Hoppa till huvudinnehåll

Johnsons stängning av det brittiska parlamentet var olaglig - parlamentet samlas igen på onsdag

Två brexit demonstranter håller upp varsin skylt med texterna: "They misled the queen" och "don't silence ur MPs".
Två brexit demonstranter håller upp varsin skylt med texterna: "They misled the queen" och "don't silence ur MPs". Bild: EPA/Neil Hall Brexit

Högsta domstolens alla elva domare i Storbritannien har slagit fast att det var olagligt av premiärminister Boris Johnson att stänga det brittiska parlamentet i fem veckor.

Johnson, som idag befinner sig i New York för FN:s generalförsamling, håller inte med domstolen.

- Jag är starkt av annan åsikt, även om jag respekterar vårt juridiska system. Rätten att hålla paus i parlamentets arbete har utnyttjats i hundratals år utan sådana här utmaningar, säger Johnson.

Johnson fortsätter också insistera på ett brittiskt utträde ur EU den 31 oktober, med eller utan avtal:

Detta har hänt

I slutet av augusti bad Boris Johnson drottning Elizabeth II att godkänna en nedstängning av parlamentet från 10 september till 14 oktober.

Johnson motiverade beslutet om att stänga parlamentet i fem veckor med att regeringen behöver tid att förbereda ny lagstiftning.

Enligt oppositionen var den verkliga orsaken till stängningen att begränsa parlamentets möjligheter att förhindra att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal 31 oktober.

I september slog en engelsk domstol fast att stängningen av parlamentet var lagenlig, medan en skotsk domstol dömde Johnsons beslut som lagstridigt. Därför gick ärendet vidare till Storbritanniens högsta domstol.

Högsta domstolen behandlade ärendet i tre dagar i London 17-19 september.

Domstolen förkastade Johnsons motivering

Premiärministerns motivering till att stänga det brittiska parlamentet var att regeringen behövde tid att förbereda ny lagstiftning inför "Drottningens tal".

Högsta domstolen krossade Johnsons argument genom att påpeka att förberedelserna inför "Drottningens tal" normalt tar fyra till sex dagar, inte fem veckor.

- Ingenting som berättigar en sådan här extrem handling har presenterats i domstolen, sade chefsdomaren Lady Hale.

Hale bekräftade oppositionens misstankar om att premiärministern genom stängningen ville förhindra parlamentsledamöterna att utöva sin konstitutionella rätt att debattera regeringens brexit-politik.

Drottning Elizabeth sitter bredvid prins Charles. Hon iklädd en lila rock med tillhörande hatt och han med en grå kostym.
Högsta domstolen har slagit fast att Boris Johnson missledde drottning Elizabeth när han bad henne godkänna beslutet att stänga parlamentet. Drottning Elizabeth sitter bredvid prins Charles. Hon iklädd en lila rock med tillhörande hatt och han med en grå kostym. Brexit,Storbritannien,drottning

Parlamentet öppnas på onsdag

Boris Johnsons plan var att hålla parlamentet stängt fram till 14 oktober.

Domstolens beslut innebär att parlamentet kan återöppnas med detsamma, eftersom det enligt domstolen officiellt aldrig varit stängt.

Regeringen lovade innan domstolsbeslutet att lyda den högsta domstolen, men hade inte uteslutit möjligheten att försöka stänga parlamentet en andra gång.

Talmannen i underhuset John Bercow meddelar att parlamentet kommer att samlas redan på onsdag: