Hoppa till huvudinnehåll

Kärpäts juniorbröder på poäng i första ligamatchen – men Guldlejonen såg till att Tapparas segersvit fick fortsättning i toppmötet

Aku Räty i farten mot Tappara.
Aku Räty satte sitt första ligamål i sin första ligamatch. Aku Räty i farten mot Tappara. Bild: Miikka Jääskeläinen / All Over Press Aku Räty

Det räckte inte länge för Aku och Aatu Räty att öppna poängkontot i ishockeyligan. Men 2–3-reduceringen de fixade fram i den tredje perioden blev matchens sista fullträff och poängen stannade i Tammerfors.

Det stod klart att antingen Tappara eller Kärpät skulle åka på säsongens första förlust då lagen drabbade samman i Hakametsä i Tammerfors på tisdagskvällen.

Inför matchen hade dessutom bägge två radat upp flera segrar på rad i just Tammerforshallen och således skulle också en mäktig segersvit ta slut.

Det var gästerna som slog till först. Otto Karvinen gav Kärpät en 1–0-ledning bara sex minuter in i den första perioden och det var först en period senare som JVM-guldmedaljören Sami Moilanen kvitterade till 1–1 för hemmalaget.

I den tredje perioden var det till slut två blixtmål som fällde avgörandet. Guldlejonet Niko Ojamäki satte 2–1 efter ett fantastiskt förarbete av Patrik Virta och bara 18 sekunder senare satte Moilanen med sitt andra mål för kvällen 3–1-baljan.

– Inte ett värst bra skott, men som tur gick det in, säger Moilanen för STT efteråt.

"Kändes naturligt att låta dem spela power play"

Med drygt sju minuter kvar av dusten kom reduceringen. Kärpät fick spela i power play och gav de debuterande bröderna Aku och Aatu Räty chansen att visa framfötterna.

Sagt och gjort. 16-årige Aatu stod för passningen och 18-årige Aku pangade in 3–2 i numerärt överläge. Men närmare än så kom Kärpät inte på tisdagskvällen.

– Det kändes naturligt att låta brorsorna spela power play eftersom de gjort det i A-juniorerna också. Aatu hade dessutom ett läge att kvittera i slutet av matchen. De får tummen upp av åtminstone mig, säger Kärpätlotsen Mikko Manner.

Kärpät släppte inte heller in ett baklängesmål i numerärt underläge i matchen och har nu spelat 45 minuter box play utan insläppta mål den här säsongen. Inget annat lag i ligan har undvikit att släppa in mål i numerärt underläge.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport