Hoppa till huvudinnehåll

Svensk elithandbollsspelare avstängd efter positivt dopningsprov i våras – öppnar upp om kokainanvändningen i lång intervju

En handboll, inget annat.
Den svenska handbollsspelaren har spelat på hög nivå både i Sverige och utomlands. En handboll, inget annat. Bild: Kristian Karlsson/Yle handboll

I maj i år chockades Sveriges handbollsfolk då den svenska kanalen TV4 kom ut med uppgifter om att en tidigare landslagsspelare åkt fast för användning av kokain. Det framgick i och med ett dopningsprov.

I går kväll skrev Aftonbladet att det blivit klart att den meriterade spelaren nu blir avstängd i 15 månader. Den 41-årige målvakten testades efter en match i våras.

Det var under SM-slutspelen som spelaren testades. Han har nu varit avstängd sedan i april. Nu har dopningsnämndens dom fallit och spelaren är avstängd fram till mitten av juli nästa år, det vill säga i totalt 15 månader.

Enligt svenskhandboll.se har spelaren möjlighet att överklaga beslutet fram till den 7 oktober och kommer att göra det.

I en lång intervju med Aftonbladet öppnar handbollsspelaren upp om sin kokainanvändning förra våren.

"Var på väg rakt ner i helvetet"

Spelaren ska ha haft det svårt och och lidit av trötthet på kvällarna, samt fått panikattacker. Efter att ha testat positivt inleddes en utredning och han fick diagnosen adhd skriver Aftonbladet.

– Jag självmedicinerade helt enkelt. Utan att veta mot vad egentligen. Det blev en ventil när det svämmade över inom mig, säger han i intervjun för tidningen.

– När jag ser tillbaka nu skräms jag över hur snabbt det kan gå utför. Jag var på väg rakt ner i helvetet, tror jag. Jag är väldigt övertygad om att det hade slutat väldigt illa och tragiskt för mig.

Handbollsspelaren vars kontrakt med sin nya klubb revs, säger att han fortfarande hoppas på att få spela på någon nivå. Han ska också i nuläget må mycket bättre än i våras.

– Jag fick betala ett högt pris genom att förlora sporten som jag älskar så mycket, där jag har min identitet och där jag finner min styrka. I min största kris i livet när jag behövde den som mest egentligen, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport