Hoppa till huvudinnehåll

Li Andersson vill fortsätta leda Vänsterförbundet: "Jag vill vara med och försäkra att regeringen gör en sådan politik som vi har lovat"

Undervisningsminister Li Andersson meddelade i dag att hon ställer sig till förfogande för återval till Vänsterförbundets ordförande.

– Jag är till förfogande om partiet vill ha mig i ledningen. Jag vill vara med och bygga ett allt starkare Vänsterförbund och jag vill vara med och försäkra att regeringen gör en sådan politik som vi har lovat där rättvisa och hållbarhet är i fokus, säger Andersson.

Du kan se Li Anderssons presskonferens överst i artikeln.

Vänsterförbundet håller partikongress i november i Kuopio.

Andersson har lett partiet sedan 2016. Hon är en av de populäraste politikerna i Finland, åtminstone mätt i antalet personliga röster i vårens riksdagsval. Hon fick över 24 000 personliga röster i Egentliga Finlands valkrets, vilket också är näst mest personliga röster i hela landet.

Under Anderssons ledning har partiet fått fyra nya riksdagsledamöter i jämförelse med valresultatet 2015.

Stödet för partiet ökade också med en procentenhet. I riksdagsvalet 2019 fick Vänsterförbundet 8,2 procent av rösterna.

Enligt tidningen Helsingin Sanomat pinfärska partimätning är Vänsterförbundets stöd detsamma, alltså 8,2 procent. I Yles senaste partimätning fick Vänsterförbundet ett stöd på 8,1 procent, vilket är en dryg halv procentenhet mindre än i partimätningen från juli.

Hoppa över Twitterpostning

Under partikongressen kommer Vänsterförbundet åtminstone att välja en ny första viceordförande i och med att Hanna Sarkkinen berättade för Kansan Uutiset att hon inte kommer att ställa upp för återval.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes