Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Tjäreborg återupptar flygtrafiken, EU satsar på IT, Ryssland gick med i Parisavtalet

Tjäreborgs logotyp bestående av texten Tjäreborg med bilden av ett symboliskt hjärta i gult och orange ovanför texten.
Tjäreborgs logotyp bestående av texten Tjäreborg med bilden av ett symboliskt hjärta i gult och orange ovanför texten. Bild: Timo Korhonen / All Over Press Tjäreborg,Resebyrå

Nattens och morgonens nyheter i ett kort format.

Resebyrån Tjäreborg fortsätter sin verksamhet från och med i dag, uppgav bolaget i ett pressmeddelande sent i går kväll. De resenärer som ska resa med Tjäreborg från och med i dag kommer enligt bolaget i väg som planerat. Ifall det av någon orsak förekommer ändringar i tidtabellen kontaktar Tjäreborg sina kunder per textmeddelande.

EU satsar nästa år närmare två miljarder euro på digital transformation. Khalil Rouhana, vice generaldirektör vid EU-kommissionen med ansvar för digital policy, säger till Svenska Yle att det är viktigt att unionen är ledande i den digitala utvecklingen i världen – till exempel när det gäller artificiell intelligens, 5G och IT-säkerhet.

Klimatexperten och Frankrikes tidigare klimatambassadör Laurence Tubiana säger att budskapet om nollutsläpp av koldioxid nu börjar sjunka in. Drygt 60 länder utlovade på måndagen klimatåtgärder som ska bidra till att dra ner på de globala utsläppen.

Ryssland har anslutit sig till Parisavtalet om klimatet. Premiärminister Dmitrij Medvedev undertecknade sent i går kväll i ett beslut som ansluter Ryssland till avtalet.

Storbritanniens högsta domstol ska i dag meddela om premiärminister Boris Johnson beslut att tvinga parlamentet att hålla ett osedvanligt långt avbrott i sitt arbete var lagenligt. Johnson motiverar avbrottet med att regeringen behöver tid att förbereda ny lagstiftning.

Väder

Det är rätt kyligt och i landets västra del kommer det också tidvis regn. Dagens högsta temperatur 6...10 grader, i östra Finland 5..9 grader och i Lappland 3...7 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes