Hoppa till huvudinnehåll

Expert: Ett exceptionellt beslut – men Johnson kan vända det till sin fördel och framstå som folkets hjälte

Boris Johnson
Boris Johnson har meddelat att han respekterar domstolens beslut, men att han vägrar avgå. Boris Johnson Bild: AFP / Lehtikuva Boris Johnson

Storbritanniens högsta domstol slog i dag fast att det var olagligt av premiärminister Boris Johnson att stänga det brittiska parlamentet och att han missledde drottning Elizabeth när han bad henne godkänna beslutet att stänga parlamentet.

Nicholas Aylott, lektor och docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, minns inte att något liknande skulle ha hänt i Storbritanniens historia.

– Exceptionellt är ett bra ord för att beskriva domslutet. Det finns inget prejudikat, inget att jämföra med, säger han.

Aylott säger att han är överraskad över att högsta domstolen så starkt tar ställning i frågan och att domstolen vågat gå in på politiskt territorium.

– Signalerna under de senaste dagarna har varit att domstolen skulle luta åt ett beslut som går emot regeringens linje, men att det skulle vara enhälligt, och så väldigt starkt och tydligt, var en överraskning.

Vilken beslutets betydelse för fortsatta brexitprocessen blir är däremot oklart. Lagen som tvingar regeringen att be EU skjuta fram brexit om det inte finns någon överenskommelse före den 19 oktober kvarstår oavsett domstolens beslut och oavsett ajourneringen i parlamentet.

– Min spontana gissning är att det inte nödvändigtvis behöver ha en så stor betydelse. Om Johnson vill fortsätta som premiärminister och regeringen vill driva linjen vidare är situationen fortfarande den samma som tidigare, säger Aylott.

En demonstrant i fångdräkt och en Boris Johnson-mask sitter utanför Högsta domstolen i London.
En demonstrant sitter utanför Högsta domstolen i London. På skylten står det "Boris Johnson skyldig". En demonstrant i fångdräkt och en Boris Johnson-mask sitter utanför Högsta domstolen i London. Bild: AFP / Lehtikuva Brexit,Storbritannien,demonstrationer

Kan vända situationen till sin fördel

Vilka konsekvenserna för politiken och för brexit blir är svåra att förutse eftersom brexit ändrat den politiska dynamiken i landet så kraftigt.

– Johnsons linje är att försöka tydligt positionera sitt parti på en sida av en historisk politisk klyfta i Storbritannien, en klyfta som har skakat om politiken till hundra procent. På ett sätt kan domslutet förstärka den här strategin.

Johnson vill stå som en brexithjälte mot etablissemanget.

– Johnson vill stå som brexithjälten i en valrörelse mot etablissemanget. Om han kan lyckas måla upp domslutet som en taktik från etablissemanget att stå i vägen för folket vilja, det vill säga brexit, då kan det bli en slags politisk fördel för honom, säger Aylott.

Boris Johnson har meddelat att han respekterar domstolens beslut, men att han vägrar avgå.

– Det är inte helt oväntat, även om det är en lite märklig situation att en konservativ premiärminister och partiledare anses ha vilselett drottningen och inte per automatik avgår. Det visar hur brexit har förvrängt hela den politiska debatten i Storbritannien, säger Aylott.

Enligt Aylott beror tolkningarna av dagens beslut på var man står visavi brexit.

– Om man ser på den konservativa tidningen The Daily Telegraphs sajt är tolkningen inte att detta är en konstitutionell kris eller en katastrof eller en skandal, utan snarare att det är en del av etablissemangets försök att hindra folkets vilja. Det är inte omöjligt att premiärministern kan vända detta till sin fördel och framstå som folkets hjälte.

Boris Johnson hälsar på drottning Elizabeth
Boris Johnson träffade drottning Elizabeth under en audiens i juli. Boris Johnson hälsar på drottning Elizabeth Bild: AFP / Lehtikuva Boris Johnson,Drottning Elisabeth
Sensationellt att drottningen är inblandad

Att drottningen nu är inblandad i frågan beskriver Aylott som sensationellt. Men eftersom drottningen är konstitutionellt förpliktad att följa premiärministerns råd bedömer Aylott att domen är ett politiskt nederlag för regeringen, snarare än något som påverkar statschefen eller den grundläggande konstitutionen.

– Det återstår att se om trycket på Johnson blir så stort att konsekvenserna blir tyngre än vi tror just i dag.