Hoppa till huvudinnehåll

Megan Rapinoe valdes till årets bästa spelare – höll brandtal mot rasism och homofobi

Megan Rapinoe håller ett tal
Megan Rapinoe höll ett brandtal under prisgalan. Megan Rapinoe håller ett tal Bild: imago images/Gribaudi/ImagePhoto/ All Over Press fotboll,Megan Rapinoe

Megan Rapinoe och Lionel Messi valdes av Fifa till årets spelare på dam- respektive herrsidan. I sitt tacktal valde Rapinoe att ta upp saker som påverkat henne under året. Vi har en plattform och en unik möjlighet att göra världen bättre, sade Rapinoe.

Internationella fotbollsförbundet Fifa höll på måndagskvällen sin prisgala där årets främsta spelare och tränare premierades. På damsidan var det USA:s stora stjärna Megan Raopinoe som fick ta emot priset som årets bästa spelare.

Det är första gången som Rapinoe fick priset och hon vann omröstningen före landsmaninnan Alex Morgan och Lucy Bronze från England.

I samband med sitt tacktal valde Rapinoe att slå ett slag för jämlikhet och mot rasism och homofobi.

– Som professionella fotbollsspelare har vi en otrolig möjlighet. Vi har en plattform och en unik möjlighet att göra världen bättre.

– Om alla kritiserade homofobin på samma sätt som HBTQ-spelare och ojämlika löner inom fotbollen på samma sätt som kvinnorna så skulle det vara oerhört inspirerande, sade Rapinoe

Rapinoe tog också upp händelser och spelare som påverkat henne under året.

– Raheem Sterling och Kalidou Koulibaly som stått för fantastiska insatser men också fått ta emot rasistiska glåpord. Inte bara den här säsongen utan säkert under hela livet.

– Den iranska kvinnan som tände eld på sig för att hon inte fick se en fotbollsmatch och alla spelare inom HBTQ-gemenskapen som slåss mot den utbredda homofobin, sade hon.

Lionel Messi och Megan Rapinoe håller i varsin pokal
Lionel Messi och Megan Rapinoe valdes till årets bästa spelare. Lionel Messi och Megan Rapinoe håller i varsin pokal Bild: AFP / Lehtikuva fotboll,Lionel Messi,Megan Rapinoe

På herrsidan gick priset som årets spelare till Lionel Messi. Hans konkurrenter i finalomröstningen var Cristiano Ronaldo och Virgil van Dijk.

– Jag vill tacka alla de som rösta på mig. För mig är priser som man tilldelas som ett lag det viktigaste men det här är lite speciellt, sade Messi i sitt tal.

Liverpools tränare Jürgen Klopp valdes till bästa herrtränare medan Jill Ellis som ledde USA till VM-guld i somras blev bästa damtränare.

Priserna som årets målvakt gick till Alisson Becker och Sari van Veenendaal.

Pristagarna röstades fram av en jury bestående av förbundskaptener, lagkaptener, journalister och supportrar.

Samtliga pristagare:

Årets herrspelare: Lionel Messi
Årets damspelare: Megan Rapinoe
Årets herrtränare: Jürgen Klopp
Årets damtränare: Jill Ellis
Årets herrmålvakt: Alisson Becker
Årets dammålvakt: Sari van Veenendaal
Årets snyggaste mål: Daniel Zsori

Läs också