Hoppa till huvudinnehåll

TS: Pensionärer i Salo idkar droghandel

Tablettkartor med vita piller.
Medicinerna är avsedda för pensionärer, men de går bra åt i gatuhandeln. Tablettkartor med vita piller. Bild: Mostphotos Tablett,mediciner

Pensionärer i Salo säljer sina receptbelagda mediciner på gatan. Det är tidningen Turun Sanomat, som på måndagen skriver om ett ganska speciellt fenomen inom droghandeln i Salo.

Många har sett små pillerpåsar byta ägare mot pengar mitt på ljusa dagen i Salo. Den här handeln sägs främst ske nära Folkpensionsanstalten FPA:s kontor i Salo.

Orsaken till att pensionärerna säljer sina mediciner sägs vara för att de vill dryga ut den egna pensionen som kan vara rätt liten hos många. För många räcker inte pensionen till och därför väljer man att sälja piller för att få lite extra pengar för att ha råd att leva.

Sydvästra Finlands polis säger att det i Salo och i andra städer i sydvästra Finland rör sig mycket "lagliga mediciner" i gatuhandeln.

Enligt polisen är Salo en logistiskt bra plats. Det är många som tar sig från både Helsingfors och Åbo till Salo för att köpa droger.

Med högsta sannolikhet säljs opioider

Enligt de experter som Turun Sanomat har talat med säljer pensionärerna i Salo med högsta sannolikhet opioider i gatuhandeln.

Många äldre personer får mediciner utskrivna som är efterfrågade i gatuhandeln, som opioider och sömntabletter. De skrivs ut i mycket högre grad än till yngre patienter.

Opioidberoende är nu för tiden den vanligaste orsaken till att man söker missbrukarvård. Det här syns också i Salo.

Både polisen och forskare har inte tidigare känt till fenomenet att pensionärer skulle sälja mediciner för att få pengar.

Sällsynt med narkotikabrott bland pensionärer

Solja Niemelä, forskare vid Åbo universitet, säger att det här ska ses som ett stort varningstecken.

Om man ser till brottsstatistiken så är narkotikabrott väldigt sällsynta bland personer över 64 år.

Polisen säger att det inte är ett brott att använda de mediciner man fått recept för. Däremot är det ett brott att köpa och sälja en del receptbelagda mediciner.

Läs också