och tydligt. Vi måste ta dem på allvar. Om vi misslyckas står deras framtid på spel, sade Niinistö i sitt tal.

Han sade också att var och en har ett ansvar i att fundera på hur våra val påverkar klimatet.

"Finland måste påskynda sina utsläppsminskningar"

I sitt tal lyfte Niinistö också fram Finlands nationella klimatmål. Regeringens mål är att Finland ska nå klimatneutralitet före år 2035.

– Vi siktar på att som den första industriella ekonomin uppnå ett negativt koldioxidavtryck strax därefter. Vi vill vara ett ledande exempel, sade Niinistö.

För att nå dessa mål måste Finland påskynda sina utsläppsminskningar och öka kolsänkorna, enligt Niinistö. Han konstaterade också att den teknik och de innovationer som behövs för detta redan existerar.

Niinistö lyfte också fram att Finland har förbjudit användningen av kol i energiproduktionen från och med 2029. Användningen av fossilolja för uppvärmning ska upphöra senast 2030.

– Utmaningen är enorm. Men också belöningen är avsevärd: nämligen en hållbar framtid för kommande generationer. Det är vårt ansvar att bygga upp den, sade Niinistö.

President Sauli Niinistö och FN:s generalsekreterareAntonio Guterres träffades på söndagen den 22 september i New York.
President Sauli Niinistö och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres träffades redan i söndags för att tala om klimatet. President Sauli Niinistö och FN:s generalsekreterareAntonio Guterres träffades på söndagen den 22 september i New York. Bild: Handout Sauli Niinistö,António Guterres,FN

På tisdag ska Niinistö hålla Finlands anförande till FN:s generalförsamling när församlingen öppnar. Niinistö kommer också att delta i flera bilaterala möten under veckan.

Läs också