Hoppa till huvudinnehåll

“Vi har ingen tid att förlora”– klimatveckan inleds i New York, se toppmötet live

När statschefer och ledare från runtom i världen samlas till den traditionella FN-veckan i New York, finns det en fråga som överskuggar alla andra: klimatet.

Veckan inleds med ett extra klimatmöte på måndagen. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, som är värd för mötet, har i skarpa ordalag uppmanat deltagande länder att komma med konkreta förslag för att uppnå klimatmålen och få ner koldioxidutsläppen.

Du kan följa livesändningen från mötet överst i den här artikeln. Bland talarna finns bland andra Greta Thunberg och republikens president Sauli Niinistö, som enligt tidtabellen ska tala ungefär klockan 18.

- Vi håller på att förlora kapplöpningen mot klimatförändringen, sade Guterres i sitt inledningsanförande.

Guterres har krävt att länderna ska:

  • Avhålla sig från att investera i eller bygga nya kolanläggningar
  • Slopa subventionerna av fossila bränslen
  • Binda sig till konkreta åtgärder som syftar till att dra ned koldioxidutsläppen med 45 procent fram till 2030 och uppnå nettonollutsläpp år 2050.

Vad kan vi vänta oss av klimatmötet?

Klimatmötet ramas in av fredagens utbredda klimatdemonstrationer runtom i världen och de ungas klimattoppmöte i New York i lördags.

Över 60 länder väntas närvara på måndag.

På plats finns bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, liksom Finlands president Sauli Niinistö.

Klimataktivisten Greta Thunberg och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres vid klimattoppmötet för unga i New York i september 2019.
Greta Thunberg och Antonio Guterres deltog i lördagens klimattoppmöte för unga i New York. På måndagen samlas statscheferna till ett extra klimatmöte, där pressen på medlemsländerna att presentera konkreta klimatåtgärder är stor. Klimataktivisten Greta Thunberg och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres vid klimattoppmötet för unga i New York i september 2019. Greta Thunberg,António Guterres

Klimataktivisten Greta Thunberg ingår också bland måndagens talare.

USA:s president Donald Trump kommer inte till klimatmötet. Han deltar i ett annat evenemang som uppmärksammar religiösa minoriteter. Trump väntas infinna sig för att tala till FN:s generalförsamling på tisdag.

Andra länder som inte väntas få hålla anföranden vid klimatmötet är kolkraftsberoende Japan och Australien, skriver Financial Times.

Brasilien och Saudi-Arabien som ställt sig kritiska till klimatavtalet lär inte heller få ordet. Däremot tros Indien och Kina, som båda står för betydande koldioxidutsläpp, få göra inlägg.

Parisavtalet år 2015 satte upp som mål att begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader Celsius, men hittills har länder som undertecknat avtalet inte bundit sig till åtgärder som skulle göra det möjligt att uppnå målet.

Det är oklart vilka konkreta resultat klimatmötet kommer att ge. Målet är att lägga press på världens ledare, men det är upp till medlemsländerna själva att leva upp till eventuella överenskommelser.

Måndagens klimatmöte väntas ge en stark signal om hurudan beredskap medlemsländerna har att skrida till konkreta klimatåtgärder.

President Sauli Niinistö talar på måndag och tisdag - ny IPCC-rapport och ökade spänningar mellan USA och Iran sätter prägel på FN-veckan

President Sauli Niinistö kommer att tala vid måndagens klimatmöte och hålla Finlands anförande till FN:s generalförsamling när församlingen öppnar på tisdag. Niinistö kommer också att delta i flera bilaterala möten under veckan.

På onsdagen presenterar FN:s klimatpanel IPCC en ny specialrapport. Den behandlar haven och jordens snötäckta områden.

Veckan överskuggas också av tilltagande spänningar mellan USA och Iran, i efterdyningarna av drönarattacken mot två oljeraffinaderier i Saudiarabien. USA har anklagat Iran för attackerna, medan Iran har förnekat inblandning.

Framsidan på en iransk tidning där Irans president Hassan Rouhani och USA:s president Donald Trump stirrar stint på varandra. Texten på persiska lyder "öga mot öga".
Irans president Hassan Rouhani och USA:s president Donald Trump pryder förstasidan på en iransk tidning. Texten på persiska lyder "öga mot öga". Framsidan på en iransk tidning där Irans president Hassan Rouhani och USA:s president Donald Trump stirrar stint på varandra. Texten på persiska lyder "öga mot öga". Hassan Rohani,Donald Trump,USA,Iran,tidningar,medier,Sazandegi

Ordkriget mellan presidenterna Donald Trump och Irans Hassan Rouhani har eskalerat på sistone och båda två kommer att ha ögonen på sig under veckan.

Tidigare spekulerades det om ett möte mellan Trump och Rouhani i New York. Men under rådande omständigheter tror många att ett möte är osannolikt.

Källor: AP, Financial Times, CNN, Förenta nationernas webbplats un.org.