Hoppa till huvudinnehåll

Spitfires från Borgå firar 45-årsjubileum med skiva och konserter: "Det är hälsosamt att spela rock and roll"

Mika-Rainer & Rolf Gustavson från Borgå-bandet Spitfires
Rolf och Mika-Rainer Gustavson från Spitfires. Mika-Rainer & Rolf Gustavson från Borgå-bandet Spitfires Bild: Yle/Stefan Härus rock,rock and roll,rolf gustavson

Familjebandet Spitfires från Borgå firar 45-årsjubileum med skiva och konserter till årets slut. Musiken har blivit mer mångsidig och de starka släktbanden är en styrka på scenen.

- Vi har haft många spelningar med många bekanta som har kommit för att se och lyssna på oss. Och likaledes många nya ansikten. Det har varit faktiskt fint, säger bandets frontfigur Mika-Rainer Gustavson.

Spitfires grundades i Söderkulla i Sibbo 1974. De flesta fansen är därför på den lite äldre sidan, men det finns också många unga i publiken.

- Det är ganska många kompisar som kommer för att hälsa på, så visst är publiken ganska bred, säger sonen Rolf Gustavson.

Gruppens Spitfires skivomslag
Debutskivan heter Only Jabadaba. Gruppens Spitfires skivomslag Bild: Yle / Leo Gammals rock and roll,rock,Borgå,carl uggla

Rock and roll drar människor i alla åldrar.

- Det håller en människa ung och energisk. Det kräver ganska mycket krafter att spela rock and roll. Det är alltid snabbt och energiskt så där är kanske nyckeln till det. Det är också hälsosamt att spela rock and roll.

Hur orkar man med 45 år av övningar och konserter?

- Det har blivit en livsstil, men jag skulle inte vilja hålla på med något annat i musiklivet, säger Mika-Rainer.

Östnylänningar har hittat fram till Spitfires konserter under jubileumsåret och ett par spelningar har fastnat i Mika-Rainers minne.

- Det var på Dansholmen. Där var mycket folk och den gick fint. Tirmo Blues också, visst var de båda lokala spelningarna bra och nu hoppas vi på en till här i staden senare i höst.

Jukka Gustavson
Jukka Gustavson är bandets mest kända musiker. Arkivbild. Jukka Gustavson Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press Jukka Gustavson,Wigwam

Östnyland är vårt hem

Spitfires spelar längs kusten, från Hangö till Fredrikshamn.

- Det är den sträckan som vi rör oss längs. Vi har inte itts fara uppåt i landet för jag tror inte att de har fyrk där, säger Mika-Rainer med ett leende.

- Östnyland är vårt hem och här gör vi alltid de bästa spelningarna, säger Rolf.

Spitfires är ett familjeband med en uppsättning som består av Mika-Rainer Gustavson på trummor och sång, sonen Axel på trummor och slagverk och sonen Rolf på gitarr.

Brodern Jukka Gustavson spelar orgel och keyboard och Emil Kauppi spelar bas.

Vi är familjemedlemmar, men vi är alla musiker. Jag blir farsa igen när vi kommer ut från träningslokalen― Mika-Rainer Gustavson

Sammanhållningen är god fast släktbanden är nära. Mika-Rainer ser sig varken som pappa eller broder när Spitfires övar eller står på scenen.

- Vi är familjemedlemmar men vi är alla musiker. Jag blir farsa igen när vi kommer ut från träningslokalen. Man har en ganska utbildad son från Sibelius-Akademins kompositörslinje. Han vet lite mera om musikens teori och hur man bygger upp musik än jag fastän jag har hållit på med det länge.

Det musikaliska ansvaret ligger i dag på sonen Rolf, fastän det tagit honom några år att uppnå den nivån. Och han trivs i den rollen.

Sonens idé att spela med pappa

Det var ursprungligen Rolfs idé att han skulle börja spela i Spitfires, och när gitarristen Jarmo Huovila tackade för sig öppnades en möjlighet för familjens yngre förmåga.

- Det var lite växtvärk då. Vi började spela tillsammans 2012 när jag var lite yngre. Då fanns där också tonårsangst, men nu har det börjat gå ganska bra, säger Rolf Gustavson.

Spitfires grundades alltså i Sibbo som en trio. Den bestod då av Mika-Rainer Gus­tav­son, Jar­mo Huo­vi­la och Mar­kku Kärk­käinen.

Rolf fick en nära kontakt till originaltrion 2010 när den återupplivades efter en paus.

Musiker spelar rock and roll.
Rolf är bandets gitarrist sedan 2012. Musiker spelar rock and roll. Bild: Yle / Leo Gammals rock and roll,rock,Borgå,Spitfires

Rolf hoppade då in som roudare. En roudare hjälper till med utrustning och förberedelser inför spelningar.

Ett par år senare fick han och brodern Axel axla rollen som musiker.

- Bandet har ändrats ganska mycket efter att vi kom med. Det har blivit mera klassisk rock med progressiva drag och funk, inte minst eftersom Jukka Gustavson också kom med 2012. Det har också blivit mera mångsidigt med åren. Alla sjunger ganska mycket och det är roligt, säger Rolf Gustavson.

Rolf har själv börjat uppskatta rock and roll. Vid Sibelius-Akademin fokuserar han på klassisk musik, men som lite äldre har han nu äntligen förstått det fina med riktig rock and roll.

Artikeln uppdaterad 25.9.2019 kl. 5:25. Bandets hemort korrigerades - det är numera Borgå trots att bandet grundades i Sibbo. Marko Kärkkäinen ändrades till Markku Kärkkäinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland