Hoppa till huvudinnehåll

VM-analys: Vetter större guldfavorit än världsettan Kirt – Oliver Helander ett frågetecken med skrällpotential

Oliver Helander kan överraska.
Oliver Helander kan överraska. Oliver Helander kan överraska. Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva Oliver Helander

Rutinerade kastare avancerar, mer oprövade namn tappar mark. Yle Sportens statistiska djupdykning i herrspjutet inför VM i Doha målar upp en kraftigt tyskpräglad medaljkamp. Av finländarna behöver ingen överprestera för att ta sig till final, skriver expertkommentator Otto Ylöstalo i sin VM-analys.

Friidrott som resultatgren är lätt att fascineras av. Statistiken ligger alltid nära till hands och idrottarna jämförs jämt och ständigt med sina årsbästan och personliga rekord.

Frågan är hur mycket vikt som sist och slutligen kan läggas på enbart dessa två resultat? Framför allt på tröskeln till ett mästerskap, där förhandsfavoriter faller och idrottare verkar slå ur underläge på bred front.

Vad kan hemmasofforna egentligen vänta sig?

Inför friidrotts-VM i Doha tar Yle Sporten en närmare titt på statistiken och försöker skissa fram ett mer sanningsenligt utgångsläge än simpla årsbästalistor.

Antti Ruuskanen har mästerskapsrutin i mängder.
Antti Ruuskanen har mästerskapsrutin i mängder. Antti Ruuskanen har mästerskapsrutin i mängder. Bild: EPA/DIEGO AZUBEL/EPA Antti Ruuskanen

Herrarnas spjut intresserar alltid oss finländare, trots att vi inte den här gången har någon klar medaljfavorit. I årsstatistiken ligger Oliver Helander nia bland de som startar, medan Antti Ruuskanen är på 16:e plats och Lassi Etelätalo på 17:e.

Finalplats är det första steget och för att få tre finländare med krävs att alla kastar på sin egen bästa normalnivå i kvalet.

Vad krävs för final?

I VM-historien har de senaste mästerskapen bjudit på relativt hög kvalnivå. Då det senast begav sig i London 2017 kastade 13 idrottare över kvalgränsen på 83 meter, vilket aldrig tidigare har hänt.

Graf över kvalresultatnivån i herrspjut i VM.
Graf över vad som krävts för VM-final. Siffrorna i bollarna representerar kastare utanför topp-12 som avancerar. Graf över kvalresultatnivån i herrspjut i VM. Bild: Otto Ylöstalo Spjutkast

I Daegu 2011, Moskva 2013 och Peking 2015 räckte det med kast kring 80–81 meter, vilket också gav utrymme för fler kastare utanför de tolv i topp att ta sig vidare.

Grafen visar också att kvalen ibland kan bli riktigt lågklassiga tillställningar. Ett exempel är Helsingfors 2005 då det bara krävdes 77,08 för finalavancemang.

I London tog tre från topp-12 i årsstatistiken inte sig vidare. Tidigare under 2010-talet har dessa varit fem eller sex till antalet.

I historiens ljus är det noll eller högst en av finalisterna som lyckas kasta personligt rekord eller årsbästa i kvalet – en viss grundsäkerhet på över 80 meter är alltså vad som krävs.

Kirt mot tyskarna i guldstriden

För att ge statistiken lite mer kött på benen har vi här tagit i beaktande alla uppmätta tävlingskast från pågående säsong. De som på förhand kan ses som finalaspiranter är inkluderade.

Årets normalnivå utgående från dessa siffror är markerad med mörkblå färg. I det mörkblåa fältet ligger med andra ord idrottarnas vanliga resultatnivå.

Graf över spjutherrarnas resultatnivå inför VM.
Graf över kastarnas normala resultatnivå. (Röda strecket markerar den typiska finalkvalgränsen 83 meter.) Graf över spjutherrarnas resultatnivå inför VM. Bild: Otto Ylöstalo spjutkastning

De tre toppnamnen för i år – Magnus Kirt, Johannes Vetter och Andreas Hofmann – ska vara självskrivna medaljfavoriter.

Vetter visade vid Europa–USA-lagtävlingen i Minsk att han kommer att bli svårslagen eftersom han – till skillnad från estniska världsettan Kirt – kastat över 90 meter i stadionförhållanden.

Bakom dessa är det regerande olympiska mästaren Thomas Röhler som har visat den jämnaste formen trots att monsterkasten har lyst med sin frånvaro. Sensommarens lilla svacka kan mycket väl vara en följd av en kortare träningsperiod.

Jokrar från Kenya, Grenada, Taiwan – och Sverige

Litauens Edis Matusevičius står inför en utmanande uppgift trots att han är fyra i statistiken, även om ett par av de senaste tävlingarna har varit lovande med tanke på avancemang. För Indiens Shivpal Singh, som i de senaste tävlingarna har haft svårt med 80 meter, blir kvalet en hård nöt att knäcka.

Nedan ses två topp-17-listor. I den vänstra spalten den enkla årsbästastatistiken, i den högra ett normalresultat som Yle Sporten räknat ut utgående från säsongens alla uppmätta kast.

NamnÅrsbästaNamnNormalnivå
1. Magnus Kirt (EST)90,611. Johannes Vetter (GER)86,3
2. Johannes Vetter (GER)90,032. Magnus Kirt (EST)84,6
3. Andreas Hofmann (GER)89,653. Andreas Hofmann (GER)84,4
4. Edis Matusevicius (LTU)89,174. Thomas Röhler (GER)83,1
5. Cheng Chao-tsun (TPE)89,055. Cheng Chao-tsun (TPE)83,0
6. Julius Yego (KEN)87,736. Julian Weber (GER)82,7
7. Anderson Peters (GRN)87,317. Jakub Vadlejch (CZE)82,5
8. Thomas Röhler (GER)86,998. Anderson Peters (GRN)82,3
9. Oliver Helander (FIN)86,939. Keshorn Walcott (TTO)81,4
10. Julian Weber (GER)86,8610. Oliver Helander (FIN)81,2
11. Shivpal Singh (IND)86,2311. Marcin Krukowski (POL)81,1
12. Keshorn Walcott (TTO)86,0912. Kim Amb (SWE)80,9
13. Kim Amb (SWE)86,0313. Julius Yego (KEN)80,7
14. Jakub Vadlejch (CZE)85,7814. Edis Matusevicius (LTU)79,9
15. Marcin Krukowski (POL)85,7215. Antti Ruuskanen (FIN)79,1
16. Antti Ruuskanen (FIN)85,1516. Shivpal Singh (IND)79,0
17. Lassi Etelätalo (FIN)84,1117. Lassi Etelätalo (FIN)77,5

Ett intressant namn är Mississippistuderande Anderson Peters från Grenada som redan i mars satte personligt rekord på över 86 meter och så sent som i augusti förbättrade det till 87,31.

Andra som på sensommaren visat lovande takter är Kenyas Julius Yego som vann VM-guld 2015, Sveriges alla tiders tvåa Kim Amb och Taiwans Cheng Chao-tsun som för några veckor sedan blev sjätte man i världen i år att nå 89 meter.

Tyskland fullständigt överlägsen spjutnation

Tyskland har fem kastare i topp-11 i årsbästastatistiken och får ställa upp med fyra man tack vare att Vetter går in som regerande världsmästare. Världsfemman Bernhard Seifert har inte har fått upp spjutet över 80 meter sedan början av juli och valde att överlåta sin plats åt Julian Weber som varit vassare under den senare delen av säsongen.

Den tyska dominansen blir ännu mer påfallande i normalnivåjämförelsen med fyra män i topp-6. Vetter stiger från tvåa i årsbästa till etta i normalnivå, Röhler från åtta till fyra och Weber från tia till sexa, medan Hofmann innehar tredjeplatsen i bägge kategorierna.

Tysklands Johannes Vetter toppar normalnivåstatistiken.
Tysklands Johannes Vetter toppar normalnivåstatistiken. Tysklands Johannes Vetter toppar normalnivåstatistiken. Bild: imago images / Beautiful Sports/ All Over Press Johannes Vetter

Utanför de tolv bästa ligger regerande VM-silvermedaljören Jakub Vadlejch som också har gjort en jämn säsong och kan ses som en av favoriterna för avancemang. Tjecken ligger på fjortonde plats i årsbästajämförelsen men klättrar upp till åtta i normalnivå.

I normalnivåstatistiken ser vi att rutinerade mästerskapskastare som Röhler, Vadlejch och fjolårets EM-fyra Marcin Krukowski från Polen höjer sina aktier.

De nyare namnen i världseliten, Matusevičius och Singh, knäar rejält. Det samma gäller också för Yego, men med en logisk förklaring. Han hade ett nästan tre månader långt tävlingsuppehåll under sommaren.

Helander med skrällchans

Ingen av finländarna måste överprestera för att ta sig till final. Oliver Helander ligger inom topp-12 både mätt i årsbästa och normalnivå, medan såväl Antti Ruuskanen som Lassi Etelätalo känns underskattade i normalnivåjämförelsen.

Ruuskanen som under säsongen kämpat med en trilskande stödfot – det viktigaste momentet i spjutkastning – har år efter år visat att han är en av de bästa mästerskapskastarna i världen. Om bara kroppen samarbetar kommer han att lyfta sig.

 Senast Lassi Etelätalo tävlade i en stortävling i EM i Zürich 2014 var han nära skrällmedalj.
Senast Lassi Etelätalo tävlade i en stortävling i EM i Zürich 2014 var han nära skrällmedalj. Senast Lassi Etelätalo tävlade i en stortävling i EM i Zürich 2014 var han nära skrällmedalj. Bild: EPA/ENNIO LEANZA/AOP Lassi Etelätalo

Etelätalos comeback i mästerskap efter många svåra år blir intressant. Trots att han har haft många svaga tävlingar i sommar, vilket satt sitt sin prägel på statistikanalysen, visade han i både FM och Sverigekampen att han kastar som längst när det behövs.

Helander har en ypperlig chans att ta igen för fjolårets miss i EM i Berlin där sjukdom sög musten ur Kariskillen. Han ska inte ha några svårigheter att ta sig vidare, men visst finns det vissa frågetecken i luften i och med de skadeproblem han dragits med och sin vana trogen inte velat prata desto mera om.

En av de mest potentiella överraskningarna i herrspjutet i Doha ligger de facto i Helanders händer eftersom han vid flera tillfällen har visat att han snabbt kan ta sig tillbaka och prestera på topp efter ett uppehåll.

Herrarnas spjut inleds med kval lördagen den 5 oktober och finalen står på programmet under VM:s avslutningsdag söndagen den 6 oktober.

Otto Ylöstalo
Yle Sportens friidrottsexpert

Vilka spjutkastare tar VM-medalj? (välj högst tre)

Magnus Kirt
83.6% (173 röster)
Johannes Vetter
81.2% (168 röster)
Thomas Röhler
40.6% (84 röster)
Andreas Hofmann
33.3% (69 röster)
Oliver Helander
18.8% (39 röster)
Julius Yego
14.0% (29 röster)
Cheng Chao-tsun
12.1% (25 röster)
Edis Matusevičius
5.8% (12 röster)
Anderson Peters
1.9% (4 röster)
Antal avgivna röster: 207