Hoppa till huvudinnehåll

Ny kriminalserie baserad på verkliga händelser - Unbelievable handlar om en serievåldtäktsman och hans offers traumatiska möten med rättsapparaten

Marie Adler får diverse piller av vårdpersonalen.
Våldtagna Marie Adler får diverse piller av vårdpersonalen. Marie Adler får diverse piller av vårdpersonalen. Bild: Netflix Kaitlyn Dever,Unbelievable,Netflix,våldtäkt,Marie Adler

Marie har blivit våldtagen. En maskerad man har tagit sig in i hennes hem, hotat henne med kniv och fotograferat henne under övergreppet. När hon anmäler våldtäkten möts hon av ett rättsystem som tvingar henne att återuppleva sitt trauma – gång, på gång.

Maries våldtäkt är utgångspunkten för Netflix nya dramaserie Unbelievable, som sätter ljus på rättssystemets – och samhällets – okunskap om hur sexuella övergrepp påverkar den som drabbas.

Huvudrollsinnehavaren Kaitlyn Dever (Booksmart) hade ingen aning om hur plågsam rättsprocessen kan vara för ett våldtäktsoffer.

Kaitlyn Dever spelar den våldtagna Marie Adler.
Kaitlyn Dever spelar den våldtagna Marie Adler. Kaitlyn Dever spelar den våldtagna Marie Adler. Bild: Netflix Unbelievable,Netflix,Kaitlyn Dever

– Jag insåg inte hur många gånger man måste berätta om övergreppet, först på brottsplatsen, och sedan igen för sjukhuspersonalen och utredarna på polisstationen. Det var helt nytt för mig, jag lärde mig nya saker under hela inspelningen – det gör jag fortfarande.

Offret åtalades

Unbelievable bygger på ett verkligt rättsfall, där en ung kvinna i staten Washington i USA våldtogs och misstroddes eftersom hennes minnesbilder av övergreppet skilde sig åt från ett förhör till nästa – en effekt av hennes traumatiska upplevelse.

Utredningen lades ner och offret åtalades för att ha ljugit för polisen. Flera år senare fick två kvinnliga poliser i Colorado upp spåret efter en serievåldtäktsman, med samma tillvägagångssätt som mannen som våldtog Marie.

Merritt Wever och Toni Collette spelar rollerna som poliserna Karen Duvall och Grace Rasmussen.
Merritt Wever och Toni Collette spelar rollerna som poliserna Karen Duvall och Grace Rasmussen. Merritt Wever och Toni Collette spelar rollerna som poliserna Karen Duvall och Grace Rasmussen. Bild: Netflix Toni Collette,Unbelievable,Netflix,Merritt Wever

Bakom serien står manusförfattaren Susannah Grant, som Oscarsnominerades för manuset till Erin Brockovich, en annan verklighetsbaserad historia. För henne var det viktigt att visa att det inte finns något rätt eller fel sätt att reagera på en våldtäkt.

– Det finns lika många olika reaktioner som den finns våldtäktsoffer. Så för oss var det viktigt att varje karaktär fick ha sin alldeles unika reaktion, säger Susannah Grant.

Nytt perspektiv på övergrepp

Våldtäkt är ett ganska vanligt motiv i film och tv, och ofta skildras det genom våldtäktsmannens ögon, med fokus på kvinnan och hennes kropp.

För Susannah Grant var det viktigt att övergreppen i Unbelievable inte skulle kunna tolkas som sexiga – därför får vi se våldtäkterna genom offrens ögon, samtidigt som kvinnorna berättar vad de har varit med om.

Men våldtäkten på Marie var ändå en tuff scen att spela in, berättar skådespelaren Kaitlyn Dever.

– Jag visste att våldtäktsscenen var viktig, och jag tänkte att efter att den var klar så skulle jag kunna lämna den bakom mig och fokusera på resten av berättelsen.

Men den fortsatte att spelas upp i mitt huvud genom hela inspelningen, jag blev inte av med den – och jag insåg att jag inte ville det heller. Det handlade inte om mig längre, jag gjorde det för Maries skull, säger hon.

Skildrar en överlevare

Unbelievable är en tung berättelse, men också upplyftande. För även om Marie misshandlas av rättsystemet och överges av sina vänner så härdar hon ut. Susannah Grant ville skildra överlevaren Marie.

Förhörsrum hos polisen
Förhörsrum hos polisen Bild: Netflix Netflix,Unbelievable

– Ja, det kändes viktigt att vi inte betraktar någon som håller på att drunkna, utan någon som håller sig flytande i allt farligare vatten – i livshotande vatten, säger hon.

Marie fick upprättelse, tillsammans med våldtäktsmannens andra offer, eftersom två skickliga polisutredare (Toni Collette och Merritt Weaver) inte lät sig nedslås av svåra bevislägen eller de manliga kollegornas bristande intresse.

Ringar på vattnet

Susannah Grant blev djupt berörd av polisernas engagemang, och vad de kom att betyda för Marie.

– Jag blev så gripen av dessa två utredare som sliter så hårt för att ge upprättelse åt de offer som de har kommit i kontakt med, och de har ingen aning om att deras arbete räddar livet på någon som befinner sig hundratals mil bort.

– Goda gärningar kan skapa stora ringar på vattnet – den här historien är ett fantastiskt exempel på det.